Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2017 vsk 72 s. 2727

Ensihoidon kehittäjä ja psykoosien tutkija palkittiin

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Teuvo Määttä

Kuvituskuva 2

Erika Jääskeläinen

Duodecim on myöntänyt Konrad ReijoWaara -palkinnon anestesiologian erikoislääkäri Teuvo Määtälle työstään suomalaisen ensihoitolääketieteen eteen.

Palkintoraadin mukaan Määtällä on ollut merkittävä rooli täydennyskoulutuksen laadun systemaattisessa parantamisessa ja sen laajentamisessa kattamaan kaikki ensihoitoprosessin osa-alueet potilaan tutkimisesta ja arvioinnista, dokumentaatiosta ja päätöksenteosta aina erilaisten potilasryhmien kohtaamiseen. Määttä työskenteli myös ensihoidon AMK-tutkinnon saamisessa Suomeen.

Määtän kokemusta humanitaarisesta työstä kansainvälisillä kriisialueilla on soveltuvin osin hyödynnetty myös Suomessa ensihoidon päivittäistilanteissa.

Hän on myös kollegojen ja muun työyhteisössä toimivan henkilöstön laajasti arvostama. Potilailta ja heidän omaisiltaan saatujen palautteiden perusteella Määtällä on erityinen ymmärrys, inhimillinen ote tilanteissa, joihin liittyy suurta inhimillistä kärsimystä ja epävarmuutta tulevasta.

Lue myös

Nuoren tutkijan palkinto myönnettiin dosentti Erika Jääskeläiselle, jonka psykoosien kehitykseen, ennusteeseen ja hoitoon liittyvä tutkimus on vaikuttanut vahvasti opetukseen ja hoitokäytäntöihin. Hän on julkaissut yli 80 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia sekä ohjannut useita väitöskirjoja.

Vuosittain jaettava Konrad ReijoWaaran -palkinto on arvoltaan 20 000 euroa. 10 000 euron arvoinen Nuoren tutkijan palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Palkinnot jaettiin Duodecimin vuosipäivän symposiumissa viime viikon perjantaina.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030