Terveydenhuolto

Infektioylilääkärit tekivät selvityspyynnön oikeuskanslerille koronan yleisvaarallisuudesta

Oikeuskanslerin virastoon on saapunut kaksi kantelua aiheesta.

Minna Pihlava

Yliopistosairaaloiden infektioylilääkärit ovat lähettäneet oikeuskanslerin virastoon selvityspyynnön.

­­– Pyydämme, että oikeuskansleri selvittäisi sosiaali- ja terveysministeriön ja valtioneuvoston toiminnan siinä, ettei COVID-19:n yleisvaarallisuutta ole purettu sen laissa kirjattujen edellytysten purkauduttua ja että oikeuskansleri ohjaisi sosiaali- ja terveysministeriötä sekä valtioneuvostoa ryhtymään viipymättä toimenpiteisiin COVID-19:n yleisvaarallisuuden purkamiseksi, he kirjoittavat oikeuskanslerille.

Oikeuskanslerille on tullut kaikkiaan kaksi kantelua liittyen COVID-19-taudin luokittelusta yleisvaaralliseksi. Oikeuskanslerin virasto käyttää termiä kantelu, vaikka vastaanotetun asiakirjan otsikko olisi selvityspyyntö tai jokin muu vastaava.

Ensimmäinen kantelu toimitettiin syyskuun alussa alun perin eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan, joka siirsi käsittelyn oikeuskanslerin virastoon. Infektioylilääkärit lähettivät selvityspyynnön 30. marraskuuta.  

Kantelut käsitellään yhdessä, koska ne koskevat samaa asiaa, oikeuskanslerin virastosta kerrotaan. Kantelujen käsittely on kesken. Tarkka aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Yleisvaarallisuuden kriteerien täyttyminen puhuttaa

Korona on ollut yleisvaarallisten tautien listalla helmikuusta 2020 lähtien, kun hallitus muutti valtioneuvoston asetusta tartuntataudeista.

Lain mukaan tartuntatauti on yleisvaarallinen, jos "taudin tarttuvuus on suuri, tauti on vaarallinen ja taudin leviäminen voidaan estää tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaisiksi perustellusti epäiltyyn henkilöön kohdistettavilla toimenpiteillä".

Lue myös

Julkisuudessa on käyty keskustelua, täyttyvätkö edellytykset. Erityisesti kriteeri taudin leviämisen estosta ei kritiikin mukaan onnistu.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi viime viikolla Lääkärilehdessä, että luokittelua voidaan muuttaa, jos koronatilanne rauhoittuu pysyvämmin.

Hänen mukaansa yleisvaarallisuusluokitus on osa varautumista siihen, että tilanne voi edelleen vaikeutua.

Muokattu kohtaa selvityspyynnön lähettäjästä kello 10.55.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030