• Sari Kosonen

Ideoi, keskustele, peukuta!

Miten sinä haluaisit kehittää terveydenhuoltoa? Terveydenhuollon korjaussarja -hankkeessa jokaisella jäsenellä on mahdollisuus esittää ideoita ja ottaa kantaa.

Ideoi, keskustele, peukuta! Kuva 1 / 2
   

Lokakuussa käynnistyneessä Terveydenhuollon korjaussarja -hankkeessa on käyty verkossa keskustelua mm. potilas-lääkärisuhteesta, priorisoinnista ja yhdenvertaisuudesta. Viimeksi on avattu keskustelu terveyspalvelujärjestelmän kestävyydestä.

Lääkäriliiton Politiikka-toimialan johtaja Heikki Pärnänen on tyytyväinen verkkotyöpajan tähänastiseen antiin.

– Hienoa, hyvää keskustelua on käyty. Positiivista on osallistuneiden ihmisten aktiivisuus ja huolellinen pohdinta. Toivoisin, että vieläkin useammat jäsenet osallistuisivat hankkeeseen myös aktiivisesti kirjoittamalla – verkkotyökaluun tutustuneista aika pieni osa on kommentoinut itse, vaikka on seurannut muiden kirjoittelua.

– Jatkamme keskustelua eri asioista vuoden loppuun asti. Tammikuun puolella menemme sitten konkreettisempiin kysymyksiin, ja varmasti myös äänestämiseen eri asioista. Kevätkaudella myös liiton luottamushenkilöorganisaatio osallistetaan hankkeeseen, Pärnänen kertoo.

Sosiaalinen tilaus osallistumiselle

Yksi verkkotyöpajan aktiivisista osallistujista on terveyskeskuslääkäri Raija Sihvonen.

– Ehkä minulla oli yksinkertaisesti sosiaalinen tilaus hankkeeseen osallistumiselle – paljon kertyneitä mietteitä ja tunne, ettei kellään ole aikaa kuulla. On tullut mietittyä kaikenlaista koko urani ajan.

– Terveydenhuollon korjaussarja on Lääkäriliiton taholta hyvä idea. Jäsenistön äänen kuuleminen on tärkeää. Parasta on ollut mahdollisuus vaihtaa mielipiteitä – pyrkiä näkemään toisen näkökulmaa ja mahdollisuus yrittää vaikuttaa kollegion yhteiseen ajatteluun.

– Idealistisesti toivon, että käytävällä keskustelulla voisi olla kauaskantoisempia seurauksia. Ensisijaisesti katson, ettei terveydenhuoltoa tule altistaa markkinavoimille. Puhun perusterveydenhuollon kehittämisen puolesta ja seuraavien sukupolvien henkisen hyvinvoinnin puolesta. On helpompi laskea hintalappua standardisoiduille hoidoille kuin ennaltaehkäisevälle työlle. Psyykkisen hyvinvoinnin varmistaminen lapsillemme – siis tulevaisuuden aikuisille – on varmaan kaikkein vaikeimmin budjetoitavissa, ja pelkään, että se jää helposti budjetoimatta, Sihvonen sanoo.

Foorumi lisää yhteisöllisyyttä

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Mauri Lehtimäki liputtaa avoimen keskustelun ja yhteisöllisyyden puolesta.

– On ollut mielenkiintoista lukea osallistujien ajatuksia ja ehdotuksia. Koen, että tällainen foorumi mahdollistaa keskusteluyhteyden laajemmin kuin muuten olisi mahdollista. Tietyllä tapaa se on myös yhteisöllisyyttä lisäävää. Lääkäreinä tarvitsemme yhteisöllisyyttä työssä jaksaaksemme. Tarvitsemme toistemme apua, tukea ja vuorovaikutusta, Lehtimäki sanoo.

Hän on ottanut kantaa mm. terveydenhuollon priorisointiin.

– Odotan hankkeen herättävän meissä halun löytää oman, hyvän tavan työskennellä lääkärinä: miten voimme priorisoida oman työskentelymme sisältöä ja miten arvotamme työmme eri osatekijöitä.

– Lääkärin työ on ensisijaisesti potilaan kohtaamista. Priorisointi lähtee mielestäni lääkärin työn ytimestä. Mitä jos priorisoinnissa lähdettäisiinkin työolosuhteiden muutoksella siten, että lääkäri voisi kohdata rauhassa yhden potilaan kerrallaan ja hoitaa hänet parhaalla kapasiteetillaan? Silloin hoito olisi sekä tehokasta että taloudellista, ja potilas sitoutuisi ehdotettuun ja yhdessä sovittuun hoitoon entistä paremmin tultuaan nähdyksi ja kuulluksi, Lehtimäki pohtii.

Mihin asioihin sinä haluat korjausta?

Terveydenhuollon korjaussarja -hankkeen tavoitteena on luoda listaus niistä perusperiaatteista, jotka hyvin toimivan ja kestävän terveydenhuollon tulee toteuttaa. Jäsenien näkemyksiä ja ideoita kerätään uuden verkkotyökalun avulla.

Kaikki jäsenet ovat saaneet sähköpostiinsa henkilökohtaisen kutsun osallistua verkkotyöpajaan. Pääset osallistumaan kutsussa olevaa linkkiä klikkaamalla. Halutessasi voit osallistua myös nimimerkillä.

Lisää aiheesta

Liitto tukee jäseninään olevia eduskuntavaali­ehdokkaita
Lääkärin työ muuttuu
Vuoden teemana on luottamus

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.