Terveydenhuolto

THL tarkensi ohjettaan lintuinfluenssasta

Jos potilaalla epäillään lintuinfluenssaa, THL suosittelee kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tarkentanut toimenpideohjettaan lintuinfluenssatartuntoihin liittyen.

Jos potilaalla epäillään lintuinfluenssatartuntaa tai tartunta on varmennettu, THL suosittelee terveydenhuoltoon kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia.

– Suojaimina käytetään FFP2 tai FFP3 -hengityksensuojainta, suojalaseja tai kasvot peittävää visiiriä, suojatakkia tai hihallista muoviesiliinaa sekä suojakäsineitä, kertoo THL:n ylilääkäri Sohvi Kääriäinen.

Toimenpideohjeisiin on lisätty myös ohjeet siitä, missä järjestyksessä suojaimet puetaan ja riisutaan.

Varmistetun lintuinfluenssatapauksen kohdalla pisara-, kosketus- ja ilmavarotoimia suositellaan jatkettavan vähintään seitsemän vuorokauden ajan, tarvittaessa pidempäänkin.

Kysy altistusta linnuille tai eläimille

Turkistarhojen työntekijöitä koskevaa tehostettua oire- ja testausseurantaa suositellaan jatkettavaksi, mukaan lukien myös turkistarhoilla eläinten lopetustyöhön ja tarhan puhdistamiseen osallistuneet.

Kaikilta vakavan hengitystieinfektion takia sairaalaan joutuneilta tulisi kysyä altistusta linnuille tai eläimille edeltävän kahden viikon aikana.

Potilaat, joilla todetaan enkefaliitti, meningoenkefaliitti tai vaikea hengitystietulehdus, tulisi testata influenssa A -viruksen varalta. Kaikista influenssa A -positiivisista näytteistä on tärkeää määrittää viruksen alatyyppi.

Lue myös

THL on myös tehnyt tarkennuksia ryhmiin, joille suositellaan kausi-influenssarokotusta tavanomaisten ryhmien lisäksi. Näiden ryhmien rokottaminen vähentää riskiä lintu- ja ihmisinfluenssaviruksen samanaikaiseen infektioon.

Rokotusta suositellaan henkilöille, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan tai turkistarhoilla eläviin minkkeihin. Lisäksi sitä suositellaan henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen käsittelyyn ja hävittämiseen, sekä tilojen puhdistamiseen. Lisäksi kausi-influenssarokotetta suositellaan epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030