Lehti 7: Liitto toi­mii 7/1997 vsk 52 s. 745

Lääkäriliiton hallitus 6.2.97 Tilaaja-tuottajamallin linjaukset hyväksyttiin

Lääkäriliitossa on pitkään valmisteltu keinoja terveydenhuollon toiminnan ja rahoituksen kehittämiseksi. Asiaa selvittämään vuoden 1995 lopulla asetettu Kari Pylkkäsen johtama ns. tora-työryhmä on jättänyt liiton hallitukselle raporttinsa, jonka keskeiset linjaukset hyväksyttiin 6.2. Työryhmä ehdottaa, että terveyspalvelujen rahoittaja ja tuottaja eriytetään toisistaan tilaaja-tuottajamallin avulla. Saattamalla terveyspalvelut hallitun kilpailun kohteeksi voitaisiin edistää potilaan valinnanvapautta ja hoidon laatua sekä parantaa samalla terveydenhuollon toimivuutta ja taloudellisuutta.

Hallitus hyväksyi ehdotetun mallin tavoitteet, lähtökohdat ja käytettävät keinot. Hallitus oli myös sitä mieltä, että tilaaja-tuottajamallia tulee ryhtyä käytännössä kokeilemaan. Työryhmän raportissa esitetty kokeilun kuvaus ja käytännön toteutus herättivät kuitenkin niin paljon kysymyksiä, ettei hallitus katsonut voivansa sitoutua työryhmän kaavailemaan kokeilumalliin, vaan pitää sitä yhtenä esimerkkinä kokeilun mahdollisista suuntaviivoista. Näinollen tämä osa raportista jäi keskustelun avaukseksi, jota on tarkoitus lähemmin käsitellä yhdessä eri ministeriöiden, Kuntaliiton ja sairaanhoitopiirien edustajien kanssa. Työryhmän ehdotus tilaaja-tuottajamalliksi on esitelty toisaalla tässä lehdessä.

Työryhmän raportti on johdonmukaista jatkoa liiton aiemmille terveyspoliittisille aloitteille, joissa korostetaan potilaan valinnanvapauden turvaamista sekä terveyspalvelujen tuottajien saattamista keskenään tasa-arvoiseen asemaan. Hallituksessa käydyssä keskustelussa muistutettiin, että terveydenhuollon palvelutuotannon parantaminen ja rahoituspohjan vahvistaminen on välttämätöntä myös lääkärien pitkän tähtäimen edunvalvonnan kannalta.

Palkkarakenne-uudistusta valmistellaan

Neuvottelut Lääkäriliiton tavoittelemasta palkkarakenneuudistuksesta eivät olleet vielä alkaneet Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa hallituksen kokoukseen mennessä, mutta uudistusta valmistellaan liiton edunvalvontavaliokunnassa ja lisäksi siitä ollaan käynnistämässä keskusteluja sairaanhoitopiirien kanssa. Liiton tavoitteena on parantaa perustyöajan palkkausta uusien suoritteisiin, pätevyyteen ja erityisvelvoitteisiin liittyvien lisien avulla.

Liiton edustajat ovat keskustelleet suoritepalkkauksesta mm. HYKS:n johdon kanssa, joka suhtautui periaatteessa myönteisesti asiaan. Suoritepalkkauksesta ollaan tekemässä kyselyä myös liiton alaosastoille, jotta eri erikoisalojen näkemykset tulisivat uudistuksen valmistelussa huomioon.

Hallituksen kokouksessa raportoitiin, että muutamassa sairaalassa on viime aikoina syntynyt hämmennystä lääkärien työaikajärjestelyistä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen antamien uusien ohjeiden takia. Lääkäriliitto katsoo, että sairaanhoitopiireissä viime syksynä tehdyt sopimukset ja neuvottelutulokset lääkärien työaikajärjestelyistä ovat väliaikaisratkaisuja, joiden tärkein tehtävä on turvata työrauha kuluvan sopimuskauden ajaksi. Sairaanhoitopiirikohtaiset ratkaisut poikkeavat jonkin verran toisistaan, mutta ne on laadittu paikallisiin olosuhteisiin soveltuviksi eikä niitä kannata tässä vaiheessa ruveta muuttamaan. Lääkäriliiton näkemys on, että nyt on syytä keskittää voimat tavoitteeksi asetetun palkkarakenneuudistuksen ja siihen liittyvän työaikaratkaisun valmisteluun.

