• Ulla Toikkanen

André Souranderille Maud Kuistilan palkinto

André Souranderille  Maud Kuistilan palkinto Kuva 1 / 3
     

Maud Kuistilan Säätiön tieteellinen neuvottelukunta toteaa, että Turun yliopiston lastenpsykiatrian professori André Sourander on tällä alalla tieteellisesti maamme tuotteliain lastenpsykiatrian tutkija. Hän on julkaissut 250 tieteellistä alkuperäisjulkaisua ja ohjannut 18 väitöskirjaa.

Souranderin tutkimustyö on poikkeuksellisen laaja-alaista. Hän johtaa laajoja väestökohorttitutkimuksia, joissa selvitetään lapsuuden riskitekijöitä aikuisiän mielenterveysongelmille, rikollisuudelle, itsemurhille ja syrjäytymiselle.

Esimerkiksi Finnish Prenatal Study -tutkimuskokonaisuudessa selvitetään raskausajan biologisten ja ympäristötekijöiden yhteyttä keskeisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin. Sourander on myös kehittänyt etähoitona annettavan perhevalmennusohjelman alle kouluikäisten lasten käytöshäiriöiden hoitoon. Ohjelmaa otetaan tällä hetkellä käyttöön eri puolilla Suomea.

Souranderin mukaan kiinnostus lastenpsykiatrisiin häiriöihin on lisääntynyt maailmanlaajuisesti.

– Aikuisiän keskeisten psykiatrisen ongelmien alkuvaihe on usein jo lapsuudessa. Tämän vuoksi varhainen puuttuminen mielenterveysongelmiin ja niiden ennalta ehkäisy ovat erittäin tärkeitä. Suomessa neuvolat ja kouluterveydenhuollot antavat poikkeuksellisen mahdollisuuden löytää lapsia ja nuoria, joilla on mielenterveysongelmien riski, hän kertoo.

Palkinnot jaetaan Lääkäri 2018 -tapahtuman yhteydessä.

Matti Äyräpään palkinto Timo Otonkoskelle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2018 Matti Äyräpään palkinnon professori Timo Otonkoskelle. Hän on keskittynyt erityisesti tyypin 1 diabetekseen ja tehnyt siihen liittyvää uudentyyppistä kantasolututkimusta. Otonkoski työskentelee Helsingin yliopiston lääketieteellisen kantasolututkimuksen professorina.

– Otonkoski on tehnyt translationaalista tutkimusta, joka hienolla tavalla vie perustutkimuksessa tehtyjä edistysaskeleita kliinisen tutkimuksen puolelle ja lopulta otettavaksi käyttöön käytännön kliinisessä työssä, toteaa palkinnon myöntäneen valiokunnan puheenjohtaja professori Markku Savolainen.

Marjukka Mäkelälle Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto

Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä sai Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon uraauurtavasta työstään terveydenhuollon menetelmien arvioinnin edistämiseksi.

Mäkelä on työskennellyt tinkimättömästi näyttöön perustuvan toiminnan ja lääketieteen edistämiseksi maassamme. Hän on ollut muun muassa käynnistämässä ja johtamassa Käypä hoito -suositusten tekemistä ja terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä Finohtaa vuonna 1995.

Mäkelä on toiminut tutkimusprofessorina THL:n Finohtassa vuodesta 2000 ja osa-aikaisena yleislääketieteen professorina Kööpenhaminan yliopistossa vuodesta 2003. Hän johtaa myös Suomen Cochrane-keskusta ja on toiminut vuodesta 2009 International Journal of Technology Assessment in Health Care -lehden päätoimittajana.

Lisää aiheesta

Magneettikuvauksella voidaan tutkia ruskean rasvan toimintaa
Keinotekoiset makeutteet
Nopea testi kertoo riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen

Kirjoittajat
Ulla Toikkanen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Keski-ikäinen mies kuumeilee ja laihtuu – osa 1

Miten sinä hoitaisit -palsta käsittelee 50-vuotiaan miehen tapausta.

Työssä
Krooninen väsymysoireyhtymä mullisti arjen

Aktiivisesti liikuntaa harrastanut Samuli Tani ihmetteli, miksi kunto romahti äkillisesti.

Ajassa
Sote-valmistelu toi työterveyspalkinnon Visa Kerviselle

Työterveyshuollon yhteydenotto sote-valmistelijoihin sai palkintoperustelujen mukaan hyvän vastaanoton.

Tieteessä
Neljä viidestä munasarjasyövästä uusiutuu kahdessa vuodessa

Yli puolet potilaista menehtyy viiden vuoden kuluessa sairastumisesta.

Ajassa
Sairauslomat lyhenivät TYKS:ssä

– Lääkärit ovat kokeneet sairauspoissaolojen omailmoituskäytännön pidentämisen viiteen päivään hyväksi, kertoo TYKS:n lääkärien luottamusmies Hannele Heine.

Liitossa
Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty

Ajoittainen pysähtyminen toiminnan miettimiseen on paikallaan, kirjoittaa Tuula Rajaniemi.

Ajassa
Vihollinen sisällämme

Lääkärien autonomian suurin uhka löytyy ammattikunnan sisältä, sanoo Raimo Puustinen.