• Mari Heikkilä

Miksi kroonisen väsymysoireyhtymän liikuntasuosituksista kiistellään?

Miksi kroonisen väsymysoireyhtymän liikuntasuosituksista kiistellään? Kuva 1 / 1

Valvira tiedotti syyskuussa, että kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS) näyttöön perustuvien hoitomuotojen (fyysisen harjoittelun lisääminen ja kognitiivis-behavioraalisen terapian) saatavuus tulisi varmistaa koko maassa. Myöhemmin Valvira kuitenkin poisti suluissa olleet suositukset liikunnasta ja psykoterapiasta.

”Uskoisin, että ­Valvira haluaa olla varovainen ja on siksi lieventänyt ­kantaansa.”

Neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri, HUS:n ylilääkäri Risto Vataja, onko ajattelu kroonisen väsymysoireyhtymän hoidosta muuttunut?

– Ei, mutta tässä on taustalla kansain-välinen debatti. Se liittyy Lancetissa vuonna 2011 julkaistuun PACE-tutkimukseen. Siinä todettiin, että asteittainen liikunnan lisääminen ja kognitiivis-behavioraalinen terapia helpottavat CFS:n oireita. Potilasjärjestöt ovat kiivaasti kritisoineet tätä tutkimusta. Ne pitävät liikunnan lisäämistä haitallisena.

Miksi potilasjärjestöt vastustavat -ajatusta liikunnan lisäämisestä?

– Monet ovat kritisoineet, osin aivan syystäkin, PACE-tutkimuksessa käytettyjä menetelmiä ja tilastollisia analyyysejä. Potilaat itse vahvasti kokevat liikunnan pahentavan oireita. Tämä on CFS-oire-yhtymässä ihan ydinkokemus. Koetaan, että liikunta on vaarallista.

Eikö liikunnan vaikutuksista ole muita tutkimuksia?

– On tehty. Esimerkiksi tänä vuonna julkaistussa Cochrane-katsauksessa todetaan, että liikunnan lisäämisestä voi nykytutkimusten valossa olla yleisesti hyötyä CFS-potilaille. Ei ole viitteitä siitä, että se voisi aiheuttaa haittaa. Toki kaikki ovat samaa mieltä siitä, että lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan.

Muuttiko Valvira tiedotettaan suotta?

– Monissa muissakin maissa terveys-viranomaiset ovat reagoineet PACE-tutkimukseen liittyneeseen kohuun. Potilasjärjestöt ja osa tiedeyhteisöstä tuomitsevat tutkimuksen vilpilliseksi. Uskoisin, että Valvira haluaa olla varovainen ja on siksi lieventänyt kantaansa liikunta-suositusten suhteen.

Mitä neuvoja lääkäri voi antaa CFS-potilaalle?

– Potilaan kannattaa kuunnella omaa kehoaan. Liikuntaa voi lähteä varovasti ja maltillisesti lisäämään. Ei pidä ajatella, että liikunta on vaarallista ja rajoittaa elämäänsä siinä pelossa, että oireet pahenevat. Kannattaa yrittää löytää itselle sopivia rentoja liikkumismuotoja. Lisäksi kannattaa miettiä keinoja -stressin laukaisemiseen.

Miksi stressin lievittäminen on tärkeää?

– Tiedetään, että stressi on vahvasti mukana CFS-oireyhtymässä. Vaikka se ei varsinaisesti aiheuttaisi oireita, se pahentaa ja ylläpitää niitä. Siksi kaikki stressiä laukaisevat keinot ovat -hyödyllisiä. Kannattaa miettiä yksilöllisesti, mikä potilaalle sopii. Jotkut voivat hyötyä esimerkiksi kognitiivisesta psyko-terapiasta tai mindfulness--harjoituksista.

Lisää aiheesta

Kokemusasiantuntija Annie Hopper: "Ympäristöherkkyydestä voi päästä eroon"
Krooninen väsymysoireyhtymä mullisti arjen
Ville Pöntyselle Valviralta kirjallinen varoitus

Kirjoittajat
Mari Heikkilä

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.