Yhteistyöelinten kokoonpanot

Hallitus päätti liiton yhteistyöelinten kokoonpanosta ja tehtävistä vuodelle 1997. Kehitysyhteistyöneuvottelukuntaan nimettiin puheenjohtajaksi Eeva Kuuskoski, jäseniksi Inna Ilivitzky (Eläinlääkäriliitto), Håkan Hellberg, Risto Ihalainen, Hannu Kyrönseppä, Outi Lapatto, Kari Launiala, Anneli Milen (Hammaslääkäriliitto) ja Pirjo Mäkelä sekä sihteeriksi Marit Henriksson. Neuvottelukunnan tehtävänä on edistää terveydenhuollon kehitysyhteistyötä ja lääkärien osallistumista siihen sekä toteuttaa yhteistyöprojekteja Namibian ja Etiopian lääkäriliittojen kanssa.

Lääkärijärjestöjen koulutusrahaston hoitokuntaan nimettiin Jarkko Ihalainen, Johan Edgren (FLS) ja Jan Lindgren (Duodecim) sekä sihteeriksi Hannu Halila. Rahastosta tuetaan mm. työttömien lääkärien ammatillista koulutusta sekä lääkäriyhdistysten osallistumista eurooppalaiseen yhteistyöhön erikoislääkärikoulutuksen harmonisointia koskevissa kysymyksissä.

Lue myös

Lääkäriliiton laatuneuvoston puheenjohtajaksi nimettiin Juha Metso, jäseniksi Mats Brommels (FLS), Kale Juva, Martti Kekomäki (Duodecim), Jan Lindgren (Duodecim), Leena Niinistö (Duodecim), Pentti Parkkinen (Lääkärikeskusten Yhdistys), Kari Pylkkänen ja Markku Äärimaa sekä sihteeriksi Hannu Halila. Laatuneuvoston keskeisenä tehtävänä on edistää lääkärikunnan osallistumista terveydenhuollon ja oman työnsä laadun kehittämiseen.

Muita päätöksiä

- Hallitus hyväksyi suunnitelman yhteistyössä Suomen Apteekkariliiton ja Lääketietokeskuksen kanssa järjestettävästä lääketieteen toimittajien kevätretkestä Brysseliin, jossa on tarkoitus esitellä toimittajille mm. EU:n terveyspolitiikkaa ja eurooppalaisia lääkärijärjestöjä.

- Päätettiin, että Lääkäriliitto lähettää edustajansa Norjan lääkäriliiton tutkimusinstituutin Oslossa 13.-15.5.97 järjestämään kansainväliseen konferenssiin: "The Physician Role in Transition: Is Hippocrates Sick?"

- Merkittiin tiedoksi Juuan terveyskeskuksen kaavailut lääkärien työaikojen muuttamiseksi sekä kunnalle lähetetty kirje, jossa todetaan, että päätös perustyöajan siirtämisestä iltaan käynnistäisi liiton työtaistelutoimet.

- Lääketiede 96 -tapahtuman tilinpäätös merkittiin tiedoksi.

- Liiton edustajat eri yhteisöihin nimettiin.

-Luottamuslääkäriverkoston suunnitteluryhmän jäseneksi nimettiin Jan-Anders Nyman tehtävästä eroa pyytäneen Matti Välimäen tilalle.

- Lääkärilehden uudeksi taittajaksi eläkkeelle jäävän Tuulikki Tuurin tilalle valittiin Pia Gröhn.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030