Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2005 vsk 60 s. 4832

Ravintolaruokaa usein syövien lasten sydänsairauksien riski voi kasvaa

Ulla Toikkanen

Pikaruokapaikoissa ja ravintoloissa usein syövien lasten riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin saattaa kasvaa verrattuna lapsiin, jotka syövät kotiruokaa.

- Noin 700 ylä- ja ala-asteella opiskelevaa lasta ja nuorta osallistui tutkimukseen, jossa selvitimme sydän- ja verisuonitautiriskin kehittymisen ja kodin ulkopuolisen ruokailun välisiä yhteyksiä Wisconsinissa. Lapsista parikymmentä prosenttia kertoi syöneensä ulkona useammin kuin 4 kertaa viikossa, kuvasi tutkimusjohtaja Karen Olson Wausaun sydän- ja verisuonitautien tutkimussäätiöstä American Heart Associationin kokouksessa.

Lue myös

Kodin ulkopuolella usein syöneiden lasten HDL-kolesterolipitoisuudet olivat pienemmät, heillä oli korkeampi systolinen ja diastolinen verenpaine sekä pienemmät LDL-hiukkasten koot kuin enimmäkseen kotona aterioineilla ikätovereillaan. Ravintolaruoasta lapset saivat runsaasti suolaa, sokeria, tärkkelystä ja rasvaa.

Kotona aterioivat olivat fyysisesti aktiivisempia kuin ulkona syövät lapset, jotka katsoivat paljon televisiota ja pelasivat usein tietokonepelejä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030