Lehti 13-14: Alkuperäis­tutkimus 13-14/2010 vsk 65 s. 1205 - 1211

Kannattaako päihdeongelmaisten äiti-vauvaparien hoito?

Lähtökohdat

Ensi- ja turvakotien liitossa on kehitetty hoitojärjestelmä, jossa päihdeongelmainen äiti voi olla tiiviissä laitoshoidossa yhdessä vauvansa kanssa odotusajasta lähtien. Hoidossa tuetaan yhtaikaa äidin pysymistä päihteittä ja hänen suhdettaan vauvaan. Tässä tutkimuksessa pyrittiin arvioimaan päihde-ensikotihoidossa olevien äiti-vauvaparien lähtökohtaista tilannetta ja hoidon tulokseen vaikuttavia tekijöitä.

Menetelmät

Prospektiivinen intervention vaikuttavuustutkimus tarkastelee ryhmän sisäisiä eroja. Mukaanottokriteerit olivat hoitoontulo odotusaikana tai heti synnytyksen jälkeen sekä suunniteltu ensikotijakson pituus vähintään 4 kuukautta vauvan syntymän jälkeen. Poissulkukriteerit olivat tiedetty vakava somaattinen sairaus äidillä tai vauvalla (muu kuin päihteiden käyttöön liittyvä) sekä monisikiöraskaus. Äiti-vauvapareja oli mukana 34.

Tulokset

Passiivinen ja vauvan viesteihin heikosti reagoiva vuorovaikutus synnytyksen jälkeen oli huolestuttavan yleistä, mutta yksilöllistä vaihtelua esiintyi. Lasten kehitys eteni normaalirajoissa ensikotijakson aikana, mutta normaalia heikommin suoriutuvien lasten määrä kasvoi selvästi hoitojakson jälkeen kahta ikävuotta kohti. Kahden seurantavuoden aikana 14 lasta (42 %) tarvitsi lyhytaikaista, toistuvaa tai pysyvää sijoitusratkaisua äidin päihderetkahdusten takia. Äidin psyykkisen oireilun laadulla ja määrällä sekä äidin ns. mentalisaatiokyvyllä postnataalivaiheessa näytti olevan yhteys myöhempään ennusteeseen.

Päätelmät

Päihdeongelmaisten äiti-vauvaparien tilanne on poikkeuksellisen haastava päällekkäisten vakavien riskitekijöiden vuoksi. Hoidon tulisi alkaa mahdollisimman varhaisessa raskauden vaiheessa sekä sikiön suojelemiseksi että äidin ja lapsen suhteen työstämiseksi. Hoidon sisältöä on kehitettävä ja esimerkiksi äitien psyykkisen oireilun määrä ja luonne on otettava tarkemmin huomioon. Jatkohoidon toteutumista, lapsen vointia ja kehitystä tulee seurata pitkään ja tiiviisti. Äidin mentalisaatiokyvyn vahvistaminen vaikuttaa tärkeältä intervention kehittämisen kohteelta.

Marjukka Pajulo

Suomessa pohditaan aktiivisesti päihdeongelmaisten äitien pakkohoitoon oikeuttavaa lakia. Samaan aikaan hoitojärjestelmät kamppailevat sen tosiasian kanssa, että nykyinen hoitoonohjausketju ei toimi riittävästi. Äitien päihdeongelma jää liian usein tunnistamatta neuvoloissa, eivätkä nekään äidit, jotka olisivat valmiita vapaaehtoiseen hoitoon, saa useinkaan hoitoa ajoissa.

Uusien hoitoresurssien ja -rakenteiden luominen on välttämätöntä. Samalla näyttää olevan suuri vaara, että hoidon (sekä vapaaehtoisen että ns. pakkohoidon) sisällön ja tavoitteiden määrittäminen ja kehittäminen jäävät "määrällisen" resurssiajattelun jalkoihin.

Voidaanko näitä äiti-vauvapareja ylipäätään auttaa, ja mihin hoito tulisi kohdistaa? Miten hoidon kannattavuus tulisi mitata? Tässä artikkelissa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, joka suunniteltiin hoidon sisällön kehittämiseksi päihdeongelmien hoitoon erikoistuneissa ensikodeissa. Tutkimuksen tausta, kliiniset ja teoreettiset perusteet on tarkemmin kuvattu Ensi- ja turvakotien liiton raportissa 2008 (1).

