1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Kehitysyhteistyö kaipaa lisää rahaa
Liitto toi­mii 12/2019 vsk 74 s. 770

Kehitysyhteistyö kaipaa lisää rahaa

Terveysalan osuus ­kehitysyhteistyön määrärahoista on laskenut. Parannusta tarvitaan.

Kehitysyhteistyö kaipaa lisää rahaa Kuva 1 / 1

Vuonna 2019 valtion talousarvion mukaiset kehitysyhteistyön määrärahat ovat kokonaisuudessaan 989 miljoonaa euroa. Se vastaa 0,4 prosenttia Suomen bruttokansantulosta. Kirimistä riittää, sillä YK on asettanut teollistuneiden maiden kehitysavun tavoitteeksi 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

Ulkoministeriön raportin mukaan terveysalan osuus Suomen kehitysyhteistyön rahoituksesta on laskenut selvästi viime vuosien aikana. Samaan aikaan energia-alan osuus rahoituksesta on noussut rajusti. Vertailun vuoksi: naapurimaamme Norja käyttää kehitysyhteistyöhön 1,0 prosenttia bruttokansantulostaan, ja terveysala on siellä kärkisijoilla kehitysyhteistyön kohteista.

Asia oli esillä terveysalan kehitysyhteistyötä tekevien verkostotapaamisessa maaliskuussa. Tapaamisia järjestävät vuosittain Lääkäriliitto ja sen yhteydessä toimiva kehitysyhteistyöneuvottelukunta (KYNK).

Terveyteen kannattaa sijoittaa

Terveyteen sijoittaminen on pääoman kasvattamista eikä kuluerä. Terveysalan kehitysyhteistyöhankkeiden kautta paitsi parannetaan kohdemaiden oloja, luodaan myös Suomeen tärkeää osaamista ja yhteistyöverkostoja, todettiin tapaamisessa.

Lue myös

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus kertoi, että liitto on lähettänyt kehitysyhteistyöstä vastaavalle ministerille viestejä, joissa tuodaan esiin huoli kehitysyhteistyömäärärahojen vähenemisestä. Viesteillä ei valitettavasti ole ollut vaikutusta.

THL:n kehittämispäällikkö Paula Tanhuanpää ei pitänyt tilannetta kuitenkaan toivottomana. Eduskuntavaalit lähestyvät, ja uusi hallitusohjelma voi muuttaa kehityspolitiikkaa.

Suomi on myös tuleva EU-puheenjohtajamaa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia. Suomen kausi EU-puheenjohtajana alkaa 1. heinäkuuta 2019.

Kirjoittajat
Sari Kosonen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Millä ehdoilla terveyskeskukseen?

Hyvä maine, toimivat työjärjestelyt ja työn hallinta ovat Jesper Perälän mukaan tärkeitä.

Ajassa
Saattohoitokotien ahdinko

Turun Karinakoti joutuu sulkemaan ovet kesäkuun loppuun mennessä.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Liitossa
Paras palaute, suosituin kurssi ja hyvä puheenjohtajuus toivat kunnia­maininnat

Lääkäri 2019 -ohjelmaryhmä myönsi kunniamainintoja kolmesta kurssista.

Kolumni
Kehon häpeämättömyys

Hei tervetuloa joukkoon, on kiva olla nainen! kirjoittaa Sirpa Kähkönen.