Terveydenhuolto

Elävänä munuaisensa luovutta vien määrä kasvaa

Valtaosa saa munuaisen aivokuolleelta luovuttajalta.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Munuaisensiirrot elävältä luovuttajalta ovat lisääntyneet Suomessa kymmenen vuoden aikana, tiedottaa Munuais-ja maksaliitto . Yleisimmin luovuttaja on puoliso tai lähisukulainen. Myös ystävien tai anonyymien luovuttajien määrä on kasvussa.

Vuoden 2019 lakimuutos on edistänyt muutosta. Aiemmin munuaisen pystyi luovuttamaan vain lähiomaiselle tai samassa osoitteessa asuvalle puolisolle.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 46 munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta. Näistä kuusi oli ystävältä ja kolme anonyymiltä luovuttajalta. Puolisolta munuaisen sai 26 prosenttia, vanhemmalta 26 prosenttia ja sisarukselta 24 prosenttia.

– Anonyymi luovutus voi tapahtua joko suoraan siirtolistalla olevalle, elinsiirtokirurgin valitsemalle vastaanottajalle, tai STEP-ristiinluovutusohjelman kautta, kertoo nefrologi, dosentti  Ilkka Helanterä  Hus Vatsakeskuksesta tiedotteessa.

Luovuttajan valitsemaa tapaa pyritään kunnioittamaan.

Lue myös

Munuaisensiirtoa odottaa jatkuvasti noin 470 ihmistä. Vuosittain siirtoja tehdään noin 260. Keskimäärin odotusaika on 1,5­­–2 vuotta. Valtaosa saa edelleen munuaisen aivokuolleelta luovuttajalta.

Elävältä luovuttajalta tehtyyn siirtoon liittyy Helanterän mukaan useita etuja.

­– Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen, ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta jopa ilman edeltävää dialyysihoitoa.

Tällä viikolla vietetään Elinsiirtoviikkoa ja Euroopan elinsiirtopäivää lauantaina 8. lokakuuta.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030