Päihde-ensikotien hoitomalli

Ensi- ja turvakotien liiton johtamissa päihdeongelmien hoitoon erikoistuneissa ensikodeissa on kehitetty hoitomalli, jossa äiti ja vauva voidaan ottaa yhdessä sisään ensikotiin jo odotusajasta lähtien. Perusajatuksena on, että äitiyttä ja vanhemmuutta voidaan ja tulee vahvistaa yhtä aikaa päihteettömyyden tukemisen kanssa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni äiti saavuttaisi päihteettömyyden ja selviytyisi riittävän hyvin lapsensa ensisijaisena hoitajana.

Hoitoyksiköitä on seitsemän, ja ne sijaitsevat eri puolilla Suomea (Helsinki, Espoo, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Kokkola, Rovaniemi). Ne ovat kodinomaisia, ja kussakin yksikössä voidaan hoitaa kerrallaan noin viittä äiti-vauvaparia ja yhtä laajempaa perhettä. Päihde-ensikodissa hoidossa oleminen edellyttää päihteettömänä pysymistä. Hoito on ympärivuorokautista ja -viikkoista, ja siihen sisältyy monenlaisia hoidollisia elementtejä yksilöllisestä hoitosuhteesta kuntouttavaan yhteisöön.

Ainutlaatuisen hoitomallista tekee kuitenkin sen kohdistuminen äidin ja lapsen suhteen intensiiviseen vahvistamiseen jo odotusajasta lähtien, vuorovaikutuksen hoidon keinoin. Idealla on myös neurobiologinen tausta: vahvistamalla positiivisia ja onnistuneita vuorovaikutuskokemuksia äidin ja vauvan välillä "kaapataan" äidin aivojen mielihyväradastot siihen käyttöön, johon ne oikeasti kuuluvat eli vauvalle ja vanhemmuudelle (2).

Kunkin yksikön yhteydessä toimii myös avohoidon yksikkö. Yhteistyö aikuispsykiatrian, päihdehoitoyksiköiden, lastensuojelun ja neuvoloiden kanssa on oleellisen tärkeää. Työmuoto on herättänyt kiinnostusta ulkomailla, ja mm. Norjasta ja Yhdysvalloista on käyty paikan päällä ottamassa mallia hoitojärjestelmän kehittämiseksi.

Päihdeäitien hoidon ja seurannan tuloksista on käytettävissä edelleen suhteellisen vähän tutkittua tietoa, vaikka erilaisia hoitomalleja onkin kehitetty sekä julkisessa terveydenhuollossa että kolmannella sektorilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli paneutua tarkemmin ensikotihoidossa olevien päihdeongelmaisten äiti-vauvaparien tilanteeseen, ja erityisesti siihen käytännön työssä tehtyyn havaintoon, että hoidossa olevien äitien kyvyssä luoda varhainen suhde vauvaan ja toimia lapsen kanssa on suuria yksilöllisiä eroja. Tutkimuksen tarkoituksena oli perehtyä tarkemmin näihin ryhmän sisäisiin eroihin ja niiden taustalla oleviin tekijöihin.

Arviointikohteena mentalisaatiokyky

Uusi ja kiinnostava arvioinnin ja hypoteesin kohde koski äidin ns. mentalisaatiokyvyn merkitystä ("reflektiivinen funktio"). Mentalisaatiokyvyllä tarkoitetaan yksilön kykyä pohtia omia tunteitaan ja niiden vaikutuksia toisiin ihmisiin sekä kykyä pohtia ja tavoittaa toisen ihmisen käyttäytymisen ja toiminnan alla olevaa tunnetilaa ja kokemusta (3,4,5). Varhaisen vanhemmuuden kontekstissa mentalisaatiokyvyllä tarkoitetaan vanhemman kykyä pohtia lapsensa kokemusta erilaisissa arkipäivän tilanteissa: kykyä pysähtyä sen kysymyksen äärelle, mikä tunne tai kokemus lapsella mahtaa olla juuri sillä hetkellä, kun hän tekee jotain tai käyttäytyy tietyllä tavalla (6,7,8). Riittävän hyvä mentalisaatiokyky vähentää ja estää lapsen käyttäytymisen väärintulkintoja, ja on edellytys hyvälle vuorovaikutukselle.

