Uutiset

Kokeellinen lääkitys hidasti aivosyöpäsolujen kasvua

PP2A-kasvunestäjäproteiinin aktivointi lääkkeillä osoittautui erittäin tehokkaaksi hoidoksi.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Väitöstutkija Joni Merisaari kokeili aivosyövän soluihin, eli glioblastoomasoluihin, ensimmäistä kertaa kokeellista lääkitystä, joka aktivoi syöpäsolujen jarrumekanismina toimivan PP2A-kompleksin. Tutkimus toteutettiin Turun biotiedekeskuksessa.

PP2A-kasvunestäjäproteiinin aktivointi lääkkeillä osoittautui erittäin tehokkaaksi hoidoksi. Lisäksi PP2A:n aktivointi nosti muiden lääkkeiden tehoa. Hän tarkasteli kolmen lääkkeen yhdistelmähoitoa, joka kohdentui useaan syövän kannalta tärkeään soluviestinnän reittiin.

– Kokeellisten tulosten vieminen potilashoitoon tulee kestämään vuosia, mutta kuten perustutkimuksen luonteeseen kuuluu, ne mahdollisesti luovat teoreettisen pohjan täysin uudenlaisille glioblastooman hoidoille, Merisaari toteaa tiedotteessa.

Merisaari löysi myös uuden tavan käyttää nanopartikkeleita glioblastooman hoidossa. Merisaari havaitsi, että glioblastooman kantasolut kuolivat, kun niille annettiin tyhjiä nanopartikkeleita, joissa oli tietynkaltainen pinnoitus, mutta ei lääkettä sisällä.

Lue myös

Tyhjät nanopartikkelit aiheuttivat sen, että lysosomit, eli aineita hajottavat soluelimet, turposivat ja glioblastooman kantasolut lopulta hajosivat, mutta tätä ei havaittu muissa soluissa. Lysosomit sisältävät soluille haitallisia molekyylejä, ja päästessään vapaasti solun sisälle aiheuttavat usein solukuoleman.

Glioblastooma on yleisin ja tappavin aivosyöpätyyppi. Suomessa niitä todetaan vuosittain noin 150–200. Keskimääräinen elinikä diagnoosista on yhdestä kahteen vuoteen.

FM Joni Merisaari esittää väitöskirjansa "Cellular Vulnerabilities of Glioblastoma" julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 15. lokakuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030