Ajan­kohtai­sta

Persoonallisuudenpiirteet tukevat lääkäreiden työhyvinvointia ja jaksamista

Esimerkiksi kirurgeilla hyödyllisinä piirteinä korostuivat tunnollisuus ja järjestelmällisyys, selviää tutkimuksesta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Erilaiset persoonallisuuspiirteet voivat tukea ja olla hyödyllisiä lääkärin työhyvinvoinnille ja jaksamiselle eri erikoisaloilla, käy ilmi Helsingin yliopiston koordinoimasta tutkimuksesta.

Persoonallisuuspiirteiden yhteyttä tutkittiin niin sanotulla Big Five -mittaristolla (Five Factor Model on personality). Siinä persoonallisuus koostuu viidestä ulottuvuudesta, jotka ovat ulospäin suuntautuneisuus, neuroottisuus, tunnollisuus, sovinnollisuus ja avoimuus. Tutkimuksessa on edustettuna kaikki Suomen erikoisalat.

– Niputimme erikoisalat isompiin kokonaisuuksiin ja jaottelimme edelleen erikoisaloihin, jotka vaativat enemmän vuorovaikutusta ihmisten kanssa ja teknisiin erikoisaloihin, sanoo professori Marko Elovainio Helsingin yliopistosta.

Esimerkiksi työterveyshuollossa työskentelevien lääkäreiden työ vaatii kanssakäymistä ihmisten kanssa, kun esimerkiksi radiologin työ on enemmän teknisesti suuntautunutta.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että eri aloilla erilaiset persoonallisuuspiirteet voivat tukea ja olla hyödyllisiä työhyvinvoinnille ja jaksamiselle. Esimerkiksi hyvinvoinnin kannalta hyödyllisinä piirteinä korostuivat tunnollisuus ja järjestelmällisyys kirurgeilla ja ulospäin suuntautuneisuus sekä sovinnollisuus työterveyslääkäreillä.

– Tunnollisuus suojaa erityisesti ihmisläheisissä erikoisaloissa, mutta on hyödyksi myös teknisimmillä aloilla, Elovainio jatkaa.

Elovainion mukaan ihmisläheisillä aloilla työkuormitukselta suojaa myös ulospäin suuntautuneisuus ja sovinnallinen persoonallisuus.

– Siinä mielessä odotuksen mukainen tulos. Eli jos joutuu olemaan paljon potilaiden kanssa tekemisissä, niin ihmistaidot, ulospäin suuntautuneisuus ja sosiaalisuus ovat eduksi.

Apua erikoisalaa valittaessa

Elovainion mukaan tuloksia kannattaa hyödyntää erityisesti koulutuksessa.

– Kun ihmiset hakeutuvat erikoisaloille, niin olisi hyvä, että heillä olisi tietoa minkätyyppisiä ominaisuuksia kullakin erikoisalalla työskentelevät erityisesti tarvitsevat.

Hyöty näkynee parhaiten niillä lääkäreillä, jotka tunnistavat itsensä ääripään ihmiseksi jollakin persoonallisuudenpiirteellä.

– Jos ei ole ihmisläheinen ja haluaa sellaiselle alalle, kannattaa ainakin tiedostaa, että sellaisella erikoisalalla työskentely vaatii itseltä työtä omien vahvuuksien ja strategioiden löytämiseksi.

Lue myös

Elovainio muistuttaa, että testi ennen erikoistumista ei kuitenkaan voi olla ovia sulkeva. Testiä lääketieteelliseen pyrkiville hän ei suosittele.

– Testien tekeminen luotettavaksi olisi niin kova työ, että en pidä tarkoituksenmukaisena. Mielestäni on erittäin hyvä asia, että kaikilla erikoisaloilla on kaikenlaisia ihmisiä, hän summaa.

Tutkimus pohjautuu Lääkäriliiton Työolot ja terveys 2015 –tutkimuksen aineistoon. Tutkimukseen vastasi 2 815 lääkäriä, joista 65 prosenttia oli naisia. Iältään vastaajat olivat 25–72-vuotiaita.

Tutkimusartikkeli "Medical specialty choice and well-being at work: Physician's personality as a moderator" julkaistiin huhtikuun alkupuolella Archives of Environmental & Occupational Health –verkkojulkaisussa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030