Mentalisaatiokyvyn on todettu toimivan välittäjänä kiintymyssuhteen laadun (turvallinen/turvaton) siirtymisessä sukupolvelta seuraavalle. Kyky on todettu erityisen heikoksi mm. rajatilapersoonallisuushäiriöisillä potilailla sekä päihdeongelmaisilla. Tämä liittyy traumaattisiin kokemuksiin varhaisissa ihmissuhteissa, jolloin mentalisaatiokyvyn kehittyminen on estynyt. Mentalisaatiokyvyn merkitystä erilaisissa psyykkisissä häiriöissä ja ongelmissa on koko psykiatrian alalla alettu korostaa yhä enemmän, ja sitä pidetään yhtenä kliinisesti merkityksellisimmistä käsitteistä suuren psykososiaalisen riskin ryhmissä.

Aiemmissa tutkimuksissa on toistuvasti todettu mm. päihdeäitien ja lasten vuorovaikutuksen olevan keskimäärin heikompaa kuin verrokkien. Päihdelääketieteessä eri päihteiden suorat ainevaikutukset lapsen kehitykseen ovat tällä hetkellä aktiivisimman tutkimuksen alue, mutta varhaisen vanhemmuuden ja siihen liittyvien interventioiden tutkimusta on tehty hyvin vähän. Lastensuojelun piirissä puolestaan empiiristä tutkimusta on tehty kaiken kaikkiaan hyvin vähän. Nyt kyseessä olevassa hoidon kehittämis- ja tutkimusprojektissa Yalen yliopiston Child Study Centerin kanssa syntynyt ja käynnissä oleva tutkimusyhteistyö on ollut erityisen arvokasta.

Aineisto ja menetelmät

Tutkittavat 34 äiti-vauvaparia kerättiin kolmesta päihde-ensikodista eri puolilta Suomea. Tutkimusta tarjottiin sellaisille odotusaikana tai kahden viikon sisällä synnytyksestä ensikotihoitoon tulleille, joille hoitojakso oli suunniteltu jatkuvaksi vähintään siihen asti, kun vauva on 4 kuukauden ikäinen. Tutkimuksen ulkopuolelle rajattiin ne äiti-vauvaparit, joilla tiedettiin olevan jokin (muu kuin päihteisiin liittyvä) vakava somaattinen vamma tai sairaus. Myös monisikiöraskaus oli poissulkukriteeri.

Tutkimustiedot keräsi ensikotien henkilökunta perehdytyksen jälkeen. Lapsen kehityksen arviot teki yksiköiden ulkopuolinen psykologi. Aineisto kerättiin odotusajan loppuvaiheessa sekä 1, 3 ja 4 kuukautta synnytyksen jälkeen. Seurantakäynnit toteutettiin lapsen ollessa yhden ja kahden vuoden iässä, ensikodin tiloissa tai kotikäynteinä. Haastattelut ja videot analysoivat ja tulostivat ulkopuoliset tutkijat, jotka olivat "sokeita" taustatiedoille ja muille kerätyille tiedoille.

Sisäänottokriteerit täyttävistä äiti-vauvapareista (n = 70) 56:lle tarjottiin tutkimukseen osallistumista. Heistä 45 sitoutui osallistumaan tutkimukseen, ja 34 pysyi hoidossa ja tutkimuksessa ja hoidossa lapsen 4 kuukauden ikään asti. Äidit oli ohjannut hoitopaikkoihin useimmiten synnytyssairaala tai lastensuojelu, mutta jotkut olivat tulleet myös omatoimisesti. Ensikotihoitoon ohjautumisessa ja sen ajankohdassa oli nähtävissä sattumanvaraisuutta. Seurantatiedot jäivät puutteellisiksi, ja ainoastaan tieto koskien tarvittuja lasten sijoituksia ja huostaanottoja saatiin kaikilta tutkimuksessa mukana olleilta. Lapsen kehitysarvio saatiin tehtyä seurannassa vain osalle, ensimmäisen ikävuoden kohdalla 23:lle (68 %) ja kahden vuoden kohdalla 21:lle (62 %).

Aineiston kuvaus

Äitien taustatiedot sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvät tiedot on kuvattu taulukossa 1. Äideistä 24 oli tullut ensikotiin hoitoon raskauden aikana (mediaani 33). Suurin osa oli ensisynnyttäjiä, ja raskaus oli usein suunnittelematon. Valtaosa oli hoidossa ensisijaisesti huumeongelman vuoksi, viidennes päihteiden sekakäytön vuoksi ja viidennes alkoholiongelman vuoksi. Päihteiden käyttö oli alkanut varhain (mediaani 14 v).

