Terveydenhuolto

Laillistushakemus tehtävä heti valmistumisen jälkeen

Valvira käsittelee hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Sote-ammattiin valmistuvan on tärkeää hakea Valviralta laillistusta heti valmistumisensa jälkeen, muistuttaa Valvira.

Ilman laillistusta opiskelijalla on oikeus toimia ammattihenkilön tehtävissä vain 30 päivää valmistumisesta. Työskentelyn jatkuminen keskeytymättä edellyttää, että Valvira on laillistanut henkilön tämän aikarajan sisällä.

Valviran tavoitteena on käsitellä laillistushakemukset sellaisessa aikataulussa, että työskentelyyn ei tule keskeytyksiä. Keskeytykseen on kuitenkin hyvä varautua, jos on valmistunut ulkomailla.

Jos henkilö on valmistunut toisesta EU/Eta-valtiosta, Valvira käsittelee hakemukset pääsääntöisesti 30 päivän kuluessa hakemuksen saapumisesta. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

– Laillistamishakemus liiteasiakirjoineen käsitellään ja arvioidaan huolellisesti. Usein liitteisiin tarvitaan lisäselvitystä. On myös tilanteita, jolloin hakemus täytyy käsitellä ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa, kertoo Valviran ryhmäpäällikkö Maarit Mikkonen tiedotteessa .

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Kiirehtimispyyntöjä ei oteta huomioon. Lakisääteinen käsittelyaika on 3−4 kuukautta.

Lue myös

Työnantajan varmistettava oikeus tehtävän hoitamiseen

Työnantajien velvollisuus on rekrytoitaessa varmistaa, että ammattihenkilöillä ja opiskelijoilla on riittävä osaaminen ja oikeus tehtävän hoitamiseen.

Rekrytoitavan henkilön oikeudet voi tarkistaa joko Valviran JulkiTerhikki- tai JulkiSuosikki-ammattihenkilörekisteristä.

Ammattihenkilörekistereihin rekisteröidään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt, neljä ja viisi vuotta opiskelleet lääketieteen opiskelijat sekä hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijat. Muita laillistettuun ammattiin opiskelevia Valvira ei rekisteröi, esimerkiksi sairaanhoitajia.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030