Ajan­kohtai­sta

Suomi Areena: Työurien pidentämisen avaimet työpaikoilla

Osatyökykyiset tarvitaan töihin. Byrokratiaa pitää helpottaa, mutta paljon on kiinni myös asenteista.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Työurien pidentämisen avaimet löytyvät työpaikoilta. Tästä olivat yksimielisiä Suomi Areenan paneelissa niin kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.), STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk, kuin SOSTE ry:n puheenjohtaja Jukka Tahvanainen.

Kun sairastun, pärjäänkö työssäni, kysyttiin Suomi Areenassa järjestetyssä keskustelussa. Mitä pitäisi tehdä ja kenen, jotta myös osatyökykyiset voisivat pysyä mukana työelämässä? Säätää parempia lakeja?

– En ole vakuuttunut, että lainsäädännöllä ratkaistaisiin työelämän haasteet. Suuri osa ratkaisuista lähtee työpaikoilta. Kunhan saamme sote-uudistuksen ja kuntoutuksen kokonaisuudistuksen kuntoon, siitä saadaan elementtejä jotka auttavat, sanoi Laitinen-Pesola.

– Tätä ei ratkaista työmarkkinapöydissä, eikä kokonaan Arkadianmäellä, vaan jokapäiväisessä tekemisessä työpaikoilla, Palola säesti.

Hän muistutti, että tilanne työurien pidentämisen suhteen on haastava ikärakenteen ja kaventuneiden taloudellisten toimintaedellytysten vuoksi.

– Emme ole työmarkkinajärjestöissä tehneet kaikkeamme, myönsi Palola.

Jäljellä oleva työkyky pitäisi huomata

Jan Schugk näkee, että työterveyshuolto on liian työkyvyttömyyskeskeinen.

– Olemme orientoituneet toteamaan työkyvyttömyyttä sen sijaan, että huomio kiinnittyisi jäljellä olevaan työkykyyn, Schugk sanoi.

Työterveyshuollon ongelma on, että asiakkaat ovat kiinnostuneet nopeasta pääsystä hoitoon sairastuessaan, vaikka työterveyshuolto haluaisi tarjota ennaltaehkäisyä.

– Työterveyshuollon pitäisi osata markkinoida osaamistaan, totesi Schugk.

Schugk toivoi, että työpaikoilla muutettaisiin rohkeammin työnkuvaa, kun työkyky ei enää palaa entiselleen. Hän kyseli, miksei palkka voisi myös laskea työuran loppua kohden, jos työkyky alenee.

Keskustelussa toivottiin ratkaisuja tilanteisiin, joissa työntekijällä on jäljellä vain osa työkyvystään.

– Suomi on on-off -yhteiskunta, joko olet töissä tai et ole. Ei nähdä sitä, että osatyökykyinen voi olla sekä että. Ihmiset eivät ole työtävieroksuvia, vaan työ on valtavan tärkeä asia, Palola sanoi.

– Kansalaiset haluavat työtä jolla tulee toimeen, väliratkaisuja kroonisesti sairaille henkilöille, sanoi Tahvanainen.

Osatyökykyiset ja työttömät tarvitaan töihin

Onko osatyökykyisten työpanoksella merkitystä huoltosuhteen kannalta ja pitäisikö kaikilla olla oikeus työelämään? Tätä pohdittiin seuraavassa keskustelusessiossa.

– Hallitus on sitä mieltä, että sillä on merkitystä, sanoi kansanedustaja Arja Juvonen (ps.).

Jan Schugk kertoi, että keskimäärin 79-vuotiaaksi elävien suomalaisten työura on 34 vuoden mittainen. Tämä ei ole kestävä tilanne, vaan töihin tarvitaan niin osatyökykyiset kuin työttömätkin.

Reumaliittoa edustanut Niina Kärkkäinen sairastaa selkärankareumaa ja on sen takia osatyökyvyttömyyseläkkeellä. Hänen kohdallaan järjestelyt työpaikalla ovat onnistuneet hyvin, mutta se on vaatinut esimieheltä vaivannäköä ja halua ottaa selvää tukiviidakosta.

– Minulle työelämä on tärkeää. En ole perheellinen ja minulle tulisi varmasti tekemisen puutetta ilman työtä, hän kertoi.

Lue myös

– Tilanteet ovat yksilöllisiä ja se vaatii paljon johtamiselta. Paljon on kiinni asenteista. Hyvän työpaikan luominen osatyökykyiselle lähtee meistä kaikista, sanoi johtaja Päivi Voutilainen STM:stä.

Elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä toivoi lainsäädäntöön selkeyttä ja joustavuutta, jotta byrokratian selvittäminen ylipäänsä onnistuisi työnantajalta.

– Minunkin silmiini systeemi on aika monimutkainen, Kärkkäinen totesi.

Kallama muistutti yksinyrittäjien tilanteesta.

– Entä jos yksinyrittäjä on osatyökykyinen? Heitän palloa lainsäätäjille, että myös yksinyrittäjä pystyisi jatkamaan työssään osatyökykyisenä, Kallama sanoi.

Lääkäriliitto on tänä kesänä ollut ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä Suomi Areenan tilaisuuksia. Teemana on kestävä terveydenhuolto ja yhteistyössä tapahtumia järjestämässä ovat olleet Lääkäriliitto, Tehy, SOSTE, Sitra, YHTS, Finanssialan keskusliitto ja AbbVie.

Juttua on korjattu 14.7.2016 kello 14.15: Niina Kärkkäinen on osatyökyvyttömyyseläkkeellä, ei osa-aikaeläkkeellä.

Kuva: Suomi Areena

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030