Valtaosa oli käyttänyt päihteitä tämän raskauden aikana. Raskaudenaikaisen päihteiden käytön määrä vaihteli runsaasti, mutta pahimmillaan äiti oli käyttänyt useita eri päihteitä päivittäin raskauden loppukolmannekseen asti. Yleisimmin käytetyt päihteet olivat buprenorfiini, hasis ja amfetamiini. Lähes kaikki äidit myös tupakoivat runsaasti sekä odotusaikana että vauvan synnyttyä. Buprenorfiinikorvaushoito oli raskauden aikana 7 äidillä ja postnataalivaiheessa 5 äidillä. Noin kolmasosalla oli ensikotiin tullessa tullessa ja postnataalivaiheessa hoitokontakti psyykkisen oireilun vuoksi.

Yli kolmasosalla äideistä oli ollut raskauden sujumisessa erityyppisiä somaattisia ongelmia, kuten raskausmyrkytysoireita ja ennenaikaisia supistuksia, ja lähes puolella oli jokin päihteisiin liittyvä infektiotauti (hepatiitti, yhdellä HIV). Lapset syntyivät kuitenkin keskimäärin hyvillä raskausviikoilla (mediaani 39 rvk). Yhdellä lapsella diagnosoitiin ensikotijakson aikana fetaalialkoholioireyhtymä tai siihen viittaavia piirteitä (FAE/FAS). Lapset syntyivät pääosin hyväpainoisina ja hyvänkokoisina (keskiarvo 3 329 g). Noin kolmasosalla oli vieroitusoireita vastasyntyneenä, ja viidesosa tarvitsi niihin lääkehoidon varhaisvaiheessa. Vieroitusoireiset olivat kaikki lapsia, joiden äiti oli tullut hoitoon ensikotiin hyvin myöhäisessä raskauden vaiheessa tai vasta synnytyksen jälkeen.

Ensikotijakson kesto oli keskimäärin 9 kuukautta (vaihteluväli 4-19 kk). Suurin osa äideistä kotiutui suunnitellusti omaan kotiin vauvan kanssa. Lähes kaikille äideille suunniteltiin oma avohoitokontakti päihdeongelman tai psyykkisen oireilun vuoksi ensikotijakson jälkeiseksi jatkohoidoksi. Vauvoista 25:n jatkoseuranta sovittiin neuvolan lisäksi sairaalan sosiaalipediatriselle poliklinikalle, ja 26 äidille ja vauvalle sovittiin yhteinen, vuorovaikutusta tukeva avohoitokontakti. Sosiaalitoimen lastensuojelun seuranta sovittiin kaikille. Tiedot jatkohoidon ja seurannan todellisesta toteutumisesta ensikotijakson jälkeen jäivät kuitenkin tämän tutkimuksen puitteissa puutteellisiksi.

Menetelmät

Tutkimuksessa kerättiin tietoja äidin taustasta, päihdeongelman laadusta ja historiasta, psyykkisestä ja somaattisesta voinnista, traumakokemuksista, mentalisaatiokyvystä, nykyisestä elämäntilanteesta, vauvan voinnista ja kehityksestä sekä äidin ja vauvan välistä vuorovaikutussuhteesta. Seurantakäynneillä ensikotijakson jälkeen kartoitettiin tietoja äidin päihteiden käytöstä, lapsen ja äidin yhdessä asumisesta, tarvituista sijoitusjaksoista sekä lapsen kehityksestä.

Tutkimusmenetelmät sisälsivät äidin suoria haastatteluja, äidin ja vauvan yhteisten vuorovaikutustilanteiden videokuvauksia, vauvan suoran kehitysarvion sekä kyselylomakkeita (taulukko 2). Menetelmät ovat kansainvälisesti käytettyjä, tarkoitukseen parhaiten soveltuvaksi arvioituja.

Tilastomenetelmät

Muuttujien välisiä yhteyksiä laskettiin käyttäen Spearmanin korrelaatiota, varianssianalyysiä ja logistista regressioanalyysiä. Ryhmien välisten erojen vertailussa käytettiin riippumattomien otosten t-testejä. Aineisto analysoitiin tilastollisesti SAS 9.2 -ohjelmalla (SAS Institute Inc. 2008). Vain tilastollisesti merkitsevät yhteydet (p < 0,05) on raportoitu.

