Ajan­kohtai­sta

Kiusaamista ei pidä hyväksyä

Nuorten lääkärien kokema kiusaaminen on ollut tänään isosti esillä Ylellä. Marjo Parkkila-Harju pui asiaa blogikirjoituksessaan.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Ylen tämänpäiväinen uutinen kertoo, että nuoret lääkärit kokevat epäasiallista kohtelua työpaikoillaan. Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju käsittelee asiaa liiton sivuilla julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Ylen kyselyn mukaan erityisesti nuorten lääkärien kokema työuupumus ja heikentynyt työssä jaksaminen johtuu vanhempien lääkärien asiattomasta käytöksestä, Parkkila Harju kirjoittaa. Esiin nousi jopa suoranaista kiusaamista ja nöyryyttämistä.

Viesti on huolestuttava, Parkkila-Harju painottaa. Asiatonta käytöstä työyhteisössä ei tule missään nimessä sallia.

Uran alkuvaiheen on todettu olevan riskialtteinta työhyvinvoinnin kannalta, Parkkila-Harju kirjoittaa. Yksinäisyys, koettu suuri vastuu ja riittämättömyyden tunteet ovat tavallisia. Eri tutkimuksissa on kuitenkin tullut esiin, että erityisesti nuoret lääkärit kokevat kollegiaalisuuden, konsultaatiotuen ja yleisesti työyhteisössä senioreilta saatavan tuen auttavan jaksamaan vaativassa työssä.

Kiusaamiseen pitää puuttua heti

Lääkäriliiton tutkija Peppiina Saastamoinen kirjoitti viime syksynä blogikirjoituksen lääkärien työhyvinvoinnista. Asiaa on kartoitettu lääkäreille suunnatussa työolot ja terveys 2015 -kyselytutkimuksessa. Vastaajista kahdeksan prosenttia ilmoitti joutuneensa kokemaan henkistä väkivaltaa viimeisen 12 kuukauden aikana.

Saastamoinen toteaa, että luvuissa on positiivista se, että ne ovat pienemmät kuin vastaavassa kyselyssä vuonna 2010.

Saastamoinen kirjoittaa, että kiusaamiseen pitää puuttua heti alkuvaiheessa, jolloin se ei ole päässyt muotoutumaan osaksi työkulttuuria. Kiusaaminen täytyy ottaa esiin ja siitä pitää pyrkiä keskustelemaan, vaikka se ei ole helppoa.

Lue myös

Jos keskustelu ei auta, työsuojeluvaltuutettu, esimies ja työterveyshuolto ovat tahoja, joiden puoleen voi kääntyä, Saastamoinen kirjoittaa.

Yhteinen asia

Parkkila-Harju muistuttaa, että kollegiaalisuus on lääkärikuntaa vahvasti yhdistävä tekijä. Se on lääkärien välistä yhteistyötä potilaan parhaaksi. Tähän kuuluu muun muassa asemasta ja kokemuksesta riippumatta kollegoiden arvostaminen ja toisten ammatillisen kehittymisen tukeminen. Kokeneempien kollegoiden apu ja ohjaus työelämässä onkin välttämätöntä.

Kollegiaalisuuteen kuuluu myös hyvän työilmapiirin ylläpitäminen. Huono käytös ja epäasiallinen kohtelu ei sitä ole. Kenenkään ei tule kokea työpaikallaan asiatonta kohtelua. Tämä on meidän kaikkien yhteinen asia, Parkkila-Harju summaa.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030