Lehti 18: Ajan­kohtai­sta 18/2018 vsk 73 s. 1106

Mitä hyötyä on ollut eHealth-tapahtumasta?

Juha-Pekka Honkanen
_empty_

Lääketieteen opiskelijoiden eHealth-koulutustapahtuma on vakiintunut osaksi terveyskeskustyöhön valmistavaa kurssia Oulun yliopistossa. Terveydenhuollon tietojärjestelmien professori Jarmo Reponen sanoo, että jatkossa sähköistä terveydenhuoltoa voi opiskella lisää sekä prekliinisessä vaiheessa että kliinisen vaiheen loppupuolella.

Joko eHealth-koulutuksen vakinaistaminen osaksi lääkäreiden opinto-ohjelmaa näkyy heidän työskentelyssään?

– Tänä keväänä eHealth -koulutus järjestettiin Oulussa kolmatta kertaa. Meillä ei ole vielä seurantatietoa työelämään jo siirtyneiltä lääkäreiltä. Kurssin aikana näkyi, että uudet opiskelijasukupolvet ovat aiempaa valmiimpia osallistumaan keskusteluun ja kommunikoimaan myös yritysten kanssa.

Mikä on koulutuksen tärkein anti medisiinareille?

– Opiskelijat saavat tietopaketin tämän hetken eHealth-työkaluista ja parhaista käytännöistä työelämää varten, ajatuksia tulevaisuuden visioista ja oppia kommunikaatiosta yritysten kanssa. Tärkeää on havainto, että eHealth on osa lääkärin arkea.

Mitkä ovat lääkäreiden tärkeimmät digitaidot lähitulevaisuudessa?

– Sähköisten tietojärjestelmien joustava käyttö, kommunikaatio potilaiden ja potilaiden tuottaman tiedon kanssa sekä taustaälyn ja avustavien sovellusten käyttö käytännön työssä.

Ovatko esillä olleet digiratkaisut muuttuneet?

– On tullut enemmän konkreettisia hoitoon liittyviä ratkaisuja. Käyttöliittymät ovat edistyneet, ja pelillisyys ja virtuaaliratkaisut ovat lisääntyneet lääketieteen opetussovelluksissa.

Miten digiyritykset hyötyvät osallistumisesta koulutuspäivään?

Lue myös

– Yritykset saavat palautetta tuotteistaan työelämän kynnyksellä olevilta lääkäreiltä, jotka kuuluvat diginatiivi-sukupolveen ja osaavat ajatella uudella tavalla. Ne saavat myös mahdollisuuden luoda kumppanuuksia.

Mitä hyötyä lääkärikunta saa yritysyhteistyöstä?

– Mahdollisuuden vaikuttaa tuleviin työkaluihin, opetella yhteistyökulttuuria sekä jalostaa omia ideoita ja peilaamista. Osalle eHealth-koulutus avaa oman yrityspolun.

Mitä tapahtuma on opettanut järjestäjille terveydenhoidon digitalisaatiosta?

– Digitalisaatio on tätä päivää ja etenee jatkuvasti. Opetuksen tulee muuttua aikaa vastaavasti työkaluiltaan ja sisällöltään. Perustalla on kuitenkin aina lääketieteen ydinosaaminen. Sähköiset työvälineet ovat vain työkaluja potilaan hoitamiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030