Lehti 5: Liitto toi­mii 5/1994 vsk 49 s. 479

Läkarförbundets styrelse: minskad semesterpeng skall kompenseras i ledig tid

Läkarförbundets nya styrelse sammanträdde till sitt första möte den 21 januari och beslöt då att förbundets tidigare principer i de lokala förhandlingarna om kommunernas sparåtgärder står fast. Läkarförbundet accepterar inte förhandlingsresultat som innebär att läkare skall avstå från sin semesterpeng eller andra löneförmåner. Även om andra personalgrupper är beredda att acceptera lönesänkande avtal måste läkarna lämna sig utanför dem.

För närvarande har lokala avtalsförhandlingar inletts i så gott som alla kommuner och samkommuner. Utgångspunkten för förhandlingarna är i allmänhet att kommunen avsiktligt i sin budget för innevarande år fastställt ett underskott som motsvarar 5-6 procent av löneutgifterna. Metoden kan betecknas som lagstridig eftersom kommunens budget skall göras upp på basis av realistiska uppgifter om inkomster och utgifter. Då de kommunala arbetsgivarna kräver inbesparingar beaktar de inte alltid det faktum att kraven på att skära ned personalutgifterna reducerats med 2,25 procent genom att den tidigare aviserade nedskärningen av statsandelarna minskades i samband med höstens avtals-uppgörelse.

Vid tidpunkten för styrelsemötet hade Läkarförbundet hunnit handlägga omkring 50 förslag till lokala uppgörelser i kommuner och samkommuner. Förbundet har emellertid förkastat dessa avtalsförslag eftersom de innehållit kännbara nedskärningar av löneförmå@Leipateksti = ner, i medeltal motsvarande en tredjedel av semesterpengen, utan motsvarande utbytesledighet. Vissa kommuner har t.o.m. krävt lönesänkningar på över 10 procent. Hittills har förbundet och Akava endast godkänt förhandlingsresultatet i tre små kommuner där inga nedskärningar gjorts utan motsvarande kompensation.

Förbundet betonar att inbesparingarna i kommunerna i första hand skall göras utan att fingra på löneavtalet, dvs. genom att rationalisera verksamheter och gallra bort onödiga funktioner. Ifall löneutgifterna måste minskas kan semesterpengen utbytas till ledig tid enligt principen om full kompensation. För anställda som har rätt till 36 dagars semester motsvarar semesterpengen minst 18 lediga arbetsdagar med lön medan utbytesledigheten för anställda med 30 dagars semester skall vara 15 arbetsdagar.

Löneavtalet för Institutet för arbetshygien godkändes

Sedan systemet med funktionärskollektivavtal upphört har de berörda arbetsgivarna i allmänhet övergått till antingen Kommunala arbetsmarknadsverket eller Affärsarbetsgivarnas Centralförbund. Bl.a. har Folkpensionsanstalten och Studenternas hälsovårdsstiftelse övergått till KA medan Invalidstiftelsen och Institutet för arbetshygien numera hör till Arbetsgivarförbundet för AAC:s specialbranscher.

Läkarförbundets styrelse godkände kollektivavtalet för personalen vid Institutet för arbetshygien. Enligt avtalet består anställningsvillkoren för personalen i stort sett oförändrade till den 30 november 1994 i enlighet med det tidigare funktionärskollektivavtalet.

Ny finansierings- och servicestruktur i vården

En arbetsgrupp inom förbundet har utrett frågor i anslutning till hälso- och sjukvårdens finansiering samt utarbetat förslag till reformer av vårdsystemet och finansieringen av vårdtjänsterna. Arbetsgruppens mål var att garantera bastrygghet i vården åt alla oberoende av betalningsförmåga samt frihet för patienten att välja sin läkare och sitt vårdställe. Förbundet lade i fjol fram dessa förslag för olika myndigheter och beslutsfattare och för pressen.

Styrelsen antecknade arbets-gruppens rapport för kännedom och beslöt tillsätta en större uppföljningsgrupp med uppdrag att bereda riktlinjerna för en ny service- och finansieringsstruktur i hälso- och sjukvården samt att skissera upp hur ett system med vårdgaranti kunde införas i Finland. Kale Juva utsågs till ordförande i arbetsgruppen och till medlemmar valdes Björn Eklund, Risto Ihalainen, Kari Pylkkänen, Heikki Pärnänen, Klas Winell och Markku Äärimaa samt till sekreterare Santero Kujala. Arbetsgruppens uppdrag fortsätter till utgången av detta år.

Skattegruppen fortsätter

Lue myös

Styrelsen tillsatte i februari i fjol en arbetsgrupp för skattefrågor. Gruppen har nu kartlagt problemen i anslutning till läkarnas beskattning och arrangerat en kurs i skattefrågor. Styrelsen beslöt förlänga skattegruppens mandat till slutet av året för att gruppen skall kunna fortsätta arrangera utbildning i skattefrågor för läkare samt utreda vilka verkningar den nya momsen som införs i juni kommer att ha på utövningen av läkaryrket.

Växande arbetslöshet

Under fjolåret har Läkarnas arbetslöshetskassa utbetalat 18,6 miljoner mark i arbetslöshetsersättning-ar till inalles 1 321 läkare. Av dessa var 404 läkare permitterade. I slutet av år 1993 hade 615 läkare anmält sig till arbetsförmedlingen som arbetssökande.

Ny regionchef i Uleåborg

Till ny regionchef i Norra Finland utsågs Riitta Keskitalo som är förtroendeman vid hälsovårdsverket i Uleåborg. Hon efterträder Jarmo Reponen som anhållit om befrielse från uppdraget.

Övriga styrelsebeslut

- Styrelsen utsåg medlemmarna i förbundets permanenta utskott och andra organ och fastställde dessas uppgifter under år 1994.

- Till förbundets representanter i ledningsgruppen för Medicin 95 utsågs Björn Eklund, tillika ordförande, Risto Ihalainen, Juha Metso och Ilkka Tierala.

- Till förbundets representanter vid Akavas förbundsmöten detta år utsågs Björn Eklund (suppleant Matti Koivistoinen), Juha Metso (Mikko Kangas), Kati Myllymäki (Santero Kujala), Markku Äärimaa (Martti Lalla) och Terttuliisa Ahokas (Pekka Saarinen).

- Styrelsen antecknade för kännedom utredningsmannens, överdirektör Jussi Huttunes förslag till sparåtgärder beträffande de medicinska fakulteterna.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030