Tulokset

Mittaritulokset

Yli kolmasosalla äideistä todettiin masennus tai sitä vakavampi psyykkinen oire postnataalivaiheessa. Masennuksen lisäksi äideillä oli huomattavan paljon paranoidista ja psykoottistyyppistä oireilua, mutta heistä vain noin puolella oli siihen suunnattu lääkitys. Yksi äiti kielsi koko raskauden olemassaolon lähes synnytykseen saakka. Suurimmalla osalla oli taustassaan useita traumaattisia elämänkokemuksia sekä varhaislapsuudessa että myöhemmin elämässään, yleisimmin kokemuksia eroista, menetyksistä ja hylkäämisistä sekä perheessä esiintyneestä päihdeongelmasta (16).

Äitien vuorovaikutus vauvan kanssa ensikotijakson aikana (vauva 4 kk:n ikäinen) oli keskimäärin laadultaan heikkoa ja huolestuttavaa, mutta siinä todettiin myös melko laajaa yksilöllistä vaihtelua. Sensitiivistä, herkkää vuorovaikutusta suhteessa vauvaan ei ollut kellään. Vain 5 äidillä vuorovaikutus oli sensitiivisyyden suhteen "tavallista, riittävää", 11 äidillä alueella "tarvitsee tukea", ja 18 äidillä "korkean riskin" alueella. Erityisesti vauvan viesteihin reagoimatonta, passiivista vuorovaikutustapaa esiintyi usein, 15 äidillä (17).

Äitien mentalisaatiokyky raskauden aikana mitattuna oli keskimäärin heikko (vaihtelu välillä "puuttuva kyky" - "tavallinen, normaali"). Neljän kuukauden kohdalla mitattuna äitien mentalisaatiokyky oli samoin keskimäärin heikko (vaihtelu välillä "hyvin heikko" - "tavallinen, normaali"), mutta se oli kuitenkin parempi kuin odotusaikana. Mentalisaatiokyky parani kahdella kolmasosalla niistä äideistä, joilla se voitiin mitata sekä raskauden aikana että 4 kuukautta synnytyksen jälkeen (18).

Kaikkien lasten kehitys eteni 4 kuukauden ensikotijakson aikana hyvin tai vähintään normaalirajoissa. Valtaosalla yhden ikävuoden kohdalla arvioiduista (20/23) kehitys oli edennyt normaalirajoissa, samoin kahden ikävuoden kohdalla arvioiduista (15/21). Kehityksen seuranta-arvioihin tavoitetuista lapsista suurin osa (70 %) oli asunut koko ajan äitinsä kanssa, eikä sijoitusjaksoja ollut tarvittu. Heidän kehityksensä oli edennyt keskimäärin paremmin kuin sijoituksia tarvinneiden.

Merkitsevät yhteydet muuttujien välillä

Mitä varhaisemmassa iässä äiti oli aloittanut päihteiden käytön, sitä enemmän hänellä oli myös psyykkistä oireilua ja vaikeuksia ihmissuhteissa postnataalivaiheessa. Mitä enemmän äidillä oli varhaislapsuudessaan erokokemuksia ja menetyksiä läheisissä ihmissuhteissa, sitä enemmän hänellä oli erityisesti vihamielistä psyykkistä oireilua postnataalivaiheessa. Mitä enemmän äidillä oli kokemuksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä elämänsä aikana, sitä enemmän hänellä oli monentyyppistä psyykkistä oireilua postnataalivaiheessa (16).

Äidin aivan alkuvaiheessa vauvan hoidossa kokemien vaikeuksien suurempi määrä suhteessa vauvaan ja vauvan hoitoon (erityisesti vauvan nukkumiseen, vauvan kanssa seurusteluun ja lohduttamiseen) oli yhteydessä suurempaan psyykkisen oireilun määrään postnataalivaiheessa. Äidin suurempi ahdistuneisuus oli yhteydessä parempaan vuorovaikutuksen herkkyyteen. Äidin raportoima muu psyykkinen oireilu sen sijaan ei ollut yhteydessä vuorovaikutuksen laatuun ensikotijakson aikana (17).

Äidin vuorovaikutuksen suurempi herkkyys, aktiivisuus ja reagoivuus vauvan viesteihin olivat yhteydessä lapsen kehityksen parempaan etenemiseen postnataalivaiheessa ja yhden ikävuoden kohdalla (17). Äidin parempi mentalisaatiokyky puolestaan oli yhteydessä vauvan viesteihiin paremmin reagoivaan ja aktiiviseen vuorovaikutukseen postnataalivaiheessa (18).

