Lehti 31: Liitto toi­mii 31/1994 vsk 49 s. 3224

FiMnet terveyskeskuksissa ja laitoksissa

Ralf Simonsson

Terveyskeskusten sähköiset palvelut FiMnetin puitteissa on toteutettu yleensä samalla tavalla kuin lääkärin kotimikrossakin. Palvelu laskutetaan yritykseltä. Koko terveyskeskuksen FiMnet-laskutus hoituu yhdellä laskulla, jossa on eritelty lääkärin FiMnet-palveluiden käyttö. Jos halutaan selvitys muiden palveluiden käytöstä, se voidaan tilata erikseen. Yleensä jokaisella käyttäjällä on oma postilaatikkonsa, mutta myös yhteisen postilaatikon käyttäjiä löytyy. Edellä mainittu tapa on käyttökelpoinen, kunhan otetaan huomioon joitakin seikkoja.

Modeemi voidaan kytkeä lääkärin omaan puhelimeen, mutta ehdottomasti parempi tapa on järjestää oma, modeemille sopiva analooginen liittymä FiMnet-palveluille. Jokainen lääkäri tarvitsee siis oman modeemin ja liittymän. Uudemmissa keskuksissa on tosin integroitu tieto- ja puhelintekniikka niin, että modeemit ovat keskuksen yhteydessä, jolloin niitä voi käyttää joko tietoverkon tai puhelinverkon välityksellä.

Sähköposti verkotetussa ympäristössä

Vaikka FiMnet sellaisenaan onkin käyttökelpoinen terveyskeskuksen tai laitoksen sisäiseen sähköpostiin, se ei kuitenkaan ole tähän tarkoitukseen paras mahdollinen ratkaisu. FiMnet-sähköpostin, Elisan, työkalut on toteutettu pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan, joka on yksinkertainen tekstipääte hitaalla modeemilla. Jos yrityksen tietokonelaitteet on verkotettu, on järkevää käyttää tätä verkkoa sisäiseen sähköpostiin.

Fennomed onkin kehittänyt yhteistyössä Tampereen Puhelin-osuuskunnan kanssa verkkoympäristöön sopivan FiMnet-ratkaisun, joka perustuu Lotus cc:Mailiin. cc:Mail on laajimmin levinnyt verkkopohjainen sähköpostijärjestelmä: näihin järjestelmiin on kytketty yli 7 miljoonaa työasemaa. Ohjelmiston avulla voidaan toteuttaa tehokas tiedonvälitys yrityksen sisällä.

Ohjelmistossa on reitittimet muihin postijärjestelmiin, joista tärkeimmät ovat X.400 eurooppalasiin kaupallisiin järjestelmiin ja SMTP Internet-järjestelmiin. Koska nämä reitittimet ovat kalliita, tarjoaa Fennomed palvelun, jossa cc:Mail-käyttäjä vuokraa osuuden Tampereella sijaitsevasta TPO:n reitittimestä. Näin hänellä on käytössään yhteydet ulkopuolisiin postijärjestelmiin ilman niiden edellyttämiä investointeja. Tilausmaksu on 700-800 mk/kk riippuen liittymistavasta, joten FiMnet-cc:Mail on kannattava, jos käyttäjiä on yli viisi, riippuen tietysti siitä, miten laajaksi terveyskeskuksen sisäinen sanomavälitys arvioidaan. Elisan kautta sanoman hinta on 5 p + 20 p/1 000 merkkiä + ppm ja Telesampomaksu, kun se cc:Mailin sisällä on ilmainen. Toisaalta sanomat cc:Mail-järjestelmästä maksavat X.400-järjestelmään alkaen 148 p + 12 p/1 000 merkkiä ja Internet-järjestelmään 25 p + 12 p/1 000 merkkiä.

Koska cc:Mail sisältää vain postipalvelun, järjestetään muut FiMnet-yhteydet sähköpostiominaisuuksista riisutulla LP3 Net -ohjelmalla.

LAN-pohjainen sähköposti tarjoaa julkiseen sähköpostiin verrattuna runsaasti lisäpalveluita. Esimerkiksi Windows-ympäristössä se voidaan integroida muihin ohjelmiin. Windows Wordissä on sähköpostipainike, jonka avulla avautuu sähköposti-ikkuna, jossa tehdään saatesanoma. Tähän liitetään automaattisesti kyseinen Word-dokumentti. Järjestelmissä on mukana ajankäytön suunnitteluohjelma, esimerkiksi Lotus Organizer. Tämän avulla saadaan osaston ajanhallinta kuntoon, ja esimerkiksi kokousten järjestäminen tehostuu.

Sähköpostijärjestelmässä on myös toiminto, joka ilmoittaa käyttäjälle, kun uusi sanoma on tullut hänen postilaatikkoonsa. Itse en arvosta tätä ominaisuutta, koska se katkaisee työn, johon olen keskittynyt. Onneksi toiminto voidaan kytkeä pois.

Lue myös

Sisäisiin sähköpostijärjestelmiin on saatavissa lomakehallintaohjelmistoja. Näiden avulla voidaan toteuttaa terveyskeskuksen lomakekulku, johon kuuluu sekä elektrooniset että paperiset lomakkeet. Lomakkeeseen liittyvä reitti koostuu sarjasta postilaatikoita. Postilaatikkoon liittyy omistaja ja hänen roolinsa ja toimintaohjeensa. Jos esimerkiksi investointi on yli 100 tmk sen hyväksyy hallitus, muussa tapauksessa osastopäällikkö. Säännön mukaan lomake siirtyy asianomaisiin postilaatikoihin.

Lähetettävään sanomaan voidaan liittää kuvia ja esimerkiksi saneluja. Fennomed onkin kehittänyt röntgenkuvien siirtojärjestelmän, joka perustuu cc:Mailiin ja tehokkaaseen kuvanhallintaohjelmaan.

Kuntayhtymän terveyskeskukset voidaan sähköpostijärjestelmässä kytkeä yhteen joko modeemilla tai muulla, tehokkaammalla tietoliikenneohjelmalla. Jokaisessa terveyskeskuksessa on oma postitoimistonsa. Yhdellä näistä on liityntä TPO:n reitittimeen jonka kautta koko yhtymällä on käytössään ulkoiset yhteydet.

Sähköpostijärjestelmässä voi olla Windows-, DOS-, Macintosh- tai vaikkapa UNIX-koneita. Sanomat voidaan siirtää näiden kaikkien välillä. Myös liitetiedostot siirtyvät käyttöjärjestelmästä toiseen, mikäli tarvittavat ohjelmat ovat käytettävissä.

FiMnet-cc:Mail-käyttäjä saa automaattisesti FiMnet-käyttäjäluettelon ja hän voi tilata FiMnet-ilmoitustaulut. Hänellä on siis käytössään samat palvelut kuin muilla FiMnet-käyttäjillä, mutta monipuolisemmalla käyttöliittymällä edullisemmin ja nopeammin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030