Ajan­kohtai­sta

Osaatko toimia oikein, jos koet seksuaalista häirintää?

Ensimmäinen ohje työpaikalla: älä vähättele.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Työterveyslaitos julkaisi ohjeet, joilla pääsee eroon seksuaalisesta häirinnästä työpaikalla.

TTL muistuttaa, että seksuaaliselle häirinnälle pitää asettaa samanlainen nollatoleranssi kuin muullekin epäasialliselle kohtelulle, kuten työpaikkakiusaamiselle. Työnantajalla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin häirinnän poistamiseksi.

Seksuaalinen häirintä tarkoittaa ei-toivottua sanallista tai fyysistä seksuaalisväritteistä käyttäytymistä, jonka kohde kokee vastentahtoisena. Häirintä voi olla luonteeltaan hyvin erilaista.

Jos koet seksuaalista häirintää, toimi näin:

• Älä vähättele tapahtunutta.

• Reagoi välittömästi. Älä oleta, että käytös loppuu jos sitä ei ole huomaavinaan.

• Ota asia heti puheeksi häiritsevästi käyttäytyvän kanssa. Hän ei itse välttämättä tiedä, että hänen käyttäytymisensä koetaan häiritsevänä.

• Kerro, minkälaisen käyttäytymisen olet kokenut häiritsevänä.

• Pyydä tarvittaessa esimerkiksi työtoveri avuksi asian puheeksi ottamisessa.

• Jos sinusta tuntuu vaikealta ottaa asia puheeksi häiritsevästi käyttäytyvän henkilön kanssa, vie asia suoraan esimiehelle. Tässä saat tukea esimerkiksi työsuojeluvaltuutetultasi tai työterveyshuollosta.

• Jos ahdistelu toistuu, kirjaa tapahtumat: missä ja milloin, keitä oli paikalla. Säästä esimerkiksi mahdolliset häiritsevät ja loukkaavat sähköpostit.

• Jos koet häiritsijäksi esimiehesi, ilmoita asiasta hänen esimiehelleen. Tarvittaessa voit myös pyytää apua ja neuvontaa työsuojeluviranomaiselta (AVI), omalta ammattiliitolta, luottamushenkilöltä tai tasa-arvovaltuutetulta.

Ilmiö on monelle tuttu

#Metoo-kampanja sai suomalaiset avautumaan kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä.

Lue myös

– On hyvä, että tämä monella työpaikalla vaiettu aihe saa päivänvalon. On tärkeää, että asiaa ei sallita työpaikalla eikä kenenkään kokemuksia pidä väheksyä, sanoo TTL:n johtaja Krista Pahkin.

Naisista 3 prosenttia ja miehistä prosentti sanoi kokeneensa seksuaalista häirintää työssään vuonna 2009. Tämä tarkoittaa noin 31 000 naista ja noin 12 000 miestä.

Lisätietoa asiasta TTL:n sivuilla.

Kuva: Fotolia

Lue lisää terveydenhuollossa tapahtuvasta häirinnästä perjantaina 24.11. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030