3902 osumaa

Kukkaronvartijoiden kirjahyllyyn

Brittiläisen terveydenhuollon linjana on koko 1990-luvun ajan ollut lisääntyvä tukeutuminen tutkittuun tietoon. Eräs tämän politiikan puhemiehistä on Muir Gray, joka toimii Cochrane-yhteistyön johtoryhmän pysyvänä sihteerinä ja Oxfordin Cochrane-keskuksen johtoryhmässä. Virkatyönään hän on brittien kansallisen terveyspalvelun NHS:n Oxfordin alueen tutkimus-ja kehitysjohtaja, eli itsekin juuri sellainen päättäjä, joille kirja on tarkoitettu. Sisäkannen petiittitekstin mukaan mielipiteet ovat tosin vain Muir Grayn omia eivätkä edusta Hänen Majesteettinsa hallituksen näkökantoja.

Marjukka Mäkelä

Kaikki huuli-suulakihalkioista

Avoin hymy on ensimmäinen suomenkielinen kirja huuli-suulakihalkioista. Se ei nimestään huolimatta keskity pelkästään halkiolasten hoitoon, vaan kirjassa käsitellään niin halkioihin liittyvää perinnöllisyyttä ja genetiikka kuin siihen liittyviä psykososiaalisia ongelmiakin. Kirja on tekijöiden mukaan tarkoitettu ennen kaikkea halkiolasten vanhemmille, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se sopisi lääkärinkin käteen.

Hannu Lehtonen

Kunnat päättävät yhä enemmän omasta tiestään

Kun kunnat kipuilevat talousvaikeuksissa, tarvitaan neuvokkuutta ja omatoimisuutta. Vuonna 1993 toteutetun valtionosuusuudistuksen jälkeen kunnan omalla päätöksenteolla on myös terveydenhuollon ratkaisuissa aiempaa paljon suurempi merkitys. Jotkut kunnat ovat muuttaneet radikaalistikin käytäntöjään, toiset taas ovat jatkaneet lähes entisellään. Toiminnan harkinnanvaraisella kehittämisellä on pyritty ennen kaikkea kustannussäästöihin.

Heikki Lantto

Perustietoa siedätyshoidosta lääkäreille ja hoidostaan kiinnostuneille potilaille

Kirjan ulkoasu ja koko ovat miellyttävät, muutoin tekstiasu on tavanomainen. Kannen esittelytekstin mukaan kirja on suunnattu terveydenhuoltohenkilöstölle ja allergiansa hoidosta kiinnostuneille potilaille. Tästä voi aavistaa, että vaikeuksia saattaa ilmetä kirjoituksen vaikeustason valinnassa. Kirja on helppolukuinen, hakemisto helpottaa tietyn asian löytämisessä. Kirjassa käytetyt lyhenteet on pääosin hyvin selvitetty, mutta puutteitakin löytyy. Johdonmukaisuus englannin kielestä johdettujen lyhenteiden selvittämisessä ei aivan toteudu: osa on selvitetty englanniksi, osa suoraan suomeksi. Taulukot ja kuviot tukevat tekstiä. Kirjan kirjoittajia on 15. He edustavat allergian siedätyshoidon kotimaisten asiantuntijoiden kärkikaartia.

Minna Kaila

Patologian ja muiden lääketieteellisten laboratorioden akkreditointi Yhdysvalloissa

Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations (JCAHO) on yhdysvaltalainen lääketieteellisten järjestöjen katto-organisaatio, jonka tehtävänä on terveydenhuollon palvelujen laadun kehittäminen. Se akkreditoi eli osoittaa päteväksi kaikkea terveydenhuollon alalta, kuten kliinisiä laboratorioita, jotka täyttävät ns. CLIA '88 (Clinical Laboratory Improvement Amendments 1988) -säädösten vaatimukset. Yhdysvalloissa on myös muita organisaatioita, kuten College of American Pathologists (CAP), jotka suorittavat vastaavaa akkreditointia. Arvosteltavana oleva teos on kattava kuvaus laboratorion akkreditoinnin kulusta ja käytössä olevista standardeista.

Heikki Aho

Maailmaneetosta etsimässä

Maailmaneetos on saksalaisen teologin Hans Kungin alun perin vuonna 1990 esittämä idea globaalista etiikasta, jossa etsittäisiin maailmanuskontojen yhteistä arvopohjaa. Kung kuvitteli alussa olevansa melko yksin, mutta jo kolme vuotta myöhemmin kokoontui Chicagossa maailmanuskontojen parlamentti, joka vei ajatuksia eteenpäin. Ns. Chicagon julistuksessa haetaan arvoja koskevaa minimikonsensusta, joka voisi toimia pohjana uudelle maailmanjärjestykselle. Merkittävimpänä uutena asiana maailmaneetosprosessissa verrattuna esim YK:n ihmisoikeuksien julistukseen on se, että nyt mukana on myös ajatus ihmisen velvollisuuksista.

Pekka Louhiala

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030