Lehti 6: Liitto toi­mii 6/1994 vsk 49 s. 598

Jos olet työtön - toimi näin

Ilmoittaudu työvoimatoimistoon

Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä kotipaikkakunnan työvoimatoimistoon. Sinne voi toisaalta ilmoittautua jo tätä ennenkin, työssäoloaikana, jos olet työttömyysuhan alaisena. Sama koskee lomautustilanteita, vaikka työnantaja ilmoittaa lomautetut työntekijänsä (vähintään 10) yhteislistalla työvoimatoimistoon, jolloin henkilökohtaista käyntiä ei välttämättä tarvita.

Irtisanomistilanteissa erorahaoikeuden turvaamiseksi työvoimatoimistoon ilmoittautumisen tulee tapahtua viimeistään 6 viikon kuluessa irtisanomisilmoituksen tiedoksi saannista.

Työvoimatoimistoon kannattaa ottaa mukaan työtodistus, määräyskirja, nimikirjanote tai vastaava, josta ilmenee palvelussuhteen päättymisen syy. Jos olet vielä opiskelija, on siitä ilmoitettava työnhaun yhteydessä työvoimatoimistoon. Tässä tilanteessa ansiosidonnaista kassapäivärahaa voidaan suorittaa vasta siitä lukien, kun olet suorittanut lääketieteen lisensiaattitutkinnon taikka todisteellisesti keskeyttänyt opiskelusi.

Pyydä työvoimatoimistossa työvoimaneuvojalta ansioturvan päivärahahakemuslomake. Toimita se täytettynä Lääkärien työttömyyskassalle siinä olevia täyttöohjeita tarkoin noudattaen.

Työvoimatoimisto lähettää suoraan työttömyyskassalle työvoimapoliittisen lausunnon eli ns. TYPO-lausunnon siitä, mistä päivästä lukien olet oikeutettu kassapäivärahaan. Lomautustilanteissa, koskien vähintään 10:ä kokonaan lomautettua työntekijää, vastaavan ilmoituksen työttömyyskassalle tekee työnantaja.

Jäsenyysaika ja työssäoloehto

Ansioon suhteutettuun kassapäivärahaan on oikeus työttömyyskassan jäsenellä, joka on ollut vakuutettuna vähintään kuusi lähinnä edellistä kuukautta ja joka tämän lisäksi vakuutettuna ollessaan täyttää työssäoloehdon.

Työssäoloehto täyttyy, kun olet ollut viimeksi kuluneen 24 kuukauden aikana (ns. tarkastelujakso) vähintään 26 viikkoa (käytännössä 6 kk) työssä ja samanaikaisesti työttömyyskassan jäsenenä.

Mikäli 26 viikon työssäoloehto ei täyty sen vuoksi, että olet ollut työmarkkinoilta poissa hyväksytystä syystä esim. äitiyslomalla, vanhempainlomalla, isyyslomalla, hoitovapaalla, sairauslomalla, suorittamassa asevelvollisuutta tai opiskelemassa tai poissaoloon on muu näihin verrattava hyväksyttävä syy, voidaan edellä mainittua tarkasteluaikaa vastaavasti pidentää. Tällöin hakemukseen tulee liittää selvitys niistä syistä, joiden johdosta työmarkkinoilta poissaolo on tapahtunut.

Omavastuuaika

Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa maksetaan sen jälkeen, kun olet ollut työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa yhteensä 5 työpäivää enintään 8 peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Tältä 5 päivän omavastuuajalta ei makseta päivärahaa.

Omavastuuaika on voimassa sen kalenterivuoden loppuun, jona se on kokonaan hankittu. Se ei vanhennu tänä aikana eikä sitä tarvitse erikseen hakea. Kun omavastuuajan jälkeen kassapäivärahaa haetaan sitä seuraavalta työttömyysajalta, omavastuuaika on kuitenkin hakemukseen merkittävä, jotta se voidaan laskea hyväksesi.

