Ajan­kohtai­sta

Magneettikuvauksesta ei ole hyötyä tuoreen nilkkamurtuman hoidossa

Yleisimmän nilkkamurtumatyypin vakaus voidaan arvioida useimmiten tavallisella röntgenkuvauksella, selviää väitöstutkimuksesta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Lääketieteen lisensiaatti Simo Nortusen väitöstutkimuksessa havaittiin, että magneettikuvauksesta ei ole hyötyä yleisimmän nilkkamurtumatyypin diagnostiikassa. Kolmasosalle potilaista riittää, että nilkan nivelhaarukan vakaus arvioidaan tavallisella röntgenkuvauksella. Kaikkia tämän nilkkamurtumatyypin saaneita potilaita ei tarvitse lähettää erikoissairaanhoitoon ulkokiertovääntötestin suorittamista varten.

Kun mietitään hoitolinjaa leikkaushoidon ja konservatiivisen hoidon välillä, tärkeintä on murtuneen nilkan nivelhaarukan vakaus. Erityisesti nilkan sisäreunan nivelsiteet ovat merkittävimmät vakauteen vaikuttavat rakenteet.

Nortunen vertaili tutkimuksessa eri menetelmiä yleisimmän nilkkamurtumatyypin vakauden arvioimiseksi. Yleisesti suositeltu ulkokiertovääntötesti vakauden arvioimiseksi vaatii kokemusta. Käytännössä potilas pitää lähettää erikoissairaanhoitoon. Tämä testi aiheuttaa myös kipua potilaalle sekä altistaa potilaan ja lääkärin röntgensäteilylle. Nortunen havaitsi, että perusterveydenhuollossa toteutettavissa oleva painovoimakuvaus riittää useimmiten vakauden arvioimiseen. Menetelmä on myös kivuttomampi.

Lue myös

Magneettikuvauksella ei myöskään pystytty erottamaan luotettavasti vakaata ja epävakaata murtumatyyppiä. Toisaalta kaikki täydelliset nilkan sisäreunan nivelsiteiden vammat selvitettiin yksinkertaisella nilkan rasituskuvauksella. Magneettikuvat paljastivat, että nilkan sisäreunan nivelsiderakenteisen täydellinen repeämä on tässä nilkkamurtumatyypissä harvinainen.

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että nykyistä suurempi osa näistä murtumista voidaan hoitaa todennäköisesti ilman leikkausta.

LL Simo Nortusen väitöskirja "Stability assessment of isolated lateral malleolar supination-external rotation-type ankle fractures (Supinaatio-ulkokiertomekanismilla syntyneiden ulkokehräsluun murtumien vakauden arviointi)" tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina klo 12.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030