Lue myös

Tutkimuksessa katsottiin myös taustatekijöiden ja hoitojakson aikana mitattujen tekijöiden yhteyttä lapsen kahden ensimmäisen ikävuoden seurannan aikana tarvittuihin lastensuojelutoimenpiteisiin. Tutkimuksessa mukana olleista 34 äiti-vauvaparista 14 oli tarvinnut seuranta-aikana väliaikaisen, toistuvan tai pysyvän lapsen sijoituksen tai huostaanoton, tavallisimmin äidin päihderetkahduksen takia. Äidin suurempi tietyntyyppinen psyykkinen oireilu postnataalivaiheessa (somatisointi, vihamielinen oireilu ja paranoidinen oireilu) ennustivat tarvetta myöhempään sijoitukseen (17). Lisäksi äidillä postnataalivaiheessa todettu heikompi mentalisaatiokyky näytti ennustavan tarvetta lapsen sijoitukseen myöhemmin (18). Tässä tutkimusaineistossa esimerkiksi raskaudenaikainen hoitoon tulo, hoitojakson pituus, käytettyjen päihteiden laatu, äidin ikä tai muut taustatekijät eivät olleet merkitsevästi yhteydessä hoidon ennusteeseen myöhemmin tarvittujen sijoitusjaksojen suhteen.

Pohdinta

Tutkimusaineisto on pieni, joten tuloksiin on suhtauduttava varauksella. Tuloksista ilmenee, että tutkimuksessa mukana olleet äiti-vauvaparit koostuivat äärimmäisestä ryhmästä, jolla oli vaikea ja traumaattinen tausta ja runsaasti erityyppistä psyykkistä oirehdintaa. Äidit edustavat siis vaikeinta ääripäätä, niitä joille avohoito tai muu tiiviskin tuki oli katsottu riittämättömäksi. Tiivis laitostyyppinen interventio oli paikallaan.

Vuorovaikutuksen laatu hoidon aikana oli keskimäärin huolestuttavan heikkoa, ja monen arvioitiin tarvitsevan siihen tiivistä ja pitkäaikaista tukea ja jatkohoitoa myös ensikotivaiheen jälkeen. Hoitoon tulo oli tapahtunut melko myöhäisessä raskauden vaiheessa tai vasta synnytyksen jälkeen, jolloin varsinaista prenataalivaiheen vuorovaikutustyöskentelyä ei ehditty kunnolla tehdä. Lasten kehityksen arviossa ilmeni lisääntyvästi huolen aihetta kahta ikävuotta kohden.

Suurin osa äideistä kykeni silti poikkeuksellisen vaikeista lähtökohdista huolimatta toimimaan lapsensa ensisijaisena hoitajana hoitojakson jälkeen lapsen kahteen ikävuoteen seurattuna, ilman tarvetta lastensuojelun sijoitusjaksoihin. Suurimmalla osalla niistä lapsista, jotka tavoitettiin seuranta-arvioon, kehitys eteni normaalirajoissa. Mittarit ovat kuitenkin vain karkeita, ja lisäksi seuranta-arvioihin saatiin vain osa. Päihdeongelmaiset äidit tunnetusti pysyvät poikkeuksellisen huonosti sekä hoidossa, tutkimuksissa että seurannassa. Tutkimus perustui vapaaehtoisuuteen, ja seurannasta putoamisen määrä todennäköisesti kuvastaa myös kohderyhmäänsä.

Äitien psyykkisen oireilun laatuun ja vauvan hoidossa jo varhain kokemiin vaikeuksiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Äidin ja lapsen tilannetta, jatkohoidon toteutumista ja vointia ensikotijakson jälkeen tulisi seurata nykyistä systemaattisemmin ja riittävän pitkään, ja sen tulisi olla tarkemmin tiedossa myös heitä alun perin hoitaneella taholla.

Äitien mentalisaatiokyvyn vahvistaminen on valittu sittemmin yhdeksi ensikotien hoidon sisällön kehittämisen alueeksi (2), mihin myös tutkimuksen tulokset ovat antaneet tukea. Se on koettu kliinisesti osuvaksi ja tarpeelliseksi juuri päihdeongelmaisten äitien hoidossa, mutta sille olisi varmasti käyttöä kaikessa lasten mielenterveystyössä ja lastensuojelutyössä.