Vuodenvaihteen jälkeen alkavan kalenterivuoden aikana uutta omavastuuaikaa ei edellytetä

- niin kauan kun olet yhdenjaksoisesti edelleen työttömänä ja saat työttömyyspäivärahaa

- kun omavastuuaika ajoittuu kahdelle kalenterivuodelle

- kun omavastuuaika on kalenterivuoden päättyessä täyttynyt ilman, että päivärahan maksu vielä on alkanut

- kun oikeus päivärahaan alkaa uudelleen 14 päivän kuluessa edellisen työttömyyspäivärahaoikeuden päättymisestä

- kun olet saanut työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaista koulutustukea ja palaat uudelleen työttömäksi työnhakijaksi 14 päivän kuluessa.

Päivärahan hakeminen

Päivärahaa tulee hakea omavastuuajan jälkeen 3 kuukauden kuluessa siitä ensimmäisestä päivästä lukien, josta sitä halutaan maksettavaksi. Tämä hakuaika koskee myös lomautustilanteita.

Kassapäivärahaa haetaan jälkikäteen. Sitä ei voida hakea etukäteen edes päiväkohtaisesti .

Liitä hakemukseen työnantajan palkkatodistus (ei erillisiä konekielisiä palkkakuitteja, ennakonpidätystodistuksia tms) kokonaisansioistasi ja palvelusajoistasi työttömyyttä edeltävältä työhistorialta käsittäen vähintään 26 työssäoloviikkoa. STM:n ohjeiden mukaan palkkatodistuksissa tulee käyttää valtiovarainministeriön vahvistaman kaavan mukaista palkkatodistusta (Yl vir. lom. 1.35, Painatuskeskus Oy) joskin samat tiedot voidaan antaa myös työnantajan omalla tietosisällöltään vastaavan kaavan mukaisesti annetulla päivätyllä ja allekirjoitetulla palkkalaskelmalla. Jos palvelussuhteita on ollut useita, lähetä todistukset niistä kaikista. Palvelussuhteiden ei tarvitse liittyä välittömästi toisiinsa.

Kun täytät hakemuksen, merkitse jokaisen päivän (myös lauantain ja sunnuntain) kohdalle, oletko ollut työtön ja työssä tai jostain syystä poissa työmarkkinoilta.

Ensimmäisen hakemuksen voit toimittaa jälkikäteen 2-5 viikon kuluessa työttömyyden alkamisesta lukien. Ensimmäiselle lomakkeelle mahtuu karenssin lisäksi 4 viikon työttömyysaika. Hakeminen tapahtuu mieluiten täysin viikoin. Hakulomakkeena voi käyttää hakemuslomakkeiden valokopioita, kunhan ne vain on allekirjoitettu ja päivätty.

Hakemuksen liitteet

Varsinaisesti hakemuksen liitteeksi tavallisessa työttömyystilanteessa tarvitaan vain palkkatodistus tai -todistukset vähintään 26 sellaiselta työssäoloviikolta, jolloin työaika on ollut vähintään 18 tuntia viikossa.

Virkatodistusta alle 18-vuotiaista lapsista ei tarvitse toimittaa kassalle. Riittää kun merkitsee hakemukseen syntymäajat ja henkilötunnukset.

Jos hakijalla on alle 3-vuotias lapsi, hänen tulee selvittää kassalle, saako hän lasten kotihoidontuesta annetun lain mukaista perusosaa ja sisarkorotusta, jotka ovat työttömyyspäivärahasta kokonaan vähennettäviä sosiaalietuja. Sen sijaan kassapäivärahasta ei vähennetä kuntakohtaisia lisiä (ns. Helsinki-lisä); kotihoidontuen lisäosan saaminen estää kassapäivärahan suorittamisen kokonaisuudessaan. Mikäli Kansaneläkelaitoksen toimesta suoritettava kotihoidontuen perusosa ja sisarkorotus voidaan yhteisessä taloudessa maksaa muulle kuin kassapäivärahan hakijalle, näitä etuja ei tässä tilanteessa vähennetä hakijan kassapäivärahasta. Se, kenelle lasten kotihoidontuki maksetaan, on kuitenkin selvitettävä hakemuksen yhteydessä.

