Lehti 13: Liitto toi­mii 13/1997 vsk 52 s. 1610

Ensimmäiset uudet lääkärinvalat vannottiin Tampereella

Katja Eskelinen

Tampereen yliopistosta tänä keväänä valmistuneet uudet lääketieteen lisensiaatit saivat ensimmäisinä vannoa uuden lääkärinvalan juuri ennen pääsiäistä.

- Valan vannominen juhlisti valmistumista, juhlasta tuli näin huomattavasti arvokkaampi, tuore lääkäri Markku Kerola kommentoi heti juhlan päätyttyä.

Arkkiatri Risto Pelkonen puolestaan uskoi, että vala pysäyttää ihmiset miettimään asioita ja korostaa osaltaan humanististen arvojen tärkeyttä.

- Kun välillä pysähtyy miettimään, ovat asiat silloin hyvällä tolalla. Minusta tällainen juhlallinen publiikki on muutoinkin kohtuullinen, sillä opiskelijat ovat tehneet monta vuotta ankaraa työtä ja sitä kannattaa juhlia.

Markku Kerolan mielestä valan vannominen ei kuitenkaan tee jakoa lääkärien keskuuteen.

- Uskon, että valan asiat ovat jokaisen lääkärin sisällä eikä varsinainen vannomistilanne niitä asioita muuta. Lääkärit, jotka eivät ole valaa vannoneet ovat varmasti aivan yhtä hyviä.

Valan vannominen on vapaaehtoista eikä vaikuta lääkärin oikeuteen harjoittaa ammattiaan. Myös aiemmin valmistuneille lääkäreille pyritään järjestämään tilaisuus valan vannomiseen, jos he niin haluavat.

Lääkäreistä yhteiskunnan omatunto

Lääkärinvalakäytännön palauttaminen on alun perin arkkiatri Risto Pelkosen esiin nostama kysymys. Hän korostaa arvokysymysten merkitystä lääkärin ammatissa.

Lääkärit joutuvat Pelkosen mukaan jatkuvasti tekemään arvovalintoja esimerkiksi miettiessään mitä tietoa voi käyttää hyväkseen ja millaisia eettisiä ulottuvuuksia asioilla on. Esimerkkinä hän mainitsee kloonilammas Dollyn.

- Nyky-yhteiskunnassa kulttuuriarvot ovat joskus uhanalaisia ja lääkärit voisivat minusta toimia yhteiskunnan omanatuntona, tiennäyttäjinä siinä, mikä on tärkeää. Tällaisia tärkeitä asioita ovat sisäinen ryhti, avoimuus ja reiluus.

Pelkonen toivoo valakäytännön palauttamisen tuovan eettisyyttä myös opetukseen. Potilaan asioita pohtiessa, niin opiskeltaessa kuin työelämässäkin, tulisi arvokysymykset ottaa konkreettisesti huomioon.

Myös Tampereen yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Amos Pasternack korosti etiikan merkitystä lääkärin työssä.

Hänen mukaansa lääkärillä ei ole mitään syytä luopua eettisistä arvoistaan ulkopuolisten paineiden vuoksi.

Pasternackin mielestä lääkärinvala sitoo lääkärin ammatin vanhoihin, katkeamattomiin perinteisiin.

Lääketiede on virheistä oppimista

Lue myös

Puheessaan uusille lääkäreille arkkiatri Risto Pelkonen korosti virheistä oppimisen merkitystä. Virheet on uskallettava tunnustaa ja niistä on osattava ottaa oppia. Historian tuntemusta ei myöskään pidä väheksyä.

- Menneisyyttä on helppo pilkata, mutta ilman historian tuntemusta ei voi ymmärtää nykyisyyttä eikä kurkistaa tulevaan. Ihmiset eivät muutu eivätkä myytit häviä.

Dekaani Amos Pasternack mainitsi hyvän lääkärin ominaisuuksina inhimillisyyden, myötätunnon ja humaanin suhtautumisen.

- Lääkärin tulee olla juuri sitä, mitä hän on. Jos epävarmuus pakottaa kasvattamaan kovan kuoren, se on tietoisesti riisuttava pois, hän tähdensi.

Pasternackin mukaan kuunteleminen ja haastatteleminen ovat sellaisia diagnostisia taitoja, joita on jatkuvasti kehitettävä. Muutoinkin hän painotti säännöllisen jatkokoulutuksen merkitystä kaikille lääkäreille. Valan vannominen juhlisti tuoreen lääkärin Markku Kerolan valmistumista. Arkkiatri Risto Pelkonen uskoo lääkärinvalan korostavan humanististen arvojen tärkeyttä. Teksti ja kuvat: Katja Eskelinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030