• Hertta Vierula

Mikä korvassa jyllää?

Väitöstutkimuksessa selvitettiin, mitkä bakteerit ja virukset aiheuttivat välikorvatulehduksia lapsille.

Mikä korvassa jyllää? Kuva 1 / 1

Tutkimuksessa selvisi, että välikorvatulehdusta aiheuttavat yleisimmin jo aiemmin tunnetut bakteerit, Streptococcus pneumoniae, Haemofilus influenzae ja Moraxella catarrhalis. Merkittäviä uusia bakteereita ei löytynyt.

M. catarrhalis oli yleisin bakteeri – sitä löytyi 47 prosentissa välikorvatulehduksista, usein yhdessä muiden bakteerien kanssa. M. catarrhalis tuottaa beeta-laktamaasia ja on siksi resistentti amoksisilliinille, mikä on ensisijainen välikorvatulehduksen hoitoon suositeltu antibiootti. Tämä kannattaisi Sillanpään mukaan ottaa huomioon välikorvatulehduksen antibioottihoidon suunnittelussa.

Bakteerien lisäksi selvitettiin yhden virusryhmän, ihmisen parechovirusten, osuutta välikorvatulehduksen syntymisessä. Parechoviruksia löytyi vain neljästä prosentista välikorvaeritteitä.

Uudet menetelmät käyttöön

Välikorvatulehdusta aiheuttavia bakteereita tutkittiin välikorvaeritteestä otetun bakteeriviljelyn ja uudenaikaisten, bakteerin DNA:n tunnistamiseen perustuvien menetelmien avulla.

Osa bakteereista ei kasva kovin hyvin perinteisessä bakteeriviljelyssä. Bakteereita voidaan kuitenkin tutkia myös herkällä PCR-menetelmällä, jossa valikoidaan ennalta, mitä bakteereita näytteestä halutaan tutkia. Uuden sukupolven sekvensointimenetelmä (NGS) tunnistaa puolestaan valikoimatta teoriassa kaikki mahdolliset näytteessä esiintyvät bakteerit.

Moniresistentit bakteerit harvinaisia

LL Saara Sillanpää tutki väitöstyössään myös bakteerien antibioottiherkkyyttä. Bakteereista 63 prosentilla todettiin resistenssi tai heikentynyt herkkyys vähintään yhdelle antibiootille. Bakteereista 35 prosentilla oli resistenssi tai heikentynyt herkkyys erytromysiinille, 28 prosentilla amoksisilliinille, 23 prosentilla sulfatrimetopriimille ja seitsemällä prosentilla penisilliinille.

Välikorvatulehduksen hoidon kannalta amoksisilliini- ja sufatrimetopriimiherkkyyden heikentyminen ovat kliinisesti merkittäviä, sillä näitä käytetään yleisesti lasten välikorvatulehduksen hoitoon.

Tässä tutkimuksessa resistenttien bakteerien määrä oli hieman suurempi kuin aiemmin raportoiduissa tutkimuksissa. Moniresistentit tai muuten ongelmalliset bakteerit olivat tutkimusaineistossa kuitenkin harvinaisia.

LL Saara Sillanpään väitöskirja "Microbes in acute otitis in Finnish Children" tarkastetaan Tampereen yliopistossa 22.9.2017

kuva: Fotolia

KORJATTU 13.9.2017: Korjattu lause "bakteereista 35 prosentilla oli heikentynyt resistenssi erytromysiinille" muotoon "bakteereista 35 prosentilla oli resistenssi tai heikentynyt herkkyys erytromysiinille".

Lisää aiheesta

Korvakipuisille lapsille on tärkeä antaa kipulääkettä
Kipulääkitys tärkeää kaikille lapsille, joilla epäillään äkillistä korvatulehdusta
Korvakipuisille lapsille on tärkeä antaa kipulääkettä

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.