Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2018 vsk 73 s. 1196 - 1198

Parhaat pisteet ratkaisevat nyt aidosti

Tänä keväänä lääketieteelliset tiedekunnat ­siirtyivät yhteisvalintaan. Kaikkiin lääketieteellisiin voi hakea samanaikaisesti.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

– Nyt valituksi tulevat aidosti parhaimmat pisteet saaneet hakijat, sanoo yliopistonlehtori Arto Liljeblad.

Kuvituskuva 2

– Mielestämme pääsykoeuudistus on positiivinen asia. Sen seurauksena hakijat, joilla on parhaat pisteet, pääsevät opiskelemaan. Itse olisimme laittaneet omana hakukeväänämme useampia kaupunkeja hakukohteiksi, jos se olisi silloin ollut mahdollista. Kaupungilla ei ole sinänsä väliä, kunhan saa opiskella haluamaansa alaa, toteavat ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelijat Sakari Kettunen, Kasper Mahlamäki, Lasse Suominen, Anna Ilvesmäki, Jutta Kankaanpää ja Siiri Karjalainen Helsingin yliopistosta.

Yliopistonlehtori Arto Liljeblad Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta kertoo, että hakijoiden pitää laittaa tiedekunnat järjestykseen hakutoiveidensa mukaan.

– Kaikkiin lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin koulutusohjelmiin tai eläinlääketieteelliseen ei voi hakea. Pitää valita joko lääketieteellinen, hammaslääketieteellinen tai eläinlääketieteellinen, ja näiden sisällä voi hakea kaikkiin kyseistä koulutusta tarjoaviin tiedekuntiin, Liljeblad toteaa.

Hakijan ei tarvitse siis enää miettiä, mihin tiedekuntaan tänä vuonna mahtaisi olla helpointa päästä sisään.

Liljeblad huomauttaa, että aiemmin tietystä yliopistosta ulos jäänyt hakija on joskus voinut harmikseen havaita, että saadut pisteet olisivat riittäneet sisäänpääsyyn jossakin muussa yliopistossa.

– Nyt valituksi tulevat aidosti parhaimmat pisteet saaneet hakijat. Pääsykoe säilyy ennallaan.

Hakemusten kokonaismäärä lisääntyi

Lääketieteellisten alojen hakijamäärä kasvoi kokonaisuudessaan lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen hakukohteissa.

Lääketieteelliseen hakijoita on yhteensä yli 21 654 ja hammaslääketieteelliseen 3 626. Hakijoista 6 632 oli asettanut jonkin lääketieteen hakukohteista ensimmäiseksi hakutoiveekseen ja 1 268 jonkin hammaslääketieteen kohteista. Eläinlääketiede tekee valintayhteistyötä lääketieteen ja hammaslääketieteen yhteisvalintojen kanssa, ja sen hakijamäärä on 751.

Kaikki hakutoivesijat huomioon ottava kokonaishakijamäärä lisääntyi merkittävästi, mutta yksittäisten hakijoiden määrä oli melko sama kuin aikaisempina vuosina kaikilla lääketieteellisillä aloilla.

Tänä vuonna Helsingin yliopistoon otetaan lääketieteen lisensiaatin tutkintoa suorittamaan 108 henkilöä suomenkieliselle linjalle ja 37 ruotsinkieliselle linjalle.

Itä-Suomen yliopistoon otetaan lääketieteen lisensiaatin tutkintoon 155 henkilöä ja Oulun yliopistoon 145.

Tampereen ja Turun yliopistoihin otetaan 145 lääkärin tutkintoa suorittamaan.

Luovutaanko lääketieteellisen pääsykokeesta?

Opetus- ja kulttuuriministeriö on ajamassa yliopistoihin opiskelijavalintaa ylioppilastodistuksen perusteella, eli niin sanottua paperivalintaa. Tämä koskee myös lääketieteellisiä tiedekuntia, kertoo Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pentti Huovinen.

– Lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeen luonnetta on pohdittu paljon vuosikymmenten aikana, ja muutoksia opiskelijavalinnassa on tapahtunut. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että pääsykoe on paras tapa valita opiskelijat. Ylioppilastodistus otetaan jo nyt huomioon osana valintaprosessia. Pelkkä paperivalinta ei ole ollut vaihtoehtojen joukossa. Haastattelujen käytöstä ei › juurikaan ole puoltavaa tutkimustietoa, kuvaa Huovinen.

Hänen mukaansa lääketieteellisissä tiedekunnissa halutaan varmistua siitä, että uudet valintamenettelyt analysoidaan ja tunnetaan mahdollisimman hyvin ennen käyttöön ottamista.

Lue myös

– Näitä asioita täytyy pohtia rauhassa, ja siihen kuluu joitakin vuosia. Kyse on siitä, että saisimme tulevaisuudessa parhaita mahdollisia lääkäreitä. Mitään varsinaista kannanottoa lääketieteellisten tiedekuntien dekaanit eivät ole tehneet asiasta, vaan asia on nyt lääketieteellisten alojen valtakunnallisen valintatoimikunnan valmisteltavana.

Huovinen lisää, että kaikissa yliopistokaupungeissa samana päivänä pääsykokeeseen osallistuvat tuhannet henkilöt vaativat yliopistoilta mittavia järjestelyjä. Hän toivoo, että valintamenettely voisi olla teknisesti toisenlainen.

– Luentosaleista on suuri osa varattuina, koska lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tiedekuntaan hakevien lisäksi tulevat vielä eläinlääketieteen ja biolääketieteen hakijat.

Osa sisään papereilla ja osa pääsykokeella?

Huovinen huomauttaa, ettei pääsykoerumbaa ratkaise järjestelmä, jossa osa valittaisiin papereilla ja osa pääsykokeella.

– Silloin pitäisi ilmoittaa tarpeeksi ajoissa papereilla valituille henkilöille, etteivät he ryhtyisi valmistautumaan pääsykokeeseen. Tämä näyttää tällä hetkeltä mahdottomalta toteuttaa käytännössä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030