Lehti 29: Liitto toi­mii 29/1997 vsk 52 s. 3405

Perusterveydenhuollon vaalirengas Kunnallislääkärien vaaliliitto

Toimivan terveydenhuollon perustana on Kunnallislääkärit ry:n tavoiteohjelman mukaisesti hyvin kehittynyt ja osaava perusterveydenhuolto.

Perusterveydenhuollon merkitystä terveydenhuoltojärjestelmien kulmakivenä korostetaan myös WHO:n viime vuonna annetussa Ljubljanan asiakirjassa. Sosiaali- ja terveysministeriön suuntaviivat linjaavat samoin. Kokonaisuuden hallitseva, järkevästi toimiva terveydenhuolto perustuu hyvin järjestetylle ja osaavalle perusterveydenhuollolle.

Väestövastuinen ja listapohjainen työskentelymalli on todettu perusterveydenhuoltoon sopivaksi. Listalääkärijärjestelmä toimii hyvin useissa Euroopan maissa. Sujuvan toiminnan ehdoton edellytys on kuitenkin se, että listakoosta voidaan sopia. Lääkärin on pystyttävä enemmän vaikuttamaan työskentelymahdollisuuksiinsa. Yleislääkärin tulee pystyä päättämään miten ja milloin hän hoitaa potilaansa, mihin yhteistyöprojekteihin hän osallistuu ja miten hän hoitaa ennaltaehkäisevän työnsä.

Väestövastuulääkärien tulisi olla yleislääketieteen erikoislääkäreitä, jotka jatkuvasti kouluttavat itseään ja ylläpitävät monipuolista ammattitaitoaan ja jotka tietämyksensä ja asiantuntemuksensa pohjalta hoitavat potilaansa taloudellisesti ja tehokkaasti.

Yleislääkärin työ on vaativaa ja henkisesti kuormittavaa, mutta sen tulee olla myös innovatiivista ja antoisaa. Väestövastuinen ja listapohjainen lääkärin työ edellyttää nykyisen kaltaista väestövastuupalkkausmallia, joskin työmäärän lisääntyminen pitää näkyä entistä enemmän myös palkoissa.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa perusterveydenhuollon ja omalääkärin asema ja vastuu ovat erityisen korostuneet. Jonkun tulee kantaa kokonaisvastuu potilaan hoidosta, ohjata oikeaan palvelujen käyttöön ja huolehtia terveydenhuoltojärjestelmän toimivuudesta. Parhaat mahdollisuudet tähän on väestövastuulääkärillä perusterveydenhuollon puitteissa.

Kunnallislääkärien tavoitteena on toimia perusterveydenhuollon aseman nostamiseksi sille kuuluvaan arvoonsa. Haluamme kehittää väestövastuista toimintamallia sellaiseksi, että perusterveydenhuollon lääkäri tuntee sen omakseen ja jaksaa toimia yleislääkärinä koko ammatillisen uransa ajan.

Yleislääketieteen vaaliliitto

Suomen Lääkäriliiton Yleislääketieteen alaosasto ja Suomen yleislääketieteen yhdistys ry ovat yhdessä muodostaneet Yleislääketieteen vaaliliiton.

Yleislääketieteen alaosasto on Suomen Lääkäriliiton suurin ja nopeimmin kasvava alaosasto. Myös yleislääketieteeseen erikoistuvat voivat liittyä sen jäseniksi. Alaosaston ensisijaisena tehtävänä on jäsenistönsä edunvalvonta. Alaosasto antaa Suomen Lääkäriliitolle lausuntoja yleislääketieteen erikoislääkäreiden ja alalle erikoistuvien palkkaukseen, koulutuskysymyksiin ja ammatinharjoittamiseen liittyvissä asioissa. Edunvalvonnan lisäksi alaosasto järjestää jäsenilleen täydennyskoulutusta. Alaosastoon kuuluu tällä hetkellä noin 1 900 jäsentä. Runsas puolet alaosaston jäsenistä toimii terveyskeskuksissa. Muut toimivat työterveyshuollon, yksityislääkärin tai vastaavissa avohuollon tehtävissä sekä yliopiston opettajina.