Päihde-ensikodeissa työntekijän suurin haaste on se, että näiden äitien ja vauvojen elämäntilanne ja -rytmi on usein sekava, jopa kaoottinen, ja tarvitsevuus on hyvin suuri yhtaikaa monella tasolla. Työntekijän tulee pystyä tukemaan äitiä monenlaisissa, hyvinkin konkreettisissa asioissa, toteuttamaan varsinaista päihdekuntoutusta ja samanaikaisesti koko ajan nostamaan ja pitämään vauvan näkökulmaa ja kokemusta esillä. Tämä vaatii työntekijoiltä uudenlaista ajattelutapaa, ammattitaidon kehittämistä ja kouluttautumista, johon esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liiton hoitomallissa on oltu valmiita.

Kannattaako päihdeongelmaisten äiti-vauvaparien hoito?

Psykososiaalisten riskiryhmien joukossa päihdeongelmaiset äidit ja vauvat ovat aivan erityinen haaste, ja myös ammattilaisten usko hoidon kannattavuuteen voi ajoittain horjua. Panostus hoitoon mahdollisimman varhain odotusaikana on perusteltua monesta syystä. Erityisen tärkeä syy on sikiön suojeleminen suorilta päihdevaikutuksilta. Lisäksi odotusaika on äidin motivoitumisen kannalta hyvin otollista aikaa, ja äidin ja vauvan positiivisen vuorovaikutussuhteen muodostamiseksi on voitava tehdä työtä jo hyvissä ajoin ennen synnytystä.

Siinäkin tapauksessa, että äiti ei saavuta riittävää vanhemmuutta ja päihteettömyyttä, on suojatuissa oloissa varhain tehty vuorovaikutusta tukeva työ kannattavaa sekä vauvan kehityksen että äidin jatkon kannalta. Sijoitusratkaisua voidaan työstää yhdessä äidin kanssa jo hoitojakson aikana, mikä voi vaikuttaa oleellisesti hänen myöhempään elämänhallintaansa ja raskaaksi tuloon.

Välttämättömissä lapsen sijoitusratkaisuissa ja huostaanotoissa tulisi kunnollisen hoitoyrityksen jälkeen kuitenkin olla realistinen ja nopea, ja ratkaisujen tulisi olla pitkäjänteisiä. Onpa kyse sitten äidin vapaaehtoisesta tai pakkohoidosta, hoidolla pitää olla vahva ja tiedossa oleva sisältö ja tavoite, ja kunkin äiti-vauva-parin yksilöllinen tilanne on tunnettava tarkkaan. Vaativan ongelman hoitokin on vaativaa, mutta mahdollista.

Tästä asiasta tiedettiin

- Päihdeongelmaisten äitien ja vauvojen tilanteessa on kertyneenä monia vakavia riskitekijöitä.

- Hoitoontulon tilanteesta on vaikea päätellä, ketkä hyötyvät hoidosta riittävästi ja voivat jatkossa huolehtia itse vauvastaan.

- Odotusaika ja postnataalivaihe ovat otollinen intervention ajankohta.

Tämä tutkimus opetti

- Päihdeongelmaisten äitien vuorovaikutus vauvan kanssa on huolestuttavan usein reagoimatonta ja passiivista.

- Päihdeongelmaisilla äideillä esiintyy monentyyppistä psyykkistä oireilua.

- Psyykkisen oireilun määrä ja laatu sekä äidin ns. mentalisaatiokyky olivat yhteydessä hoidon ennusteeseen.

- Mentalisaatiokykyä voidaan parantaa interventiolla.


Sidonnaisuudet
Ei ilmoitettuja sidonnaisuuksia.

