• Hertta Vierula

Sähköpöydän käyttö lisää lihasaktiivisuutta

Väitöstutkimuksen mukaan alle puolet käyttää säätömahdollisuutta, ellei siihen opasteta.

Sähköpöydän käyttö lisää lihasaktiivisuutta Kuva 1 / 1

Korkeussäädettävät työpisteet voivat vähentää istumista toimistotyössä. Kuitenkin vain alle puolet käyttää säätömahdollisuutta, elleivät saa siihen neuvontaa.

Ying Gao selvitti biomekaniikan alan väitöskirjassaan istumisen ja seisomisen vaikutuksia biomekaanisiin ja fysiologisiin muuttujiin laboratorio-olosuhteissa. Kahden tunnin istumatyöskentelyyn verrattuna seisominen vaati enemmän jalkojen lihasaktiivisuutta. Seisominen kulutti yhdeksän prosenttia enemmän energiaa ja rasvaa.

Korkeussäädettävää työpistettä käyttävillä tutkittavilla oli 11 prosenttia enemmän kevyttä lihasaktiivisuutta ja 15 prosenttia vähemmän reisilihasten passiivisuutta kuin istumatyöpistettä käyttävillä. Reisien passiivisuus on yhteydessä suurempaan veren trioglyseridien määrään ja pienempään HDL-kolestrolin määrään.

Säädettävällä työpisteellä työskentelevien työkyky oli istumatyöpisteellä työskenteleviä parempi. Myös selkä ja hartiat pysyivät paremmassa kunnossa tutkittavien oman arvion mukaan.

Tutkimuksessa verrattiin kyselyyn perustuen perinteisessä istumatyöpisteessä työskentelevien ja säädettävän työpisteen ääressä työskentelevien työntekijöiden istuma-aikaa kuuden kuukauden aikana. Jälkimmäisellä ryhmällä istuminen työaikana vähentyi noin seitsemän prosenttia.

M.Sc. Ying Gaon väitöskirja "Sit-stand workstations: effects on occuparional sitting time, potential health benefits, and acute postural physiology" tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 29.9.

Lisää aiheesta

Oma työ kehittyi tutkimuksen avulla
Välittömien työperäisten kemikaaliallergioiden diagnostiikka on vaativaa
Kivunhoito voi olla innostavaa

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Lisää aiheesta

Uusimmat / Ajassa

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi