Ajan­kohtai­sta

Motorisen kehityksen viivästymä yhteydessä skitsofreniaan

Tuore väitöstutkimus osoittaa että motoristen taitojen oppimisen viivästyminen voi ennakoida skitsofreniaa.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

MMSc Svetlana Filatova tarkasteli skitsofrenian sairastumisriskiä laajassa meta-analyysissa, johon sisältyi useita kansainvälisiä tutkimuksia.

Entuudestaan tiedetään, että henkilöt, joilla on skitsotypaalisia piirteitä, kuten fyysistä ja sosiaalista anhedoniaa eli kyvyttömyyttä tuntea mielihyvää, ovat suuremmassa riskissä sairastua skitsofreniaan. Skitsofrenialla ja skitsotypaalisilla piirteillä tiedetään olevan yhteisiä varhaisia riskitekijöitä.

Aiemmat tutkimukset viittaavat siihen, että skitsofreniaan liittyy varhaisia aivomuutoksia.

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortissa monet varhaisen kehityksen viiveet liittyivät aikuisiässä lisääntyneisiin skitsotypaalisiin piirteisiin, kuten mielihyvän puutteeseen.

Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi psykoosien ilmaantuvuuden muutosta vertaamalla Pohjois-Suomen vuosien 1966 ja 1986 syntymäkohortteja 27 ikävuoteen saakka. Skitsofrenian ilmaantuvuus oli säilynyt ennallaan, mutta mieliala- ja muiden psykoosien määrä oli lisääntynyt nuoremmassa syntymäkohortissa. Tämä voi liittyä todelliseen lisäykseen tai muutoksiin diagnostisissa järjestelmissä ja käytännöissä.

Filatovan väitöstutkimuksen tulokset tuovat lisätietoa varhaisesta motorisesta kehityksestä skitsofreniaa ennustavan tekijänä sekä tukevat käsitystä skitsofrenian ja skitsotypaalisten piirteiden yhteydestä.

Lue myös

Viivästyneen varhaisen motorisen kehityksen ja skitsofrenian yhteyttä on selvitetty aiemmin useissa yksittäisissä tutkimuksissa, mutta laajamittaista meta-analyysia ei ole aiemmin tehty.

Tutkimuksen perusteella voidaan kehittää ennaltaehkäiseviä toimia lapsille, joilla on motorisen kehityksen viivästymää.

MMSc (Master in Medical Sciences) Svetlana Filatovan väitöskirja Incidence of schizophrenia and associations of scizotypy with early motor developmental milestones tarkastetaan Oulun yliopistossa 15.12.2017.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030