• Tuomas Keränen

Sairaanhoitajat myönteisiä eutanasialle – lähes kaikki kehittäisivät saattohoitoa

Sairaanhoitajista lähes puolet olisi valmis avustamaan lääkäriä eutanasian toteuttamisessa, selviää Sairaanhoitajaliiton kyselystä.

Sairaanhoitajat myönteisiä eutanasialle – lähes kaikki kehittäisivät saattohoitoa Kuva 1 / 1

Sairaanhoitajaliiton huhtikuun alussa toteuttamaan kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista 64 prosenttia olisi valmis laillistamaan potilaan oikeuden eutanasiaan. Seitsemän kymmenestä hoitajasta on sitä mieltä, että eutanasia on oikeutettu parantumattomasti sairaille aikuisille, jotka kykenevät tekemään itse päätöksen eutanasiasta.

Luku pienenee hieman, kun samaa kysyttiin sairaanhoitajilta, jotka työskentelevät viikoittain kuolevien potilaiden kanssa. Heistä kuusi kymmenestä kannattaa eutanasian laillistamista.

Lääkäriä suostuisi avustamaan eutanasian toteuttamisessa lähes puolet eli 48 prosenttia sairaanhoitajista. Reilu viidennes ei suostuisi avustamaan. 31 prosenttia vastaajista ei ole muodostanut asiasta vielä mielipidettä. Lähes kaikki, 82 prosenttia hoitajista pitää tärkeänä, että he saavat itse päättää avustavatko eutanasiassa.

– Sairaanhoitajat tekevät työtään lähellä kuolevia ihmisiä ja heillä on hyvin realistinen kuva siitä, millaisissa tilanteissa eutanasiaa voitaisiin soveltaa. Moni sairaanhoitaja tuokin esiin kyselyssämme, kuinka eutanasiasta ja saattohoidosta käytävässä keskustelussa puhutaan usein hyvin teoreettisesti, ilman kosketusta hoidon kokonaisuuteen ja nykytilanteeseen, sanoo tiedotteessa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Saattohoidon nykytilasta sairaanhoitajat ovat lähes yksimielisiä. Yhdeksän kymmenestä kehittäisi saattohoitoa paremmaksi. Erityistä huomiota halutaan saattohoidon ohjeistuksiin, koska yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että työyksikössä ei ole sovittua mallia saattohoidon toteutuksesta. Hoitajat haluavat myös lisäkoulutusta.

– Samalla, kun eutanasian laillistaminen saa kannatusta, saattohoidon kehittäminen nähdään ensiarvoisen tärkeänä. On todella huolestuttavaa, että saattohoidon käytännöt ovat niin monen sairaanhoitajan mielestä epäselviä, Hahtela sanoo.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisemmin kuolinapuun

Suomalaisten suhtautuminen eutanasiaa kohtaan on sairaanhoitajia myönteisempää, käy ilmi Helsingin Sanomien kyselytutkimuksesta. Suomalaisista kolme neljästä sallisi kuolinavun. 14 prosenttia oli vastaan, kymmenesosa ei ollut muodostanut kantaansa.

Suomen Lääkäriliitto ei kannata eutanasiaa. Liitto ei halua, että lääkäreillä on velvollisuus toimia eutanasian toteuttajina. Liitto näkee, että saattohoitoa pitäisi kehittää eutanasian laillistamisen sijaan. Hoitojärjestelmän puutteita ei tule korjata eutanasialla.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi keräsi viime syksynä 63 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloitetta käsiteltäneen syksyllä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sairaanhoitajaliiton Eutanasia ja saattohoito -kyselyyn vastasi lähes 2700 liiton jäsentä huhtikuun alussa. Helsingin Sanomien Kantar TNS:llä toteuttamaan tutkimukseen vastasi noin tuhat suomalaista.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:

Saattohoito on edistynyt tuntuvasti

Saattohoito- vai eutanasialaki?

Saattohoito kehittynyt viime vuosina – parannettavaa löytyy silti

Lisää aiheesta

Missä on hoitava lääkäri?
Esitys: Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta laajennetaan
Esitys: Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta laajennetaan

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.