Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2016 vsk 71 s. 124

Minä ja ilmastonmuutos

Hertta Vierula
Sitaattikuva – Itse kestän paremmin epäkohtia, kun koen, että olen ainakin yrittänyt vaikuttaa, Emma Lommi sanoo.

Potilastyöhön ei ympäristönsuojelua sovi sotkea. Toisaalta terveyttä edistävät elämänmuutokset – hyötyliikunta ja kasvispainotteinen ruokavalio hyödyttävät niin ihmistä kuin ympäristöä.

Näin pohtii vastavalmistunut lääkäri Emma Lommi, joka työskentelee terveyskeskuslääkärinä ja toimii vapaa-ajallaan Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestön ympäristövastaavana.

– Monet muut järjestöt toimivat ympäristön puolesta aktiivisemmin. Itse olen valinnut lääkärijärjestön, koska haluan tuoda esiin sen, miten ympäristö ja ihmisen terveys liittyvät toisiinsa.

Pitää yrittää vaikuttaa

Lommi on tehnyt elämässään monia ratkaisuja, joiden pontimena on ympäristön suojeleminen. Hän pyrkii vähentämään kulutusta. Lihansyönnin Lommi lopetti kymmenen vuotta sitten, vaatteet hän hankkii pitkälti käytettyinä, ja kulkuvälineinä ovat pyörä ja julkiset liikennevälineet. Nuorempana hän myös dyykkasi ruokaa roskiksista.

– Se on sittemmin jäänyt.

Lommi ei koe luopuneensa mistään tärkeästä.

– Tiedän tekeväni ympäristörikoksia siinä missä muutkin. Lentomatkustelu

on asia, josta poden huonoa omaatuntoa, mutta lennän silti noin kerran vuodessa.

Yksilö ei kuitenkaan Lommin mielestä voi olla vastuussa niin isosta asiasta kuin ilmastonmuutos. Eikä kaikilta voi vaatia samanlaista panostusta.

– Ratkaisut syntyvät paljon isommissa ympyröissä. Mutta itse kestän paremmin epäkohtia, kun koen, että olen ainakin yrittänyt vaikuttaa.

Pariisin sopimus on hyvä alku

Joulun alla solmittiin Pariisin ilmastosopimus. Suomalaiset järjestöt laativat kokouksen alla Ilmastojulistuksen, johon Lääkärin sosiaalinen vastuukin osallistui.

Terveysjärjestöt, kuten Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailman Lääkäriliitto WMA, iloitsivat siitä, että terveysnäkökulma on otettu sopimuksessa huomioon. Myös Lommi on tyytyväinen.

Lue myös

– On hienoa, että sopimus syntyi, vaikkei se vielä ratkaise kaikkia ongelmia. Ongelmana on se, että suunnitellut toimet eivät riitä tavoitteiden saavuttamiseen.

Lommi toivoo, että lääkärit ammattiryhmänä ottaisivat ilmastonmuutoksen torjumisessa nykyistä suuremman roolin.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten terveyteen monin tavoin, joten meillä on ammatin puolesta syytä olla kiinnostuneita.

Tutkimustietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista terveyteen tarvitaan lisää. Lääkärit voisivat myös käyttää asiantuntija-auktoriteettiaan laajemmin.

– Olemme usein vähän sisäänpäinlämpiäviä ja puhumme vain omien joukossa. Lääkärit voisivat rohkeammin puhua suurelle yleisölle.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030