Suomen yleislääketieteen yhdistys on tieteellinen seura, joka kehittää yleislääketieteen erikoislääkäreiden työtä alan koulutusta ja tutkimusta edistämällä. Yhdistys antaa lausuntoja, tekee aloitteita, järjestää ammatillisia ja tieteellisiä koulutustilaisuuksia sekä osallistuu alan kansainvälisten järjestöjen toimintaan. Yhdistyksen jäsenet toimivat käytännön lääkäreinä sekä tutkimus- ja opetustehtävissä. Yhdistykseen kuuluvat sekä yleislääketieteen erikoislääkärit että alalle erikoistuvat lääkärit, jäseniä on lähes tuhat. Yhdistys on päättänyt perustaa Yleislääketieteen Säätiön, jonka tehtävänä on yleislääketieteen tutkimuksen ja kansainvälisten yhteyksien edistäminen sekä täydennyskoulutuksen järjestäminen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa tutkimus- ja matka-apurahoja.

Suomen Lääkäriliiton valtuuskunnassa tavoitteemme on parantaa yleislääketieteen erikoislääkäreiden ja alalle erikoistuvien koulutusta, palkkausta ja työskentelyolosuhteita. Erityisesti tavoitteemme on vaikuttaa järkevän täydennyskoulutusjärjestelmän syntymiseen. Väestövastuisen työn käynnistäminen ja edelleen kehittäminen tulee taata sekä työn sisällön ja laadun että palkkauksen suhteen. Palkkausrakenteen tulee tukea hyvää ja korkeatasoista yleislääkärin työtä. Yleislääketieteen vaaliliiton ehdokkailla on vankka kokemus käytännön perusterveydenhuollon tehtävistä. Vain äänestämällä perusterveydenhuoltoa tuntevia lääkäreitä voit vaikuttaa työskentelyolosuhteisiimme.

Äänestä valtuuskuntaan yleislääketieteen erikoislääkäri tai yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri.

Työterveyslääkärien vaaliliitto

Lue myös

Suomen Työterveyslääkärit - Finlands Företagsläkare on muodostanut koko maan kattavan työterveyslääkärien vaaliliiton, joka kuuluu perusterveydenhuollon vaalirenkaaseen. Vaaliliitto edustaa alaosaston ja Suomen Teollisuuslääketieteen Yhdistys r.y:n yli 900 kollegaa, jotka tekevät työterveyslääkärin työtä niin yksityissektorilla kuin kuntasektorin ja valtionsektorin työterveyshuollossa. Ehdokkaina on käytännön työterveyshuollossa ja Työterveyslaitoksessa toimivia kollegoita.

Työterveyslääkärien tavoitteena on järjestää työikäiselle väestölle tuloksellinen ja tehokas terveydenhuolto osana perusterveydenhuoltoa. Tavoite edellyttää onnistuneita ratkaisuja ihmisten työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä. Työterveyslääkärit hoitavat suuren osan perusterveydenhuoltoa, ja väestövastuujärjestelmän sisällöllinen toteuttaminen on monissa työterveyshuoltoyksiköissä toiminut hyvin jo vuosikymmeniä.

Väestövastuujärjestelmää kehitettäessä on huomioitava työterveyshuollon voimavarat ja asiantuntemus.

Työterveyshuollon toiminnan sisällön ja laadun kehittäminen tulee turvata terveydenhuollon palvelu- ja rahoitusjärjestelmän mahdollisissa muutoksissa. Työterveyshuollon eri järjestämisvaihtoehdot tulee säilyttää.

Edellytämme, että työterveyshuoltoyksikön johtajana tulee olla lääkäri. Työterveyslääkärin ura- ja ansiokehityksen turvaamiseksi tarvitaan myös työterveyslääkärien yhteistoimintaa.

Työterveyshuollon erikoisala on yksi suurimmista maassamme. Alan koulutustoiminta on jatkossa turvattava kaikissa lääketieteellisissä tiedekunnissa.

Työterveyslääkäreinä kehitämme myös lääkäreiden omaa työterveyshuoltoa ja työkykyä ylläpitävää toimintaa.

Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja valiokunnissa tarvitaan työterveyslääkäreitä - äänestä työterveyslääkärit-vaaliliiton kollegaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030