Terveydenhuolto

Potilasturvallisuudesta ei voi tinkiä lakossakaan

Myös terveydenhuollossa työntekijöillä täytyy olla lakko-oikeus – mutta samaan aikaan tulee turvata potilaan oikeus hoitoon.

Sari Kosonen
Lääkärilehti
Lakon kohteet pitäisi valita siten, ettei kenenkään henki ole sen takia vaarassa.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat antaneet uusia lakkovaroituksia vauhdittaakseen käynnissä olevia työehtosopimusneuvottelujaan. Niistä yksi kohdistuu Tyksin aikuisten teho-osastoon.

Mahdollinen Tyksin teho-osaston lakko alkaisi 6. syyskuuta ja kestäisi neljä vuorokautta. Lakko sulkisi koko osaston, koska hoitajajärjestöt ovat päättäneet, että suojelutyötä ei tällöin anneta. Tämä on herättänyt paljon keskustelua ja huolta potilasturvallisuudesta.

– Keskustelussa on kysymys kahden perusoikeuden välillä: työntekijöiden oikeudesta lakkoon ja potilaan oikeudesta hoitoon. Näiden välillä pitää olla tasapaino, Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita sanoo.

Ammattiliiton näkökulmasta lakko-oikeus tulee olla kaikilla työntekijöillä, myös terveydenhuollossa. Potilasturvallisuudesta ei kuitenkaan voi tinkiä.

– Lakon kohteet pitäisi valita siten, ettei kenenkään henki ole sen takia vaarassa. Jos lakko kohdistuu johonkin kriittiseen kohteeseen, suojelutyötä tulee tehdä riittävästi, Koivuviita painottaa.

Liitto toivoo nopeaa neuvotteluratkaisua

Koivuviita toteaa, että hoitajajärjestöjen lakkovaroitukset tulevat hankalaan aikaan.

Lue myös

– Terveydenhuolto toimii äärirajoilla jo nyt. Meillä on takana kaksi raskasta pandemiavuotta, ja hoitojonot ovat pitkät. Lisäksi elämme keskellä terveydenhuollon murrosta, kun olemme siirtymässä uusille hyvinvointialueille.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lähetti 24. elokuuta kuntatyönantajalle anomuksen Tyksin teho-osastoon kohdistuvan lakon siirrosta kahdella viikolla. Tämä antaisi lisää aikaa sairaalalle järjestellä asioita ja neuvottelijoille päästä ratkaisuun.

Lääkäriliitto toivoo, että hoitajien työehtosopimusneuvotteluissa päästäisiin sopimukseen mahdollisimman nopeasti.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030