Lehti 8: Liitto toi­mii 8/1997 vsk 52 s. 889

Lääkintäoikeuden maailmanjärjestön puheenjohtaja vieraili Lääkäriliitossa

World Association for Medical Law -järjestön puheenjohtaja, israelilainen oikeustieteen professori Amnon Carmi vieraili Lääkäriliitossa 18.2.97 keskustelemassa mahdollisuudesta järjestää järjestön maailmankongressi vuonna 2000 Suomessa. Lääkintäoikeuden maailmanjärjestöön kuuluu lääkäreitä, juristeja, hoitajia ja muita lääkintäetiikasta kiinnostuneita henkilöitä eri puolilta maailmaa. Suomessa järjestöä edustaa Lääkintäetiikan ja -oikeuden Seura. Järjestö perustettiin vuonna 1967 Belgiassa, Gentissä, jossa sen päämaja edelleen toimii.

Ajankohtaisia asioita järjestön toiminnassa ovat mm. eutanasiaan, keinoalkuisiin lisääntymismenetelmiin, geeniteknologiaan sekä potilaan oikeuksiin liittyvät kysymykset eli samat asiat, joita lääkärit pohtivat keskenään. Carmi on huomannut, ettei lääkäreillä ja lakimiehillä ole erityisiä vaikeuksia löytää yhteistä kieltä näistä kysymyksistä keskusteltaessa. Mitä enemmän juristit perehtyvät lääkintäetiikkaan, sitä paremmin he ymmärtävät lääkärin näkökohtia potilaan hoidossa.

- Tämä näkyy esimerkiksi suhtautumisessa potilaan tiedonsaantioikeuteen. Tavallinen lakimies katsoo, että kansalaisten oikeuksiin hallita omaa elämäänsä kuuluu ehdoton oikeus saada tieto sairaudestaan. Kun lakimies perehtyy lääkärin työhön, hän oppii ymmärtämään, että joissain tapauksissa saattaakin olla eettisesti oikein säästää potilas tiedoilta, joista voisi olla vakavaa uhkaa hänen terveydentilalleen tai hengelleen, totesi prof. Carmi.

Hän kertoi, että Israelissa potilas-lääkärisuhde elää parhaillaan murrosvaihetta. Perinteinen suhtautuminen potilaisiin on ollut varsin paternalistista, mikä on perua ennen sotia Saksasta muuttaneilta lääkäreiltä, jotka pitkään johtivat Israelin terveydenhuoltoa. Viime vuosikymmeninä maahan on tullut Yhdysvalloista runsaasti lääkäreitä, jotka korostavat potilaan oikeutta tiedonsaantiin ja hänen osallistumistaan hoitoa koskevaan päätöksentekoon. Israelilainen lääkintäoikeuden seura teki vastikään suururakan valmistellessaan Informed consent -periaatteen mukaisen potilaslain.

Carmi oli itse aloitteentekijä seuran perustamisessa maahansa 25 vuotta sitten. Hän oli huolestuneena seurannut juristien ja lääkärien välisten potilasriitojen yleistymistä amerikkalaisissa oikeusistuimissa ja huomasi saman kehityksen olevan leviämässä siirtolaisten mukana myös Israeliin. Carmi arveli, että lääkärien ja juristien tutustuminen toinen toisiinsa lisäisi keskinäistä ymmärtämystä ja ehkäisisi potilaiden hoitoa koskevien riitatapausten kärjistymistä.

Idea onnistui hyvin ja järjestön piirissä toimii Israelissa nykyisin tuhatkunta lääkäriä ja saman verran lakimiehiä. Seuralla on vahva asema lääkintäetiikkaan liittyviä lakeja valmisteltaessa: se toimii aloitteentekijänä ja antaa lausuntoja kaikista terveydenhuoltoon liittyvistä lakiluonnoksista, jolloin niiden valmisteluun saadaan mukaan laaja-alainen juridinen ja lääketieteellinen asiantuntemus. Seuran kokous- ja koulutustoiminta on vilkasta, samoin seuraelämä.

- Olen huomannut lääkärien ja juristien viihtyvän hyvin toistensa seurassa. Kiinnostavien lääkintäeettisten keskustelujen lisäksi tähän on myös henkilökohtaisia syitä. Lääkärit kaipaavat juridista asiantuntemusta monenlaisissa asioissa ja ottavat mielellään tuttavapiiriinsä lakimiehiä. Juristit tietävät ennen pitkää joutuvansa potilaan rooliin ja haluavat oppia henkilökohtaisesti tuntemaan arvostettuja lääkäreitä eri aloilta.

Lue myös

Israelilaisen järjestön näkyviin toimintamuotoihin kuuluu kolmen moraalisesti esimerkillisen lääkärin palkitseminen vuosittain. Seura pyytää lehti-ilmoituksin potilaita ja heidän omaisiaan kirjoittamaan lääkäreistä, joiden toimintaa he ovat arvostaneet. Ihmiset lähettävät joka vuosi satoja kirjoituksia, joissa he kertovat sykähdyttävia tarinoita omasta lääkäristään. Lääkäri voidaan palkita esimerkiksi uupumattomasta työstä syrjäseudulla tai herooisesta toiminnasta yhden vaikeasti sairaan potilaan pelastamiseksi. Kilpailu herättää paljon huomiota ja on omiaan luomaan myönteistä kuvaa lääkärin ammatista.

Lääkintäoikeuden maailmanjärjestö julkaisee Medicine and Law -lehteä ja toimii mm. Maailman terveysjärjestön yhteistyökumppanina terveydenhuollon kehittämisessä. Toiminnan kohokohtia ovat joka toinen vuosi järjestettävät maailmankongressit, joista seuraava pidetään vuonna 1998 Unkarissa. Vuoden 2000 tapahtuman paikka on vielä auki, mutta Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa ilmoitti professori Amnon Carmille toivovansa kokouksen pitämistä Suomessa ja totesi liiton olevan valmis yhteistyössä muiden lääkintäetiikkaa harjoittavien tahojen kanssa osallistumaan sen järjestelyihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030