Terveydenhuolto

Missä on terveyskeskus?

Laki määrää terveyskeskuksille tehtäviä, mutta julkisoikeuden professori huomasi, että joillakin hyvinvointialueilla ei ole yhtäkään terveyskeskusta.

Minna Pihlava
Vesa-Matti Väärä
Kuvituskuva

Terveydenhuoltolaki määrää terveyskeskuksille tehtäviä ja niille määräaikoja.

Tällä hetkellä on kuitenkin hyvinvointialueita, joilla ei ole ensimmäistäkään terveyskeskuksen nimikkeellä olevaa yksikköä.

Tähän törmäsi Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen hyvinvointialueiden tiedonhallintaan liittyvässä tutkimushankkeessa.

Esimerkiksi Siun sotesta hän ei löytänyt yhtään terveyskeskusta. Terveysasemia Pohjois-Karjalassa toki on.

Lue lisää: Miten sote-uudistus onnistui?

Terveyskeskusten tehtäväksi on osoitettu esimerkiksi perusterveydenhuoltoon liittyvää koulutusta ja tutkimusta.

Laki sanoo myös, että terveyskeskuksen on osallistuttava yhdessä erikoissairaanhoidon yksikön kanssa kansalliseen perusterveydenhuollon kehittämiseen. 

– Jää epäselväksi, kenen tehtävä se on.

Kansanterveyslaki määritti terveyskeskuksen

Terveyskeskus juontaa käsitteenä juurensa 1970-luvulla säädettyyn kansanterveyslakiin. Kunnissa oli lähtökohtaisesti yksi terveyskeskus, johon saattoi kuulua yksi tai useampia terveysasemia.

– Kun kansanterveyslaki kumottiin, ei ole enää määritelmää, mikä on terveyskeskus, Voutilainen sanoo.

Asetelma näkyy silti myös nykyisessä terveydenhuoltolaissa, esimerkiksi 47. pykälässä : "Henkilö voi valita, miltä terveyskeskukselta tai sen terveysasemalta hän saa [...] terveydenhuollon palvelut".

Terveyskeskus yksikkönä tulisi löytyä Voutilaisen mukaan hyvinvointialueen hallintosäännöstä, koska kerran sille on kohdennettu erilaisia tehtäviä ja velvollisuuksia.

Tarkoittaako terveyskeskus esimerkiksi kaikkia perusterveydenhuollon toimintayksiköitä yhdessä jollakin hyvinvointialueella?

Virka-aikaakaan ei laissa ole määritetty, vaikka terveydenhuoltolain mukaan yhteys pitää saada terveyskeskukseen tai muuhun perusterveydenhuollon toimintayksikköön "arkipäivisin virka-aikana saman päivän aikana".

– Nämä esimerkit kertovat siitä, ettei Suomessa ole tehty vieläkään terveyspalvelu-uudistusta, vaan sen hallinnon ja rahoituksen uudistus, jolla ei tätä kansaa ja julkista taloutta pelasteta, Voutilainen sanoo.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030