Ansioon suhteutetun päivärahan suuruus

Kassapäivärahan laskentaperusteena olevaa kuukausiansiota määriteltäessä otetaan huomioon kaikki veroennakonpidätyksen alainen palkka eli ns. veropalkka lisineen. Lomarahaa sekä rahana palvelussuhteen päättyessä suoritettavaa vuosilomakorvausta sen sijaan ei oteta huomioon. Aikana normaalisti pidetyn vuosiloman vuosilomapalkka sen sijaan otetaan huomioon. Numeroansioista vähennetään edellä mainittujen lisäksi 3,5 % koskien 1.1.94 jälkeisiä työttömyysvakuutustapahtumia. Tämä vastaa työttömyysajan toimeentuloturvassa työssäolevien palkasta perittäviä eläkevakuutusmaksua (3 %) sekä työttömyysvakuutusmaksua (1,87 %).

Kassapäiväraha määritellään vain sellaisesta päätoimenluontoisesta virka- ja työsuhdeajasta, jolloin työaika on ollut vähintään 18 tuntia/viikko. Sivutoimisista palvelussuhteista taikka yrittäjätoiminnasta muodostuvia ansioita ei päivärahaa laskettaessa oteta huomioon. Sama koskee muita satunnaisia tuloja.

Kassapäivärahan suuruudella ei ole mitään yhtä korvausastetta. Sen suuruus riippuu hakijan päivärahan perusteeksi määriteltävistä kuukausiansioista. Käytännössä kassapäivärahan suuruus on noin 50-35 % perusteena olevista kuukausiansioista, kun kuukausiansiot ovat olleet noin 12 000-25 000 mk/kk.

Mikäli työttömyys on jaksoittaista, päivärahan perusteena olevaa kuukausiansiota ei määritellä uudestaan ehdottomasti vasta kuin siinä tilanteessa, että on kulunut 27 viikkoa pidempi aika (käytännössä 6 kuukautta 1 viikko) siitä, kun kassapäiväraha on viimeksi maksettu ja laskien siihen, kun sitä aloitetaan uudestaan suorittaa.

Alle 18-vuotiaista lapsista maksetaan päivärahaan lapsikorotuksia enintään 3 lapsesta 24, 34 tai 44 mk. Mikäli lapsia on enemmän kuin 3, lapsikorotuksen määrä ei kuitenkaan nouse korkeammaksi kuin 44 mk/pv.

Muut tulot työttömyysaikana

Työttömyysaikaiset muut tulot, olivatpa ne mitä laatua hyvänsä, on selvitettävä. Tämä koskee yhtä hyvin työajan lyhentämistä lomautuksen vuoksi, työ- tai virkasuhteen osa-aikaistamista, työttömänä vastaanotettua osa-aikatyötä, työttömänä vastaanotettua, vähemmän kuin kuukauden kestävää kokoaikatyötä, työttömänä aloitettua yritystoimintaa tai aikaisemmin sivutoimisesti harjoitettua yritystoimintaa tai muun sivutoimisen työskentelyn tuloa. Näitä koskeva selvitys ja hakemus työttömyyskassalle toimitetaan lähtökohtaisesti kuukausittain jälkikäteen tai muuna kassan ilmoittamana ns. tarkastelujaksona, jonka pituus voi olla 4 viikkoa tai tätä lyhyempikin. Muita tuloja koskevassa yhteensovitustilanteessa ne eivät vaikuta saman ajan kassapäivärahaan, mikäli niiden määrä jää alle 750 mk/kk (ns. suojaosa). Suojaosan ylittävä osa muista tuloista sen sijaan vähentää kassapäivärahaa voimakkaasti eli 80 %:sesti.

