Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2017 vsk 72 s. 2224 - 2225

Sähköpostirekrytointi jää taakse

Opiskelijoiden työnhaun käytännöt muuttuvat. Yhä useampi työnantaja haastattelee hakijoita.

Miia Soininen
_empty_

Lääketieteen opiskelijoiden työnhaku on muuttumassa. Yhä useampi työnantaja haastattelee nyt kesätöiden ja amanuenssuurien hakijoita.

Paikoista myös ilmoitetaan hakuajat, ja hakijoilta pyydetään muun muassa ansioluetteloita.

Muutos on opiskelijoille tervetullut.

Lääkärilehti kirjoitti helmikuussa, että kesätöiden sopimisesta on tullut kilpajuoksu. Paikoista sovitaan jopa kaksi vuotta etukäteen ja usein pelkän sähköpostiviestin perusteella. Epämääräinen työnhaku ahdisti opiskelijoita.

Lääketieteen kandidaatti ja Medisiinariliiton hallituksen jäsen Minja Mykkänen kertoo, että kissan nostaminen pöydälle on tuottanut tulosta.

– Kentältä kuuluu, että moni taho on ottanut hakuajat ja haastattelut käyttöön. Muutos on positiivinen. Se selkeyttää työnhakua ja lisää läpinäkyvyyttä. Aikaiset yhteydenotot ja epävarmuus vähenevät.

Mykkäsen mukaan etenkin sairaanhoitopiirit ja suositut sairaalat ovat tsempanneet käytännöissään. Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiiri on ottanut käyttöön sähköisen hakujärjestelmän.

Haastattelu on vaivan arvoista

Opiskelijoiden rekrytointi on ajankohtainen tehtävä Haartmanin sairaalan apulaisylilääkäri Salla Kumpulaiselle. Työnhakuaika on elo-syyskuussa. Ensi vuoden amanuenssit on jo valittu.

Haartmanissa hakijoiden haastattelu on vakiintunut käytäntö.

– Se on työlästä, mutta vaivan arvoista. Hakijasta saa kuvan 15 minuutissa. Voin kertoa meidän toiminnastamme, ja hakijakin kuulee, onko paikka sellainen mihin hän haluaa, Kumpulainen sanoo.

Haartmanin päivystyksessä työntekijän kaivattuja ominaisuuksia ovat reippaus, avoimuus, sosiaalisuus ja päätöksentekokyky. Kokemus on eduksi.

Kumpulaisen mukaan päivystys ei ole paras mahdollinen paikka ensikertalaisen perustaitojen tai oman roolin opetteluun, ja ilman sujuvaa suomen kielen taitoa päivystystyö ei onnistu.

– Haartmanissa on perinteisesti ollut tiivis työyhteisö. Se on hyvä voimavara ajoittain raskaassa työssä. Pyrimme varmistamaan, että työntekijä kykenee sopeutumaan osaksi toimivaa yhteisöä.

Sähköpostirekrytointi on välinpitämätöntä

Salla Kumpulaisella ei ole käsitystä siitä, kuinka yleistä haastattelujen pitäminen on. Ylilääkäreistä riippuu, paljonko asiaan halutaan satsata.

Kumpulaisella rekrytointi ja haastattelut on nyt otettu huomioon työaikajärjestelyissä. Hän tekee sekä kliinistä työtä että esimiestyötä.

Pelkän sähköpostiviestin perusteella palkkaaminen tuntuu hänestä epäammattimaiselta.

Lue myös

– Se kuulostaa välinpitämättömältä. Niin kuin ei olisi merkitystä, kuka työyhteisöön on tulossa. Työntekijäkin haluaa ansaita paikan.

Haartmanissa hakuajoista kerrotaan ensimmäisen kontaktin yhteydessä, mutta verkkosivuilla tietoja ei vielä ole.

– Voisimmekin parantaa asiaa ja laittaa ne, hän sanoo.

"Ansioluetteloa sai rakentaa kunnolla"

Minja Mykkänen on neljännen vuoden kandi, ja ensi kesänä hänellä on ensimmäinen sijaisuus lääkärinä terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Mykkänen sai paikan ilman haastattelua. Monilla hänen opiskelukavereillaan haastatteluja on kyllä ollut.

– Kun hain paikkoja, kaikkialla pyydettiin ansioluettelo ja muun muassa perusteluja, miksi haluan juuri sinne. Sain rakentaa ansioluetteloa ihan kunnolla ja miettiä vahvuuksiani.

– Tarkoitus on käydä tutustumassa tulevaan paikkaan ja kertoa itsestäni, ettei kesätyö ala niin, että vain tupsahtaa tuntemattomana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030