Terveydenhuolto

TS: Varsinais-Suomen käräjäoikeus kiireisin koronarikkomusten käsittelijä

Oikeuskäsittelyyn päätyy murto-osa kaikista tapauksista.

Maria Nummela

Adobe/AOP

Turun Sanomien selvityksen mukaan käräjäoikeuksissa on käsitelty 15 koronapandemiaan liittyvää tapausta. Näistä Varsinais-Suomen käräjäoikeus on käsitellyt 8 maaliskuun 2020 alun jälkeen.

Lehti pyysi Oikeusrekisterikeskukselta listan ratkaisuista asioista, joiden päärikosnimikkeenä on terveydensuojelurikkomus. Rikkomuksina käsitellään tapauksia, joissa henkilö on esimerkiksi rikkonut viranomaisen antamaa kieltoa tai jättänyt noudattamatta tartuntataudin leviämisen estämiseksi annettua määräystä. Tällaisia oikeuskäsittelyyn johtaneita tapauksia ovat esimerkiksi koronakaranteenin rikkominen tai koronatestistä kieltäytyminen.

Lue myös

Turun tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan Varsinais-Suomessa oli useita satoja tapauksia, jolloin kansalainen jätti menemättä hänelle määrättyyn pakolliseen testiin. Oikeuteen on päätynyt murto-osa.

Jos kansalainen ei mene määrättyyn testiin, hänestä tehdään ilmoitus poliisille. Terveydensuojelurikkomuksesta voi saa sakkoja. Jos sakkoja ei maksa, etenee asia käräjille. Osa käräjäoikeuteen edenneistä asioista on karanteenin rikkomisia – esimerkiksi ruokakaupassa käyntiä karanteenin aikana.

Kirjoittajat

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030