Lehti 15: Liitto toi­mii 15/1997 vsk 52 s. 1861

Palkattomat lääkärinapulaiset

Kati Myllymäki

Tämän otsikon pitäisi olla vitsi tai science fictionia tai historiaa! Huhtikuun NuoriLääkäri-lehdessä kuitenkin viitattiin tuoreeseen tilanteeseen kotimaisessa julkisen sektorin sairaalassa. Erääseen sairaalaan kandidaatti pääsee kyllä kesätöihin, mutta ruokalippupalkalla. Jos työnantaja tarvitsee lääkärityövoimaa, niin siihen täytyy löytyä myöskin rahat. Jo Saksassa meillä on varoittava esimerkki siitä, minkälaiseen kaaokseen, eloonjäämistaisteluun ja epäkollegiaalisuuden kasvuun tällainen järjestelmä johtaa. Espanjassa ja Italiassa tilanne on lääkärityöttömyyden myötä vielä vaikeampi. Pahimmillaan kaikki euro-lääkäripalvelu tai suuri osa erikoistumisesta tehdään ilman työsuhdeturvaa ja ilman korvausta.

Kysymyksessä ei ole pelkästään nuoren kollegan toimeentulon täydellinen puuttuminen eli suoranainen riisto (oletin tämän termin olevan jo neukkuhistoriaa, varsinkin lääkärintyössä!). Ongelmaksi nousevat myös vastuukysymykset. Mikä on potilaan oikeusturva, jos palkaton lääkärinapulainen tekee erehdyksen? Kuntaliiton mukaan ns. isännänvastuu edellyttää työsuhdetta. Lääkärinapulaisena toimiminen ei ole myöskään samaa kuin kandidaatin opiskelu eikä se kuulu niin ollen tiedekunnan valvontaan eikä vastuulle. Eli äärimmäisessä tilanteessa poloinen palkaton työntekijä toimii omalla henkilökohtaisella vastuullaan, myös korvauskysymyksissä. Myöskään työterveyshuolto ei koske henkilöä, joka ei ole työsuhteessa. Miten on siis työtapaturman, työmatkatapaturman tai ammattitaudin laita? Entäpä jos humalainen asiakas käy käsiksi ensiavussa? Riskit on, mutta ei vakuutusturvaa!

Mielenkiintoisia juridisia kysymyksiä nousee myös mm. tietosuojakysymyksissä. Saako muu kuin viranhaltija lukea sairauskertomusta, jopa tehdä merkintöjä, kirjoittaa lähetettä jne. Terveydenhuollon laitosten johtosääntöjen vaitiolovelvollisuuspykälät sitovat työntekijää, mutta tuskin ulkopuolista tarkkailijaa. Työntekijällä on oikeuksien lisäksi velvollisuuksia. Työnantajan kurinpitotoimia ei voi kuvitella ulotettavaksi satunnaiseen matkailijaan.

Sairaalalääkärit ovat tyytymättömiä palkkaukseensa - täysin aiheellisesti. Voiko olla mahdollista, että sama ylilääkäri, joka edellyttää palkankorotusta itselleen, edellyttää nuoren kollegansa työskentelevän korvauksetta? Olen tyrmistynyt.

Lue myös

Pyrimme juuri neuvottelemaan uudesta lääkärisopimuksesta. Jos oma ammattikunta murentaa edunvalvontaa näin kaikkein nuorimpia kollegoita painostamalla, niin kuinka jatketaan? Onneksi kuitenkin suurin osa ylilääkärikunnasta toimii Kuntatyönantajan ja Lääkäriliiton ohjeiden mukaisesti ja työsuhdeasioissa noudatetaan voimassaolevia sopimuksia. Onneksi myös kandidaatit ovat enimmäkseen valveutuneita ja solidaarisia toisillensa ja tuleville kandipolville. Kysymyshän ei tällaisessa tilanteessa ole vain yhdestä yksittäisestä tapauksesta. Jos näin rajuja epäkohtia löytyy, niin toivottavasti paikallisesti asiaa tuumien terve järki voittaa. Ongelmatapauksissa toivoisin yhteydenottoa liiton toimistoon.

P.S Valtuuskunnan vaalit lähestyvät. 12.6.97 on viimeinen hallituksen kokous, jossa hyväksytään jäsenanomuksia, jotka ehtivät vielä saamaan äänioikeuden!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030