STM:n 31.12.93 antamien ohjeiden mukaan työttömyysturvassa saajansa työtuloksi on katsottava muiden tulojen ja päivärahan yhteensovitustilanteessa ainakin seuraavat erät edellytyksellä, että ne ovat saajansa veronalaista tuloa: Rahapalkka päätoimesta ja luontoisedut, ennakonalaiset ansiotulot (yritystulot), maatalouden ansiotulot, elinkeinotoiminnan ansiotulot, ansiotulo-osuus yhtymästä, tekijänoikeuskorvaukset, ulkomaan tulot, muut ansiotulot (esim. stipendit, apurahat jne.).

Jatkolomakkeen saat automaattisesti

Kun kassapäiväraha maksetaan ensimmäistä kertaa, saat kotiisi esitäytettyjä jatkohakemuslomakkeita. Niille mahtuu yhteensä 6 viikon työttömyysaika. Jatkohakemuksen toimittamiselle ei ole määritelty sellaisenaan mitään vanhentumisaikaa. Jos käytät jatkolomakkeena tavallista hakemuslomaketta, merkitse siihen selvästi, että kyse on jatkohakemuksesta.

Päivärahan saaminen edellyttää, että pidät työhakemuksesi työvoimatoimiston antamien ohjeiden mukaisesti voimassa. Jos työnhaku katkeaa päiväksikin, tältä päivältä kassapäivärahaa ei voida suorittaa eikä sitä tule hakeakaan.

Suositeltavaa on, että jatkohakemustilanteessa päivärahaa haettaisiin mieluiten täysin viikoin hakujaksona 3 tai 4 viikkoa. Jatkohakemuksen yhteydessä tulisi jo ilmoittaa tiedossa olevista työtilaisuuksista samoin kuin muusta työttömyysaikaisesta ansiosta, olipa se mitä laatua hyvänsä.

Jatkohakemuslomakkeella ns. rastikysymyksinä olevat kohdat tulee myös täyttää, koska yksinomaan niiden täyttämättä jättäminen viivyttää hakemuksen käsittelyä ja johtaa näitä kysymyksiä koskeviin lisäselvityksiin.

Verotus

Kassapäiväraha on saajansa veronalaista tuloa.

Ennakonpidätystiedot ovat yleensä valmiina PSP:n maksatusjärjestelmässä. Verokortti toimitetaan kassalle yleensä vain siinä tapauksessa, että olet työttömyyden johdosta hakenut erikseen verotoimistosta ns. muutosverokortin tai omaat työttömänä ns. porrasverokortin, jolloin nämä verokortit on lähetettävä kassalle alkuperäisinä.

Maksettuja kassapäivärahoja ei tarvitse ilmoittaa veroilmoituksessa, vaan tältä osin verottaja saa suorasiirtona tiedot maksatusjärjestelmästä.

Miten kauan päivärahaa maksetaan

Ansioon suhteutettua kassapäivärahaa maksetaan pääsäännön mukaan 500 päivältä 4 peräkkäisen kalenterivuoden aikana. Yhdenjaksoisen työttömyyden ollessa kysymyksessä tämä enimmäisaika tavoitetaan noin 2 vuoden kuluessa. Kuitenkin 55-vuotta täyttäneillä on oikeus saada päivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jonka aikana hän täyttää 60 vuotta.

Mikäli hakija ennen 500 päivän täyttymistä täyttää työssäoloehdon 8 kuukauden aikana eli on 26 viikkoa työssä vähintään 18 tuntia/viikko, aloitetaan 500 päivän laskeminen alusta työssäoloehdon täyttymisestä lukien.

Mikäli 500 päivän enimmäisaika täyttyy, kassan jäsen tulee uudelleen ansioon suhteutetun työttömyyspäivärahan piiriin vasta täytettyään 26 viikon työssäoloehdon.

Muihin tuloihin nähden soviteltua kassapäivärahaa maksetaan enintään 150 täyden työttömyyspäivärahan suuruinen määrä ja vähintään 18 kuukautta, ei kuitenkaan pidemmältä kuin 24 kuukauden ajalta.

