Terveydenhuolto

THL: Kiinasta tulevien koronatestaus ei tehokas toimenpide

Toimilla ei pystytä THL:n mukaan estämään uusien virusmuunnosten leviämistä EU:ssa.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Suomi aikoo ottaa käyttöön Kiinasta tulevien matkailijoiden ennakkotestausvaatimuksen.

Testi täytyisi tehdä enintään 48 tuntia ennen matkaa, kertoo Yle.

Suomi ryhtyy valmistelemaan omaa ratkaisuaan EU-maiden hallitusten kriisiryhmän keskiviikkoiseen suositukseen. Se suositteli myös pistokokeiden tekemistä. Kriisiryhmän mielestä olisi lisäksi tarpeen vaatia kasvomaskin käyttämistä Kiinasta tulevilla lennoilla ja seurata lentokoneiden jätevesien viruksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan matkustajien testaus ei ole tehokas torjuntakeino eikä suosittele matkustusrajoituksia.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo Ylen haastattelussa, että etukäteen vaadittavalla negatiivisella testituloksella on vain pieni merkitys Suomen epidemiatilanteen kannalta.

Toimenpiteillä ei pystytä hänen mukaansa estämään uusien virusmuunnosten leviämistä EU-alueelle.

Lue myös

Lähinnä varotoimenpide

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puolestaan toteaa Twitterissä, että Yhdysvaltojen infektiotautien seura IDSA ja EU:n tartuntatautivirasto ECDC ovat samoilla linjoilla THL:n kanssa Kiinasta tulevien matkailijoiden testaamisessa.

EU-maiden suosittelemat toimenpiteet ovat lähinnä varotoimenpide, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Taneli Puumalainen Ylen haastattelussa

Osa suositelluista toimenpiteistä on tälläkin hetkellä jo käytössä Puumalaisen mukaan. Hän uskoo, että lisätoimenpiteiden toteuttamiseen riittää resursseja. Kiinasta tulee Suomeen vain muutama lento viikossa.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030