Ajan­kohtai­sta

Aivoverenkiertohäiriöiden valtimonsisäinen soluterapia vaatii kehittämistä

Soluterapia voi tuoda uusia mahdollisuuksia aivoverenkiertohäiriöiden hoitoon, mutta sen parasta ja turvallisinta toteutustapaa ei vielä tiedetä.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Lili Cui selvitti väitöstutkimuksessaan luuytimestä eristettyjen mesenkymaalisten kantasolujen turvallisuutta ja kulkeutumista verenkiertohäiriöstä kärsivälle aivoalueelle valtimonsisäisen annostelun jälkeen. Valtimonsisäiseen annosteluun liittyy vielä lukuisia ongelmia, jotka tulee ratkaista ennen mahdollisia potilaskokeita.

Väitöskirjatyössä käytettiin laser-Doppler-virtausmittausta, MRI-kuvantamista ja käyttäytymistestejä valtimonsisäisen soluannostelun turvallisuuden ja sivuvaikutusten arvioimiseksi koe-eläimillä. Valtimoon annostellut solut aiheuttivat mikrotukoksia, kudostuhoa ja käyttäytymismuutoksia. Osin sivuvaikutukset liittyivät soluannokseen ja injektionopeuteen ja todennäköisesti myös solujen käsittelyyn ja elinkelpoisuuteen ennen solusiirtoa. Soluvalmiste ja sen annosteluprosessi on optimoitava huolellisesti turvallisen ja tehokkaan valtimonsisäisen annostelun varmistamiseksi.

Lue myös

Väitöskirjatyössä selvitettiin myös solujen pintaproteiinin ITGA4:n merkitystä solujen kulkeutumisessa hoidettavaan kohteeseen ja aivokudokseen. ITGA4:ää yli-ilmentävien solujen kulkeutumista aivo-verisuoniesteen läpi seurattiin in vitro ja in vivo käyttämällä muun muassa intravitaalista mikroskopiaa ja SPECT/CT-kuvantamista. Yllättäen muokatut solut läpäisivät solukalvon laboratorio-olosuhteissa, mutta eivät koe-eläimillä. On todennäköistä, että solujen käyttäytymisen hiussuonissa määrää niiden koko eikä solujen välinen vuorovaikutus.

Valtimonsisäinen infuusio on tehokas tapa kohdentaa soluterapia verenkiertohäiriöstä kärsivään aivokudokseen ja olisi näin jopa yhdistettävissä liuotushoitoon, mutta on selvää, että lisänäyttöä turvallisuudesta tarvitaan.

M.D. Lili Cuin väitöskirja Safety and homing of intracarotidly delivered mesenchymal stem cells for treating ischemic stroke tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 2.3.2018.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030