Lehti 50-52: Ajan­kohtai­sta 50-52/2017 vsk 72 s. 2952

Professori: sote lisää Mehiläisen ja Siikalatvan tapaisia järjestelyjä

Tuomas Keränen

Mehiläisen suunnitelma perustaa Ouluun Siikalatvan terveysaseman etäpiste kaatui ministeriöiden vastustukseen. Yhtiö suunnitteli tarjoavansa terveysasemalla julkisia terveyspalveluja kuntalaisille ja oululaisille. Ministeriöiden mukaan laki ei salli, että kunta perustaa terveysaseman toisen kunnan alueelle. Myös Oulussa vastustettiin asiaa.

Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall uskoo, että sote-uudistus lisää vastaavanlaisia järjestelyjä.

– Voimme tehdä sääntöjä, mutta joku keksii, miten sääntö kierretään.

Stenvallin mukaan valtakunnan politiikasta puuttuu riittävä ymmärrys, että toimijoilla, yrityksillä ja pienillä kunnilla on omat intressit, joiden kautta toimitaan.

– Yritykset haluavat tehdä voittoa. Kunnat haluavat pitää asiat omissa käsissä ja ehkä saada erilaisten ratkaisujen kautta taloudellista hyötyä.

Lue myös

Mehiläisen mukaan suunnitelma ei ollut poikkeava, koska jo nyt kunnat ja kuntayhtymät tuottavat terveyspalveluita muiden kuntien alueella. Esimerkiksi yhtiö nosti Helsingin Sydänsairaalan, jota pyörittää Tampereen yliopistollinen sairaala.

Tapauksia ei voida rinnastaa täysin keskenään, katsoo Stenvall.

– Perusterveydenhuolto on kuntien vastuulla, erikoissairaanhoito kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien vastuulla. Tuossa mentiin isoihin asioihin kuntatasolla, kun Oulun tapauksessa lähdetään kilpailemaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030