Lehti 7: Liitto toi­mii 7/1994 vsk 49 s. 715

Styrelsebeslut

Vid styrelsens sammanträde den 10 februari behandlades bl.a. följande ärenden:

Förhandlingsläget

Fram till den 10 februari hade man nått förhandlingsresultat om sparåtgärder i ett hundratal kommuner och samkommuner. Största delen av dessa överenskommelser kunde förbundet inte godkänna eftersom de förutsatte att de anställda skulle avstå från sin semesterpeng utan kompensation. Akava har godkänt 30 lokala avtal enligt vilka semesterpengen kompenseras fullständigt i ledig tid. Akava har dessutom godkänt några lokala avtal som inte garanterar fullständig kompensation av semesterpengen men där läkarna lämnats utanför avtalet. Sparavtal i några små kommuner som inte har några läkare anställda har Akava likaså accepterat.

Läkarförbundets styrelse konstaterade att förbundets principer i de lokala förhandlingarna står fast, dvs. att förbundet inte godkänner några lokala avtal som medför nedskärningar av semesterpengen utan fullständig kompensation.

Styrelsen diskuterade också en radiointervju med Akavas ordförande Voitto Ranne där denne krititserat centralorganisationens förtroendemän i det avgörande förhandlingsskedet trots att de fungerat helt i överensstämmelse med Akavas instruktioner. Styrelsen ansåg att Rannes uttalande var skandalöst och beslöt begära en förklaring av Ranne och Akavas styrelse.

Remissutlåtande om förslag till riktlinjer för kvalitetssäkring

Social- och hälsovårdens forsknings- och utvecklingscentral STAKES tillsatte i mars i fjol ett kvalitetsråd för hälso- och sjukvården med främsta uppgift att skapa ramar för en systematisk kvalitets-utveckling i vården. Kvalitetsrådet har skisserat upp några allmänna principer för kvalitetssäkringsverksamheten och för myndigheternas och organisationernas roll i kvalitetsutvecklingsarbetet.

I förbundets utlåtande om rådets förslag betonas att kvalitetssäkring inte i första hand innebär myndighetsöverakning utan en fortgående, av läkare och vårdpersonal bedriven verksamhet i syfte att förbättra vårdtjänsternas kvalitet. En fortgående kvalitetssäkring i vården är ett ytterst viktigt och aktuellt mål, men någon särskild myndighetsorganisation skall inte skapas för att övervaka den, utan kvalitetssäkringen skall utgöra en del av hälso- och sjukvårdens normala verksamhet.

Utkast till lag om yrkesutbildad hälso- och sjukvårdspersonal

Social- och hälsovårdsministeriet förbereder som bäst ett förslag till lag om yrkesutbildad hälso- och sjukvårdspersonal. Man räknar med att lagen sedan den antagits skall kunna träda i kraft redan i juni 1994. Lagutkastet har ändrats flera gånger och i den senaste versionen föreslås legitimation av ett flertal andra grupper utöver läkare och tandläkare. Dessutom avser lagen att ge olika yrkesgrupper i vården viss rätt att sköta varandras uppgifter.

Styrelsen betonade att de nämnda avsnitten i lagen kan accepteras endast under förutsättning att läkarnas och tandläkarnas uppgifter är särskilt definierade i lagen. Endast läkare och tandläkare skall ha rätt att besluta om medicinsk undersökning av en patient, om diagnos, behandling och rehabilitering samt ordination av läkemedel. Om rätten att företa dessa åtgärder inte begränsas till läkare och tandläkare kommer lagen att bereda vägen för ett utvidgat kvacksalveri som kan hota patientsäkerheten.

Utbildning av medicinska journalister

Styrelsen tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att förbereda en veckolång kurs för journalister som skriver om medicinska ämnen eller hälso- och sjukvårdsfrågor. Kursen skall arrangeras i början av nästa år i samarbete med läkarsällskapet Duodecim. Till ordförande i arbetsgruppen utsågs Risto Ihalainen och till medlemmar Santero Kujala, Jan Lindgren och Hannu Sariola. Som gruppens sekreterare fungerar förbundets presschef Maimu Halonen.

Försäkringar för läkare

Läkarförbundet har avtalat med Pohjolabolagen om att bygga ut allskyddsutdraget för läkarnas försäkringar och införa direktdebitering av premier. Den enskilda läkarens allskyddsutdrag kommer här-efter att omfatta samtliga försäkringar som vederbörande tecknat i Pohjolabolagen för sig och sin familj samt tydlig information om vilka försäkringar som är Läkarförbundets gruppförsäkringar. Läkarna är den första större kundkategorin för vilkas vidkommande Pohjolabolagen nu erbjudit sig att övergå till direktdebitering.

Estniska läkardagar

Lue myös

Den 6-9 september 1994 arrangerar det estniska läkarförbundet Eesti Arstide Liit efterutbildningsdagar i Dorpat för estniska läkare. Omkring 3000 läkare väntas delta i kurserna och det estniska förbundet har av Finlands Läkarförbund ansökt om ett understöd på 20 000 mark för evenemanget. Styrelsen beslöt bevilja understödet ur de medel i förbundets efterutbildningsfond som är avsedda för utbildning av estniska läkare.

Övriga beslut:

- Sammansättningen av förbundets tillfälliga kommittéer och arbetsgrupper och tidsgränserna för deras uppdrag justerades. Styrelsen gick också igenom förbundets representation i olika utomstående organ.

- Sammansättningen av förbundets permanenta utskott slogs fast vid föregående styrelsemöte men korrigerades nu såtillvida, att Reijo Autio ersätter Jaakko Halonen i hälsopolitiska utskottet och Kari Pylkkänen ersätter Ritva Jokinen i etiska utskottet.

- Förbundets konstanskaffningsgrupp hade avgett en verksamhetsrapport som antecknades för kännedom. Åren 1989-1993 hade gruppen inköpt konstverk till det nya läkarhuset. Budgeten för innevarande år upptar däremot inga anslag för konstköp.

- En promemoria av den arbetsgrupp som gjort prognoser för specialistläkarutvecklingen och bedömt specialistutbildningsbehovet fram till år 2010 antecknades för kännedom. Promemorian sändes på remiss till utbildningsutskottet och sysselsättningspolitiska utskottet.

- Styrelsen fick en redogörelse för de nya förordningarna om specialistexamen och s.k. tilläggsutbildning för läkare inom primärvården (särskild utbildning för allmänpraktik). Förordningarna har utfärdats med anledning av Finlands anslutning till EES-avtalet och de trädde i kraft från årets början.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030