Terveydenhuolto

STM:n historian ensimmäinen virkapuheenvuoro

Ministeriö otti kantaa laaja-alaisesti tulevaan hallituskauteen.

Maria Nummela
JUSSI HELTTUNEN

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on julkaissut ensimmäisen virkapuheenvuoronsa. Tätä täydentää neljä taustoittavaa asiantuntijamuistiota.

Virkapuheenvuorossa ministeriö haluaa nostaa keskusteluun tärkeimpiä hallinnonalansa toimintaympäristön haasteita ja esittää niihin ratkaisujen suuntia ensi hallituskautta koskien. Lähtökohdaksi tähän mainitaan julkisen talouden tasapainottamisen toteutus siten, että väestö pysyy työ- ja toimintakykyisenä eikä eriarvoisuus lisäänny. Tämä edellyttää poikkihallinnollista yhteistyötä.

Merkittäviä haasteita julkiseen talouteen luovat ikääntyminen, eriarvoistumiskehitys ja viime aikojen kriisien luomat näkymät.

STM:n mukaan yksi seuraavan hallituskauden tärkeimmistä tehtävistä on käynnistyneiden hyvinvointialueiden toimintakyvyn varmistaminen siten, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukselle asetetut tavoitteet on mahdollista saavuttaa. Hyvinvointialueille tulee luoda edellytykset uudistaa palveluita ja palvelutuotannontapoja eikä hyvinvointialueiden tehtäväkenttää pidä merkittävästi laajentaa ensi vaalikaudella.

Eriarvoistumiskehitys on vähintään pysäytettävä tulevan hallituskauden aikana. Eriarvioisuuden kasvu heikentää väestömme työ- ja toimintakykyä, aiheuttaa terveydestä ja hyvinvoinnista aiheutuvien kustannusten kasvua tulevaisuudessa. Lisäksi se voi vaarantaa pidemmällä aikavälillä maamme kilpailukykyä ja sisäistä turvallisuutta.

Päihteiden käyttö, liikkumattomuus ja ylipaino aiheuttavat yhä merkittävämmässä määrin kansanterveydellisiä ongelmia. STM:n virkapuheenvuorossa penätään myös määrätietoista työtä alkoholi-, tupakka-, nikotiini-, huume- ja rahapelihaittojen ehkäisemiksi.

Työperäisestä maahanmuutosta mielekästä

Eläkemenot sekä terveydenhuolto- ja iäkkäiden hoivamenot kasvavat huomattavasti tulevina vuosina. Pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeen on arvioitu kasvavan noin yhden prosenttiyksikön joka vuosi 2020-luvun aikana. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot ovat jo nyt yli 20 miljardia euroa vuodessa.

Lue myös

Samaan aikaan huoltosuhde heikkenee, kun työikäisen väestön määrä pienenee. Lisäksi sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstössä riittävyysongelmaa, kun toimialat kilpailevat keskenään koulutettavista ja valmiista työntekijöistä. Valtiovarainministeriö arvioi kestävyysvajeen olevan noin 3 % suhteessa bruttokansantuotteeseen eli noin yhdeksän miljardia euroa vuoden 2026 tasolla. Tilastokeskuksen ennusteen (2019) mukaan alle 15-vuotiaiden määrä olisi vuoden 2060 lopussa lähes 200 000 nykyistä pienempi.

STM peräänkuuluttaa virkapuheessaan oikea-aikaista yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon, työterveyshuollon sekä kuntoutuksen toimijoiden kesken työkyvyttömyyden ehkäisyssä ja palauttamisessä. Suomen on oltava houkutteleva maa myös työperäiselle maahanmuutolle. Jo aiemmin maahan muuttaneiden kotouttamisessa ja työllistämisessä on onnistuttava, jotta väestörakenne pysyy kestävänä.

Näköpiirissä olevat suuret haasteet edellyttävät resurssien uudelleen painottamista muun muassa ennaltaehkäisyyn ja perustason sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. STM haluaa parantaa lisäksi muun muassa mielenterveyspalveluita ja sote-henkilöstön saatavuutta sekä edistää digitalisaatiota osana ongelmavyyhdin ratkaisua.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030