Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2018 vsk 73 s. 112 - 113

Pitkäaikainen työpaikka meni alta

Anestesiaa vaativat leikkaukset siirtyvät ­Forssasta Hämeen­linnaan. Usea kirurgi ja ­ortopedi on ­vaihtanut työpaikkaa.

Anne Seppänen
Sitaattikuva

Eljas-Veli Snällin lyhyt pyöräilymatka töihin vaihtuu ehkä vajaan 60 kilometrin automatkaan. Hannu Suloseen muutos ei vaikuta yhtä rajusti.

Kun noin 900 vuosittaista anestesiaa vaativaa toimenpidettä siirtyy Forssan sairaalasta Kanta-Hämeen keskussairaalaan Hämeenlinnaan, järistys Forssassa on melkoinen.

Anestesiaylilääkäri Eljas-Veli Snällin alta menee pitkäaikainen työpaikka. Lyhyt pyörämatka töihin vaihtuu ehkä vajaan 60 kilometrin automatkaan Hämeenlinnaan. Toisaalta varhennettu eläkekin houkuttaa pian 61 vuotta täyttävää miestä.

Tähän saakka Forssassa on työskennellyt kaksi anestesialääkäriä. Jatkossa töitä ei riitä yhdellekään kokopäiväisesti. Jonkin verran anestesialääkärin ammattitaitoa tarvittaneen rytminsiirroissa, psykiatrisessa sähköhoidossa ja harvakseltaan yleisanestesiassa tehdyissä hammashoidoissa – tai sitten nämäkin siirtyvät Hämeenlinnaan.

Muutoksista huolimatta Snäll suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti.

– Henkilökohtaisesti olisi silti ollut kiva, jos laki olisi tullut voimaan vasta pari vuotta myöhemmin tai paljon aikaisemmin.

Ulkoistettu päivystys

Sisätautien ylilääkäri Hannu Sulosen työhön muutos ei vaikuta yhtä rajusti.

– Jossain määrin päivystysasetuksen muutos vaikuttaa siihen, millaisia potilaita tänne jää päivystyksestä ja millaisia menee keskussairaalaan. Tämä muutos on ollut käynnissä jo pitempään, kun hoitokäytännöt ovat muuttuneet.

Tähän saakka Forssan sairaalassa on ollut erikoissairaanhoidon päivystys, mutta se ei Sulosen mukaan ole todellisuudessa ollut vuosiin kattava. Takapäivystäjinä on ollut kirurgi tai anestesiologi, jos edeltävänä päivänä on ollut leikkauksia.

– Ainakin seuraavat kaksi vuotta täällä toimii perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys, josta on ulkoistussopimus Attendon kanssa. Takapäivystäjänä on joku virkalääkäreistä, Sulonen kertoo.

Tähänkin saakka vakavimmin sairaat potilaat ovat menneet Hämeenlinnaan myös päiväsaikaan.

Poliklinikat säilyvät

Leikkaustoiminnan loppuminen on saanut usean kirurgin ja ortopedin jo vaihtamaan työpaikkaa.

Tarkoitus on, että eri erikoisalojen poliklinikat säilyvät Forssassa. Leikkauspotilaiden ei tarvitsisi käydä Hämeenlinnassa muuten kuin leikkauksessa. Leikkausta edeltävä käynti ja jälkitarkastus hoituisivat Forssassa, samoin sydänfilmi, laboratoriokokeet, röntgenkuvaus ja magneettikuvaus.

– Olemme puhuneet, että tarjoamme täällä peruserikoissairaanhoidon palveluita. Pyrimme hoitamaan suuria kansansairauksia, perusasioita. Kun eteen tulee vaikeampi ja harvinaisempi asia, turvaudumme keskussairaalaan tai yliopistosairaalaan, Sulonen kertoo.

Forssassa toivotaan, että Hämeenlinnaan siirtyvien leikkausten tilalle saataisiin jonkin verran polikliinisen kirurgian toimenpiteitä.

Leikkaustoiminta vahvistuu useissa keskussairaaloissa

Terveydenhuoltolain muutos ja anestesiaa vaativien leikkausten keskittäminen muuttavat aluesairaaloiden toimintaa, mutta ne eivät välttämättä näy paljon keskussairaaloissa.

Kainuun soten hallintoylilääkäri Esa Ahonen kertoo, että toiminnot Kainuun keskussairaalassa on jo valmiiksi mitoitettu siten, että oleellisia muutoksia ei tarvita.

Samoin toteaa kuntayhtymäjohtaja, hallintoylilääkäri Panu Peitsaro Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterista.

Lue myös

– Sosterissa ja Savonlinnan keskussairaalassa ei juuri tullut vuodenvaihteessa muutoksia. Meillä tehtiin jo merkittäviä toiminnallisia muutoksia vuoden 2015 alusta, kun päivystysasetus tuli voimaan, Peitsaro kertoo.

Tammikuun alkupuolella Sosteri ja Essote ilmoittivat ryhtyvänsä yhdistämään Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaaloita.

– Aluesairaaloissa muutos voi olla suuri. Sen sijaan useiden keskussairaaloiden toiminta ja asema vahvistuvat päivystyksessä ja ympärivuorokautisessa leikkaustoiminnassa, toteaa lääkintöneuvos Timo Keistinen STM:stä.

Keistinen näkee, että muutos mahdollistaa pienten sairaaloiden keskittymisen perusterveydenhuoltoa tukeviksi ja kuntouttaviksi sairaaloiksi. Niissä voi olla erikoispoliklinikoita ja voidaan tehdä polikliinista kirurgiaa, kuten kaihileikkauksia ja tähystyksiä. Lisäksi voi olla erikoisalojen osastohoitoa esimerkiksi sisätaudeilla ja neurologialla.

– Terveydenhuoltolaki edellyttää näistä sopimista erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa. Alueellista suunnittelutyötä siis tarvitaan, Keistinen muistuttaa.

Forssan sairaala

•Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän jäsenkunnat ovat Forssa, Humppila, Ypäjä, Tammela ja Jokioinen.

•Väestöpohja on noin 35 000.

•Kuuluu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030