• Tuomas Keränen

Syövän ja autismin välillä löytyi yllättäviä yhtäläisyyksiä

Autismiin liitetty SHANK-proteiini heikentää rintasyöpäsolujen tarttumista ympäröivään kudokseen, selvisi tutkimuksesta.

Syövän ja autismin välillä löytyi yllättäviä yhtäläisyyksiä Kuva 1 / 1

SHANK-proteiinissa olevan geenivirheen tiedetään liittyvän autismiin. Turun biotekniikan keskuksessa tehdyssä tutkimuksessa etsittiin uusia geenejä, jotka säätelevät syövän leviämistä. Tutkijoille tuli yllätyksenä, että yhtäläisyys löytyi aivojen kehitystä säätelevän geenin ja syövän väliltä.

– Samat solun muotoa ja tarttumista säätelevät tekijät toimivat hyvin erilaisissa soluissa. Kokeissamme havaitsimme, että autismia sairastavissa potilaissa havaitut geenivirheet SHANK-proteiinissa heikentävät sen solujen tarttumista estävää vaikutusta sekä hermosoluissa että rintasyöpäsoluissa. Tämä on jälleen kerran hieno osoitus siitä, miten perustutkimus lisää tietoa useista ihmisen sairauksista, tutkimusryhmän johtaja, akatemiaprofessori Johanna Ivaska iloitsee tiedotteessa.

Tohtorikoulutettava Johanna Lilja kertoo tutkijoiden hämmästyneen, että SHANK-proteiini esti muun muassa hyvin tehokkaasti syöpäsolujen tarttumisen alustaansa.

– Se esti myös niiden liikkumista ja kykyä tunkeutua ympäröivään kudokseen. Tämän proteiinin toimintaa on tutkittu vain keskushermostossa ja sen rooli syövässä on ollut tuntematon, kertoo Lilja.

SHANK-proteiini estää Rap1-nimisen proteiinin kykyä aktivoida solun tarttumisreseptoreja, integriinejä. Tämä sama mekanismi sääteli sekä syöpäsolujen liikkumista että hermosolujen ulokkeiden muotoa ja haarautumista. Näiden piirteiden tiedetään olevan tärkeitä normaalille aivotoiminnalle.

Nature Cell Biology -lehdessä julkaistu tutkimustulos saatiin kansainvälisen yhteystyön kautta. Turun biotekniikan keskuksen tutkijoiden lisäksi mukana oli tutkijoita Liverpoolin yliopistosta ja Hampurin Genetiikan Instituutista.

Seuraavaksi tutkijat selvittävät SHANK-proteiinin vaikutusta muihin syöpäsoluihin ja erityisesti niiden kasvuun.

Kuva: Guillaume Jacquemet

Lisää aiheesta

Syöpäpotilaan hedelmällisyyden säilyttäminen
Lapsena syövän sairastaneiden myöhäisseurannassa yhtenäinen perusta
Molekylaariset markkerit onnistuvat ohjaamaan syövän hoitoa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi