Terveydenhuolto

THL: Lintuinfluenssan mahdollisuus on syytä muistaa

Influenssa A -testi kannattaa tehdä, jos enkefaliitin, meningoenkefaliitin tai muiden neurologisten oireiden etiologia on epäselvä.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Terveydenhuollossa on syytä olla aiempaa tarkempana lintuinfluenssan suhteen, kehottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sairaalahoitoon tuleville hengitystieinfektio-oireisille potilaille on hyvä tehdä influenssa A-testi nyt myös kesällä, varsinaisen influenssakauden ulkopuolella.

– Vakavan hengitystieinfektion ohella on syytä kiinnittää huomiota potilaisiin, joilla on enkefaliitti, meningoenkefaliitti tai muita neurologisia oireita, joissa taudin etiologia ei ole selvä, sanoo THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen.

Testata kannattaa, vaikka potilaalla ei neurologisten oireiden ohella olisikaan hengitystieoireita.

Mikäli kyseessä olisi influenssa A -tartunta, THL toivoo, että siitä määritetään myös viruksen alatyyppi, eli selvitetään, onko kyseessä kausi-influenssavirus vai jokin muu influenssa A -viruksen alatyyppi.

– Ellei kyse ole kausi-influenssasta, siitä tulee ilmoittaa meille. Meillä on käytössä testejä, joilla voimme tunnistaa eri influenssa A -virukset, Ikonen sanoo.

Testausta voi harkita myös tapauksissa, joissa lievempioireinenkin potilas kertoo olleensa kosketuksissa kuolleiden lintujen tai nisäkkäiden, tai niiden eritteiden kanssa.

ECDC suosittaa seuraamaan tilannetta

Taustalla on Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suositus.

Lue myös

Vaikka korkeapatogeeninen lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat ihmisillä äärimmäisen harvinaisia, eikä tartuntoja ihmiseltä toiselle ole todettu, tilannetta on syytä seurata. Ihmisillä tartuntoja on todettu Ecuadorissa, Chilessä ja viimeisimmäksi Englannissa.

– Ei ole viitteitä siitä, että virus tarttuisi aiempaa herkemmin ihmisiin, Ikonen sanoo.

Viruksesta on tullut Euroopan vesi- ja rantalintupopulaatiossa endeeminen, ja sitä esiintyy myös kesällä. Se voi tarttua siipikarjaan. Tartuntoja on todettu myös nisäkkäillä, viime vuonna Suomessa ketulla, saukolla ja ilveksellä.

– Tartunnan saaneilla nisäkkäillä on todettu neurologisia oireita, ja niiden aivoista on löydetty paljon virusta. Siksi neurologisiin oireisiin, joiden etiologia ei ole tiedossa, on hyvä kiinnittää huomiota myös ihmisillä, Ikonen sanoo.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030