Kirjallisuutta
1
Pajulo M, Kalland M. Äidin reflektiivinen kyky ja sen vaikutus päihde-ensikotien hoidon tulokseen. (Maternal reflective functioning and its influence in residential treatment outcome). Kirjassa: Vauvan parhaaksi. Kuntoutuminen päihteistä odotus- ja vauva-aikana. Helsinki: Ensi-ja Turvakotien liiton julkaisu 2008.
2
Pajulo M, Suchman N, Kalland M, Mayes LC. Enhancing the effectiveness of residential treatment for substance abusing pregnant and parenting women: focus on maternal reflective functioning and mother-child relationship. Infant Ment Health J 2006;27:448-65.
3
Fonagy P, Gergely G, Jurist E, Target M. Affect regulation, mentalization, and the development of the self. New York: Other Press, 2002.
4
Kalland M. Mentalisaatio, reflektiivinen kyky ja psykoanalyysi Peter Fonagyn ajattelussa. Kirjassa: Mälkönen K, Sammallahti P, Saraneva K ja Sitolahti T, toim. Psykoanalyysin isät ja äidit. Helsinki: Therapeia-säätiö 2006:377-95.
5
Busch FN, toim. Mentalization: theoretical considerations, research findings, and clinical implications. New York: Analytic Press, Taylor and Francis Group, 2008.
6
Slade A. Keeping the baby in mind: a critical factor in perinatal mental Health. Zero to Three 2002;22:10-16 (suom. Pajulo M, Psykoterapialehti, lokakuu 2004).
7
Slade A. Parental reflective functioning: an introduction. Attachment and Human Development 2005;7:269-81.
8
Slade A. Reflective parenting programs: Theory and development. Psychoanalytic Inquiry 2006;26:640-57.
9
Crittenden P. Care Index for Infants and Toddlers. Coding Manual. Miami: Family Relations Institute, 2003.
10
Slade A, Bernbach E, Grienenberger J, Levy DW, Locker A. The Parent Development Interview & The Pregnancy Interview. Manual for scoring, New York: 2002, 2005.
11
Derogatis LR. Brief Symptom Inventory (BSI): administration, scoring and procedures manual, 3. painos. Minneapolis, MN: National Computer Systems, 1993.
12
Cox JL, Holden JM, Sagovsky R. Detection of postnatal depression. Development of the 10-item Edinburgh Postnatal Depression Scale. Br J Psychiatry 1987;150:782-6.
13
Horowitz LM, Rosenberg SE, Baer BA. Inventory of Interpersonal Problems: psychometric properties and clinical applications. J Consult Clin Psychol 1988;56:885-92.
14
Van der Kolk B. Traumatic Antecedents Questionnaire (TAQ). Manual. Brookline, MA, USA: The Trauma Center 2003.
15
Bayley N. Bayley Scales of Infant Development (BSID II). San Antonio, TX: Psychological Corporation, 1993.
16
Pyykkönen N, Pajulo M, Helenius H, Punamäki R-L. Postnatal psychiatric symptomatology among substance abusing mothers in residential treatment with their babies. Association with traumatic experiences in childhood and in life-time. Käsikirjoitus arvioinnissa, 2009.
17
Pajulo M, Pyykkönen N, Kalland, M, Sinkkonen J, Helenius H, Punamäki R-L. Substance abusing mothers in residential treatment with their babies: postnatal psychiatric symptomatology and its association with treatment outcome. Käsikirjoitus arvioinnissa, 2009.
18
Suchman N, Pajulo M, Kalland M, DeCoste C, Mayes L. Mentalization-based interventions for at-risk mothers of infants and toddlers. Kirjassa: Mateman A, Fonagy P, toim. Handbook on Mentalising in mental health practice. American Psychiatric Publishing Inc. 2009.


English summary

English summary: IS THE TREATMENT OF SUBSTANCE ABUSING MOTHERS AND THEIR BABIES WORTHWHILE?

Background A residential treatment model has been developed in Finland, which is specifically designed for substance abusing pregnant and parenting women, and is focussed on supporting both maternal abstinence from substances and the mother-baby relationship. The aim of this study was to explore factors related to individual differences in treatment outcome.

Methods 34 mother-baby pairs from three of these treatment units were assessed during the pre- to postnatal period. The methods included self-report questionnaires for maternal psychiatric symptoms and trauma (EPDS, BSI, IIP, TAQ), video assessment of early interaction (CI), semistructured interviews for maternal mentalising/reflective functioning capacity (PI, PDI) and clinical child development assessment (BSIDII). Assessment time points were during pregnancy, at 1, 3, and 4 months postpartum, and at 1 and 2 years of the child's age as follow-up.

Results The quality of maternal interaction and maternal mentalising capacity were on average weak, but with rather wide individual variation. Concern regarding child development scores arose towards the two-year follow-up point. The type of maternal postnatal psychiatric symptomatology and the level of maternal mentalising capacity seemed to be associated with later outcome in terms of maternal relapse to substance abuse and need for alternative child care.

Conclusions In designing treatment and follow-up of these mother-baby pairs, more careful attention should be paid to early identification and type of maternal psychiatric symptoms and mothers' expressions of subjectively experienced difficulties in early care of the baby. The mentalising (reflective functioning) approach seems to be an important means of enhancing the effectiveness of the interventions with these mother-baby pairs.

Kiitokset: National Institute of Drug Abuse (NIDA/NIH), Suomen Lääketieteen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Lapsen Aika -säätiö

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030