Ajan­kohtai­sta

Tavanomaisen äidinmaitokorvikkeen välttely ei ehkäise diabetesta

Kaseiinipohjainen, proteiineiltaan pilkottu äidinmaitokorvike ei vähennä tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuutta perinnöllisesti alttiilla lapsilla.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhainen altistuminen esimerkiksi lehmänmaidon proteiineille lisää perinnöllisesti alttiiden lasten riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Laajassa suomalaistutkijoiden aloitteesta käynnistetyssä TRIGR-tutkimuksessa selvitettiin, voidaanko tyypin 1 diabeteksen kehittymistä estää tai hidastaa myöhäistämällä imeväisikäisen lapsen altistusta vieraille proteiineille.

Tutkimuksessa oli mukana 2 159 imeväisikäistä lasta, joilla oli diabetesta sairastava perheenjäsen. Kun vauva tarvitsi lisämaitoa, hänelle annettiin joko kaseiinipohjaista tutkimuskorviketta, jossa proteiinit oli pilkottu pieniksi osiksi tai tavanomaista, pilkkomattomia lehmänmaidon proteiineja sisältävää äidinmaidonkorviketta. Kaseiini on lehmänmaidossa oleva proteiini.

TRIGR-tutkimusta johtanut professori Mikael Knip Helsingin yliopistosta kertoo, että tutkimusta suunniteltaessa 16–20 vuotta sitten oli kokeellisia tutkimuksia, jotka osoittivat, että pitkälle hydrolysoidun kaseiinin antaminen BB-rotille ja NOD-hiirille vähensi merkittävästi diabeteksen ilmaantumista.

– Samalla epidemiologiset tutkimukset viittasivat siihen, että lapsen lyhyt imetys ja varhainen korvikkeen aloitus lisäävät diabeteksen ilmaantumista, Knip täydentää.

Seuranta kesti vähintään 10 vuotta

Vauvoille annettiin tutkimuskorviketta vähintään kaksi kuukautta 6–8 kuukauden ikään mennessä. Samaan aikaan heidän ruokavalioissaan vältettiin ruokia, jotka sisälsivät lehmänmaidon proteiineja. Tutkittavia seurattiin tyypin 1 diabeteksen suhteen vähintään 10 vuotta.

– Ajatus on, että intaktit maitoproteiinit tarjoavat merkittävän antigeenikuorman vauvalla, etenkin kun suolen läpäisevyys on siinä iässä runsaampaa kuin vanhemmilla lapsilla, ja sen kautta lisäävät diabetesriskiä, kun taas pilkotut proteiinit vähentävät antigeenikuormaa.

Knipin mukaan tutkimuksen tulokset osoittivat kuitenkin, että nykyisiä ravitsemusohjeita ei ole syytä muuttaa vauvoilla, joilla on lisääntynyt riski tyypin 1 diabetekselle.

Lue myös

– Tulokset osoittavat, että pitkälle pilkotun kaseiinikorvikkeen saanti vauvaiässä ei vähentänyt tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuutta verrattuna tavalliseen lehmänmaitopohjaiseen korvikkeeseen 11,5 vuoden keskimääräisen seurannan aikana, hän jatkaa.

Suomesta tutkimukseen osallistui 424 lasta. Suomen lisäksi mukana oli 14 maata ympäri maailman. Helsingin yliopisto toimi koko tutkimuksen koordinaattorina.

JAMA-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen "Effect of Hydrolyzed Infant Formula vs Conventional Formula on Risk of Type 1 Diabetes: The TRIGR Randomized Clinical Trial" merkittävimmät rahoittajat olivat Yhdysvaltojen ja Kanadan kansalliset terveysviranomaiset.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030