Terveydenhuolto

Borrelioosirokote markkinoille kenties parissa vuodessa

Mika Rämet: Valmiste estää bakteerin siirtymisen punkista ihmiseen.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Lymen tauti -rokotteen tutkimus etenee suunnitellusti, kerrotaan Suomen rokotetutkimuksesta (FVR).

Menossa on lumelääkekontrolloitu faasin III tutkimus, jossa käytettävä rokote on 6-valenttinen. Sen on tarkoitus antaa suoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa esiintyville borreliakannoille. Rokotteen antigeenina toimii Borrelia burgdorferi -bakteerin ulkopinnan proteiini A (OspA).

Kehitteillä oleva rokote tulee ottaa toimiakseen ennen tartuntaa, tartunnan jälkeen tästä ei ole hyötyä.

Valmiste on yhdysvaltalaisen Pfizerin ja ranskalaisen Valnevan yhteinen.

– Normaalisti rokote tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa, tämä estää bakteerin siirtymisen punkista ihmiseen, kertoo FVR:n lääketieteellinen johtaja Mika Rämet.

Tutkimukseen kuuluu kolme rokoteannosta ennen seuraavan vuoden punkkikautta ja tehosterokote tästä vuoden kuluttua. Vapaaehtoiset tutkimukseen on rekrytoitu viime vuonna.

Lue myös

– Vaaditaan tietty määrä tapauksia, jotta rokotteen tehoa voidaan arvioida. Mikäli kaikki sujuu odotetusti, uusi rokote voisi tulla markkinoille 2–3 vuodessa.

Jo aiemmin (1998–2002) käytössä oli Lymerix-niminen rokote samoilla indikaatioilla. Tämän valmistus kuitenkin lopetettiin heikon kysynnän vuoksi. Rämet kertoo rokotteen olleen toimiva, tehokas ja turvallinen. Nyt kehitteillä oleva on toimintaperiaatteeltaan monin paikoin samankaltainen.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030