• Tuomas Keränen

Lääkärivaje lähes ennallaan

Potilaat pääsevät hoitoon terveyskeskuksiin entistä nopeammin, kertoo selvitys.

Lääkärivaje lähes ennallaan Kuva 1 / 1

Terveyskeskusten lääkäritilanteessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, selviää Lääkäriliiton tekemästä Terveyskeskusten lääkäritilanne 2017 -tutkimuksesta. Terveyskeskuksissa oli viime vuoden lokakuussa 188,5 lääkärin tehtävää täyttämättä. Lääkärivaje on kasvanut hieman vuodesta 2016.

– Lääkärivaje on alle viisi prosenttia, joten olemme edelleen erittäin hyvässä tilanteessa. Laskeva trendi on kestänyt pitkään, eikä muutos edellisestä vuodesta kertone trendin muutoksesta, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.

Tutkimuspäivänä suurin vaje oli Kainuussa, Itä-Savossa, Vaasassa ja Etelä-Savossa. Vajeessa on alueellista vaihtelua vuosittain.

Sijaisilla hoidettujen vakanssien osuus on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Joka viides vakanssi hoidetaan sijaisilla.

– Järjestelmän toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että terveyskeskuksissa olisi siellä pitkään työskennelleitä, kokeneita lääkäreitä ja sitä myöten pitkäaikaisia potilas-lääkärisuhteita, sanoo Pärnänen.

Sosiaali- ja terveysministeriön, KT Kuntatyönantajien ja THL:n kanssa yhteistyössä tehtyyn tutkimukseen vastasi kaikki Suomen 148 terveyskeskusta. Tiedot kerättiin postitse terveyskeskusten johtavilta lääkäreiltä.

Hoitoon pääsee entistä nopeammin

Lääkäriliiton teettämän väestökyselyn mukaan asiakkaat pääsevät hoitoon terveyskeskuksiin helpommin kuin aiemmin. Viime vuoden syyskuussa kansalaisista 41 prosenttia näki omassa kunnassaan ongelmia pääsyssä lääkärin ajanvarausvastaanotolle. Vastaava osuus oli 48 prosenttia kolme vuotta aikaisemmin.

Lääkäriin pääsyn ongelmat johtuvat lähinnä pitkistä odotusajoista. Myös aiempaa useampi terveyskeskusten johtavista lääkäreistä arvioi, että hoitoon päästään entistä paremmin.

Väestökyselyssä kysyttiin myös, millä kriteereillä kansalaiset valitsisivat hoitopaikan laajentuvan valinnanvapauden myötä. Eniten hoitopaikan valintaan vaikutti saatavuus, mielletty palvelun laatu ja etäisyys.

Väestön hoitoonpääsyä kartoittavan kyselyn toteutti TNS Gallup Oy Lääkäriliiton toimeksiannosta. Viime vuoden syyskuussa järjestettyyn kyselyyn vastasi noin 1 000 suomalaista.

Tarkemmat tutkimustulokset molemmista tutkimuksista löydät täältä.

Kuva: Sami Perttilä

Lisää aiheesta

Jopa yli puolet aloituspaikoista todistuksella valittaville
Lääkärit yhä avoimia sidonnaisuuksista
Lääkärit yhä avoimia sidonnaisuuksista

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.