3902 osumaa

Uutta tietoa keliakiasta

Kirjan sisältö on koottu Tampereella syksyllä 1996 pidetyn kansainvälisen keliakiasymposiumin pohjalta. Teokseen on koottu kaikkiaan 38 esitelmöitsijän kirjoitukset, mukaan lukien seitsemän suomalaista kirjoittajaa. Ensimmäisen kerran tällainen teos julkaistiin 1969 Lontoon keliakiasymposiumin jälkeen. Nyt kirjoitettu teos on järjestyksessään seitsemäs; aikaa edellisestä kokousjulkaisusta on kulunut jo neljä vuotta. Teoksen kirjoitukset käsittelevät keliakian ja dermatitis herpetiformiksen viimeaikaisia tutkimustuloksia varsin monipuolisesti. Osa kirjoituksista on tiiviitä ja tasokkaita katsauksia, osa taas enemmän uusien tutkimustulosten esittelyä, mikä tuo jonkin verran heterogeenisuutta kirjan sisältöön. Toisaalta kirjoitusten luettavuus on varsin hyvä ja ne imaisevat helposti lukijan mukaansa. Luettavuutta parantavat vielä monet taulukot ja kuvat, joista osa on värillisiä.

Matti Vuoristo

Korutonta kardiologiaa - perustiedot ajan tasalle

Äskettäin kehuttiin tällä palstalla hematologian oppikirjaa ja mainittiin sen sivujen muistuttavan värikästä torikokousta. Itseäni on tämä nykyaikainen värikkyys ja rauhattomuus niin kirjoissa kuin useilla internetsivuillakin aika ajoin puuduttanut. Niinpä olikin virkistävää avata vuonna 1998 painettu kirja, jonka sivut ovat rehellistä, kapeasti ladottua mustavalkoa, kuvioita muutama ja taulukoitakin alle kymmenen. Silti (ja ehkä juuri siksi) ensivaikutelma oli sympaattinen ja pehmeäkantisen kirjan avasi mielellään uudelleenkin. Kyseessä on kolmen birminghamilaisen (UK) kardiologin kirjoittama rautaisannos sydän- ja verisuonitaudeista.

Timo Strandberg

Kroonisen kivun synnyn ja lievittämisen ydinkohdat järjestelmällisesti

Kroonisen kivun syntymekanismeja, ilmenemismuotoja, hoitokeinoja ja ennustetta käsittelevän kirjan ulkoasu on yhtä karu kuin yleinen käsitys kroonisesta kivusta kärsivästä henkilöstä: kannesta erottuu hämärästi lanneselkä, jota potilaan omat kädet kivun lievittämiseksi tukevat ja hierovat. Koko kirjan ulkoasu on turhankin harmaa ja masentava, sillä toteutus on kansia lukuun ottamatta täysin mustavalkoinen, ja teksti on ladottu monotonisesti. Kirjassa ei ole tekstiin sijoitettujen luettelojen ohella yhtään kuvaa tai graafista esitystä. Tämän tarkoituksena lienee ollut pitää teoksen hinta niin edullisena, että se voi olla useimpien kroonisia kipupotilaita hoitavien henkilöiden työhuoneen kirjahyllyssä tai työtakin taskussa, mitä helpottavat myös pehmeäkantisuus ja sopivan pieni sivukoko.

Pertti Pere

Uusia tuulia ja intoa uudessa suomalaisessa gastroenterologian oppikirjassa

Suomalainen uusi gastroenterologian oppikirja ilmestyi keväällä 1998. Teos paljastaa ensi sivuillaan uusia taitajia. Alan ansiokkaiden pioneerien toimittaman edellisen kirjan 60 kirjoittajasta yli puolet on vaihtunut. Esipuheessaan lukijalle toimittajat korostavat gastroenterologian nopeaa kehitystä, mikä johti vuonna 1993 ilmestyneen painoksen uudistamiseen. Kirjaa selatessa tulee siten ensimmäisenä mieleen verrata sitä edeltäjäänsä: mitä muutoksia on tehty ja mitä uutta teos antaa lukijalleen.

Ilkka Krekelä

Saattohoidosta monipuolisesti

Kirjan toimittajat ovat esipuheessaan moittineet sitä, että monet oireenmukaiseen hoitoon liittyvät näkökohdat ovat jääneet koulutuksessamme liian vähälle huomiolle. Viime aikoina on kuitenkin mielestäni sekä perus- että etenkin jatkokoulutus parantunut tältä osin. Sen sijaan allekirjoitan moitteen hoitojärjestelmämme organisaatiokeskeisyydestä. Kirjoittajat haluavat kohdistaa sanomansa samanaikaisesti lääkäreille, lääketieteen opiskelijoille, hoitajille sekä vapaaehtoisille että omaishoitajille. Tällainen tavoite voi onnistua vain osittain. Esimerkkinä vaikeuksista on ammattisanaston runsas käyttö. Eri alojen kirjoittajat tuovat hyvän tiedollisen lisän, uusia näköaloja ja pohdintaa sinänsä tuttuihin tilanteisiin. Toistoa on ilmeisesti kirjoittajien suuren lukumäärän (11) takia vaikea välttää. Kirjoittajat esittelevä sisällysluettelo palvelee hyvin tarkoitustaan.

Leena Niinistö

Vanhustenhoidon käsikirja brittikollegoille - neuvoja palvelujen järjestämiseen

Kirja kuuluu yleislääkäreille suunnattuun BMJ:n julkaisemaan kirjasarjaan. Kirjan luvut on otsikoitu palvelujärjestelmän osien mukaan: perhe ja muut ei-viralliset auttajat, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, yleislääkärin etsivä työ ja sairaalan ja kunnan yhteistyö. Johdannossa kuvataan väestörakenteen muutoksia ja sen asettamia haasteita tulevaisuudelle. Kussakin kappaleessa kerrotaan mitä yleislääkärin kuuluu tietää kyseisestä palvelusta ja kuinka toimia yhteistyössä, osana laajempaa moniammatillista työryhmää.

Sirpa Hartikainen

Kunnianosoitus kunnanlääkärille

Kun Andreas Carlberg valittiin 20 hakijan joukosta Mäntsälän kunnanlääkäriksi 1931, oli poliittinen tilanne maassa jännittynyt, eikä vähiten juuri Mäntsälässä. Ei uuden kunnanlääkärin oma tilannekaan ollut ongelmaton. Valmistuttuaan 1928 hän oli heti ruvennut yksityislääkäriksi Järvenpäähän ja saavuttanut mainetta tunnollisena ja taitavana lääkärinä. Myös Mäntsälän läntisistä kylistä, kuten Ohkolasta kävi potilaita hänen vastaanotollaan. Nuoren lääkärin ystävällisyyttä arvostettiin, sillä mäntsäläläisiä oli vuodesta 1894 hoitanut äksy ja arvaamaton Ivar Sternberg. Hänen kovat otteensa potilaisiin oli johtanut peräti irtisanomisyritykseen.

Mikko Niemi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030