Työttömyysturvan keskeisimmät muutokset 1.1.1994

Lomautuspäiväraha

- sovelletaan lomautettuun, jonka peräkkäisten kokoaikaisten lomautuspäivien lukumäärä kalenteriviikon aikana on vähintään 5 tai jonka lomautus kestää yhdenjaksoisesti vähintään kalenteriviikon

- määrä on 70 % normaalista ansiopäivärahasta ilman lapsikorotuksia, vähintään kuitenkin peruspäivärahan täysi määrä lapsikorotuksineen

- lomautuspäivärahaa maksetaan vuoden 1994 aikana karenssin jälkeen yhteensä 15 päivärahapäivältä yhden tai useamman lomautusjakson ajalta

- lomautuspäiväraha ei vähennä työttömyyspäivärahan 500 päivän enimmäismaksuaikaa

- 15 lomautuspäivärahan ylittävältä ajalta maksetaan normaali ansiopäiväraha.

Peruspäivärahaa koskevat muutokset

Peruspäivärahan (116 mk/pv + lapsikorotukset) saamisen edellytykseksi tulee, kuten ansiopäivärahassa jo nykyisin, 26 viikon eli 6 kuukauden työssäoloehto. Peruspäivärahaan tulee lisäksi 500 päivän enimmäiskesto ja siitä poistetaan asteittain nykyinen tarveharkinta.

Työmarkkinatuki

Uutta työmarkkinatukea maksetaan sitä koskevan erillisen pysyvän lain mukaan ensi kertaa työmarkkinoille tuleville sekä niille työttömille työnhakijoille, joiden työttömyyspäivärahan enimmäis-aika on täyttynyt.

Työmarkkinatuen taso vastaa nykyistä peruspäivärahaa ja sitä maksetaan rajoittamattoman ajan. Vanhempiensa taloudessa asuvan työmarkkinatuki on pääsääntöisesti 60 % tuen normaalista määrästä.

Lue myös

Ensi kertaa työmarkkinoille tulevien työmarkkinatuki on tarveharkintainen. Työttömyyspäivärahaa 500 enimmäisajan saaneille työmarkkinatukea maksetaan ilman tarveharkintaa 180 ensimmäisen päivän ajan ja sen jälkeen tarveharkintaisena.

Työmarkkinatuki rahoitetaan kokonaan valtion varoista ja sen maksaa Kansaneläkelaitos. Sitä ei voi maksaa Suomen ulkopuolelle.

Soviteltu päiväraha

Tämä merkitsee edellä selostettua siirtymistä yhtenäiseen työttömyyspäivärahan sekä muun ansion yhteensovitukseen. Tärkein muutos on se, että lyhennetty työviikko ja lyhennetty työpäivä tulevat tämän ns. sovitellun päivärahan piiriin. Sama koskee työttömänä vastaanotettua vähemmän kuin kuukauden kestävää kokoaikatyötä.

Yrittäjien työttömyysturva paranee

Yrittäjiksi ryhtyvien työttömyysturva paranee vuoden vaihteen muutosten johdosta. Ansioon suhteutetun työttömyyspäivärahan perusteena olevaa palkkaa ei määritellä uudelleen, jos yrittäjänä toimineen edellisestä työjaksosta on kulunut enintään 18 kuukautta. Vastaavasti päivärahan perusteena oleva palkkatulo määritellään yritystoiminnan aloittamishetken mukaisesti, jos heti palvelussuhteen päättymisen jälkeen yrittäjäksi ryhtyneen yritystoiminta kestää enintään 18 kuukautta. Näitä muutoksia sovelletaan niihin, jotka ovat aloittaneet yritystoiminnan 1.1.1994 jälkeen.

ETA-sopimus ja työttömyysturva

Vuonna 1994 Eurooppaan muodostui 18 valtion ja lähes 400 milj. ihmisen vapaakauppa-alue, Euroopan talousalue, ETA.

ETA-sopimus koskee Suomen ohella Belgiaa, Englantia, Espanjaa, Hollantia, Irlantia, Italiaa, Kreikkaa, Luxemburgia, Portugalia, Ranskaa, Saksaa, Tanskaa, Islantia, Itävaltaa, Liechtensteinia, Norjaa ja Ruotsia.

