Lehti 9: Liitto toi­mii 9/1997 vsk 52 s. 1038

Styrelsebeslut den 28 februari Satsning på informationsstrategi och hälsofrämjande

Läkarförbundets styrelse sammanträdde den 28 februari bl.a. för att finslipa förbundets förhandlingsmål. Styrelsen tillsatte också en särskild arbetsgrupp för att arbeta med informationen om förhandlingsfrågorna. För att kunna driva igenom förbundets krav på löneökningar krävs det effektiv information, dels för att få medlemskåren att enhälligt stöda förbundets förhandlingsmål och dels för att nå allmänhetens förståelse för förbundets lönekrav.

Styrelsen tillsatte en arbetsgrupp som har till uppgift att planera informationsverksamheten inför den kommande avtalsrundan. Arbetsgruppen skall före årets slut planera förbundets informationsstrategi och sammanställa behövligt material. Dessutom skall gruppen till fullmäktiges vårmöte samla informationsmaterial om intressebevakningen för styrelsens ledamöter och andra som företräder förbundet.

Anne Santalahti utsågs till informationsgruppens ordförande och till medlemmar valdes Heli Lagus, Risto Lantto, Synnöve Mynttinen, Taito Pekkarinen och Marit Henriksson. Gruppens sekreterare är Maimu Halonen.

Förbundets hälsoprojekt

Styrelsen beslöt starta ett hälsoprojekt med målet att utveckla läkarnas beredskap att delta i hälsofrämjande verksamhet, samla information om hälsofrämjande och skapa ett nätverk av läkare som vill medverka i projektet. Flera läkare har redan preliminärt anmält sitt intresse.

Risto Ihalainen utsågs till ordförande i hälsoprojektets ledningsgrupp och till medlemmar valdes Marianne Mustajoki, Kirsti Pakkala och Harri Vertio. Sekreterare i ledningsgruppen är Maimu Halonen. Gruppens uppdrag gäller till utgången av året och i september skall en mellanrapport presenteras för styrelsen.

Arbetsgrupp följer arbetet på reform av patientskadelagen

Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som utreder problematiken i anslutning till patientskadelagens tillämpningsområde, ersättningsvillkor och ersättning för infektionsskador. Biträdande verksamhetsledare Santero Kujala företräder Läkarförbundet i gruppen.

Nu tillsatte styrelsen en egen arbetsgrupp som skall bereda förbundets ställningstaganden till centrala frågor i lagreformen. Förbundets arbetsgrupp leds av Pekka Saarinen och medlemmar är Risto Heikkala, Matti Koivistoinen, Santero Kujala, Matti Pöyry (Tandläkarförbundet) och Jarkko Vasenius. Sekreterare är förbundets ekonomichef Pentti Alhola. Arbetsgruppen skall samarbeta med förbundets försäkringsutskott och dess uppdrag gäller till den 31 maj 1997.

Läkarmatrikelns redaktionskommitté

Läkarmatrikeln Finlands Läkare 1997 skall utges nästa år. Matrikeln trycks på Forssan Kirjapaino vars exportchef Lasse Kosonen har utnämnts till chefredaktör för matrikeln. Det biografiska materialet kommer att insamlas under detta år. Till ordförande i redaktionskommittén utsågs Pekka Saarinen och till medlemmar Lasse Kosonen, Kauko Kouvalainen, Santero Kujala, Olli Meretoja och Osmo Pammo samt till sekreterare Marianne Jansson. Redaktionskommittén skall planera och övervaka arbetet på matrikeln. Frågor rörande matrikeln besvaras på förbundets kansli av Anneli Viljanen (tfn 09-393 07 06).

Förbundets representanter i internationella organ

Styrelsen utsåg förbundets representanter i bl.a. följande internationella organ:

- Samnordisk Arbetsgrupp för Prognos- och Specialistutbildningsfrågor (SNAPS): Hannu Halila och Jaako Halonen.

- Nordiska läkarrådets styrelse: Kati Myllymäki, Markku Ääärimaa och Lauri Kyllönen, suppleant Risto Ihalainen.

- CP (Comité Permanent des Médecins Européens): Kati Myllymäki, Santero Kujala och Markku Äärimaa.

Lue myös

- UEMO (European Union of General Practitioners): Klas Winell, Risto Ihalainen och Santero Kujala.

- UEMS (European Union of Medical Specialists): Kari Pylkkänen och Hannu Halila, suppleant Lauri Kyllönen.

- WMA (World Medical Association): Kati Myllymäki och Markku Äärimaa.

Stipendier för estniska, ingermanländska och karelska läkare

Läkarförbundet har en längre tid gett ekonomiskt stöd till efterutbildning av estniska, ingermanländska och karelska läkare i Finland. I fjol uppgick stödet till 14 000 mark som fördelades mellan 24 läkare.

Styrelsen beslöt nu stöda utbildningen av estniska, ingermanländska och karelska läkare med en summa på max. 50 000 mark på årsnivå. Av denna summa får högst 10 000 mark användas till understöd av läkardagarna i Karelen, högst 20 000 mark anslås för olika läkarorganisationer som inbjuder estniska, ingermanländska eller karelska läkare till kurser i Finland medan max. 20 000 mark anslås för finländska läkare som deltar som föreläsare i kurser i Estland.

Kvalitetsstipendier

Styrlsen beslöt reservera 50 000 mark ur förbundets efterutbildningsfond för kvalitetsstipendier. Stipendierna lediganslås för förbundets medlemmar senare i vår. Lars-Einar Floman

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030