Työtön, jolla on oikeus Suomen työttömyysturvaan, voi lähteä 3 kuukaudeksi toiseen ETA-maahan työnhakuun etuutensa tänä aikana säilyttäen. Suomessa hänen on pitänyt olla työttömänä työnhakijana ja työmarkkinoiden käytettävissä 4 viikon ajan.

Työnhakumaassa hänen tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Päivärahan maksaa työnhakumaan sosiaaliturvalaitos lähtömaan kustannuksella. Tähän tarvitaan todistus, jonka Suomessa antaa lähtijälle Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa. Tästä todistuksesta (E 303) ilmenee jäsenyys- ja työssäoloaika, päivärahan viimeinen maksupäivä ja päivärahan nettomäärä Suomessa. Päivärahan maksu Suomessa katkaistaan matkustamista edeltävänä päivänä.

ETA-maassa pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi 7 päivän kuluessa päivärahan viimeisestä maksupäivästä Suomessa, jotta työnhakumaana oleva ETA-maa voisi maksaa päivärahaa katkotta. Siirtymisen viivästyessä maksu alkaa muussa ETA-maassa ilmoittautumispäivästä.

Lähtömaan päivärahaa maksetaan 3 kuukauden ajan. Tänä aikana ETA-maan asianomainen päivärahan maksajalaitos maksaa päivärahan hakijalle Suomen enimmäisaikarajan puitteissa nettomääräisenä kyseisen maan valuutassa. Ennakonpidätys toimitetaan jälkikäteen Suomessa. Ellei työtä löydy, on Suomeen palattava 3 kuukauden kuluessa. Paluun pitkittyessä yli 3 kuukauden määräajan, vaaditaan Suomessa 4 viikkoa työtä tai koulutuksessa olemista ennen kuin ansioon suhteutettua päivärahaa voidaan maksaa. Suomessa asuva hakija voi kuitenkin palattuaan saada peruspäivärahaa, vaikka hän olisi ollut ETA-maassa kauemmin kuin 3 kuukautta.

Kun työttömyyspäivärahan maksaminen toisessa ETA-maassa on päättynyt, hakija saa mukaansa lomakkeen, joka hänen on esitettävä Suomessa työvoimatoimistolle ja Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistolle.

Uudelleen työnhakuun ETA-maahan voi lähteä, kun on ollut Suomessa työssä vähintään 4 viikkoa ja sen jälkeen työttömänä työnhakijana uudelleen 4 viikkoa.

Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus täydentää ETA-sopimusta. Työttömyysturvaa koskee 5 vuoden paluuoikeus ilman 4 viikon työssäoloa, mikäli hakija on kuulunut lähtömaan työttömyysturvalainsäädännön piiriin tai hänelle on maksettu työttömyyspäivärahaa kyseisessä maassa.

Muutamia lisäohjeita

Oheisena päivärahahakemuksen valmiiksi täytetty mallilomake.

Kassa selvittää jäseneksi liittymispäivän, jäljennöksiä jäsenmaksukuiteista ei tarvitse toimittaa.

Jos sinulla ei ole oikeutta kassapäivärahaan, selvitytä oikeutesi Kelan peruspäivärahaan/työmarkkinatukeen.

Mikäli työhakemuksesi on työvoimatoimistossa katkennut, ilmoita tästä; päivärahaa ei tule hakea sellaiselle ajalle, jolloin työhakemus ei ole työvoimatoimistossa voimassa.

Palvelussuhde- ja palkkatietosi selvität tilaamalla nämä työnantajiesi palkkatoimistosta; lomautustilanteessa palkkatodistuksesta tulee ilmetä muiden tietojen lisäksi työnantajan LY-tunnus samoin kuin työnantajan tapaturmavakuutuslaitos.

Kaikkia tarvittavia lisätietoja saat oman sektorisi työttömyyskassasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030